Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Με 50 ευρώ κοστολογεί ο αναπληρωτής Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Τσιρώνης την εργασία μηχανικού!

Δεν φτάνει ο εξευτελισμός του επαγγέλματος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με το λεγόμενο "άνοιγμά του" έρχεται τώρα ο Τσιρώνης να μας πεί πως η δουλειά μας κάνει 50€!!!

Κατά τον Τσιρώνη η αμοιβή μηχανικού πρέπει να είναι 50 ευρώ για να :
1) Αναζητήσει το αρχείο όλων των εγγράφων (ακόμα και αν υποθέσουμε πως αυτό είναι ηλεκτρονικό, που δεν υπάρχει πάντως ακόμα)
2) Να πραγματοποιήσει επί τόπου αυτοψία στο ακίνητο
3) Να καταχωρίσει στις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες το ακίνητο
*) Ας υπολογίσουμε και το χρόνο που θα αφιερώσει στο να ενημερωθεί και να ενημερώνεται σχετικά με τις νέες διαδικασίες και νομοθεσία. 

Δηλαδή για 50€ κατά τον Τσιρώνη πρέπει να κάνουμε όλα τα παραπάνω και να έχουμε την ευθύνη για το ακίνητο με πρόστιμα και ποινές, που ένα λάθος σε στέλνει φυλακή. 

Δεν μας είπε όμως και τα εξής:
- Μαζί με το ΦΠΑ που η κυβέρνησή του το ανέβασε στο 24% ή χωρίς?
- Μαζί με το φόρο εισοδήματος που η κυβέρνησή του ανέβασε στο 29% ή χωρίς? (με 100% προκαταβολή φόρου)
- Μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές επί του εισοδήματος 38%ή χωρίς?

Προφανώς ο Τσιρώνης, ηθελημένα ή μη γίνεται αβανταδόρος της αγοραίας λογική που επικρατεί στην πιάτσα, με φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και δουλεία που την διεκπαιρεώνουν κακοπληρωμένοι συνάδελφοι ή και συνάδελφοι που εργάζονται δωρεάν.

Μέσα στον πανικό τους για τις δίκαιες αντιδράσεις των ιδιοκτητών, προσπαθούν και πάλι να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, ιδιοκτήτες εναντίων μηχανικών αυτήν τη φορά.

Εμείς συμπάσχουμε με τους χιλιάδες μικροιδιοκτήτες, καθώς στις λίστες οφειλετών εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων (KEAO) βρίσκονται χιλιάδες από εμάς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην φορομπηχτική πολιτική των μνημονίων που επέβαλαν ΕΝΦΙΑ, υπέρογκους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Θα σας προτείναμε αντί να προκαλείτε την υπομονή των μηχανικών και των πολιτών της χώρας με άστοχες και προκλητικές δηλώσεις, να αποσύρετε το νέο φορομπηχτικό σας νόμο. 

Σαμδάνης Κώστας, αρχ.μηχ.


Δεν υπάρχουν νέα χαράτσια στα ακίνητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Τσιρώνη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Ν. Σαμοΐλη στον Parapolitika FM, τόνισε πως τα πιστοποιητικά που απαιτούνται στις αγοροπωλησίες ακινήτων δεν αυξάνονται, διευκρινίζοντας πως η ταυτότητα κτιρίου υφίσταται νομοθετικά από το 2011 και πως η σημερινή κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας. Με γνώμονα τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, οι εκδόσεις θα ξεκινήσουν για την κάθε δικαιοπραξία ακινήτου που θα πραγματοποιείται, ενώ από την έκδοση της ταυτότητας κτιρίου και μετά, οποιαδήποτε αλλαγή θα πραγματοποιείται στο ακίνητο, θα ενσωματώνεται στην ταυτότητα.

Κόστος μηχανικού, 50 ευρώ

Αναφορικά με την επιβάρυνση των ιδιοκτητών από την αμοιβή μηχανικού, ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε πως η αμοιβή μηχανικού για την απλή καταγραφή ενός διαμερίσματος είναι περίπου 50 ευρώ, με την προϋπόθεση πως για το διαμέρισμα εκδόθηκε οικοδομική άδεια την τελευταία εικοσαετία και υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ στο μεσοδιάστημα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση. Διαφορετικά, πρόσθεσε ο κ. Τσιρώνης, για τα παλαιότερα ακίνητα των οποίων η άδεια δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, η αμοιβή μηχανικού θα είναι λίγο μεγαλύτερη.

Επανέρχεται η απόφαση για την απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα

Σε συνέχεια της απόσυρσης διάταξης σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε πως η διάταξη αποσύρθηκε, όχι λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν αλλά λόγω του ότι το ΥΠΕΝ δεν ήταν έτοιμο να υλοποιήσει την απαγόρευση, λόγω έλλειψης ορθοφωτοχαρτών, που αφορούν στη γη υψηλής παραγωγικότητας. Πρόθεση της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, είναι να επανέλθει βελτιωμένη η διάταξη, με την οποία θα απαγορευτεί οριστικά η δόμηση στη γη υψηλής παραγωγικότητας, συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα και τις παρατηρήσεις όσων διαμαρτύρονται για την ενδεχόμενη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ανάμεσα στα χωράφια ξεφυτρώνουν σπιταρόνες με πισίνες που σε λίγα χρόνια θα ζητούν από το κράτος υποδομές, δρόμους, αποχετεύσεις, σχολεία κλπ.», ενώ σαν παράδειγμα απαξίωσης της αγροτικής γης ανέφερε τον αμπελώνα της Σαντορίνης, ο οποίος απειλείται από την ανεξέλεγκτη δόμηση ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων.

11 σχόλια:

  1. Οι μηχανικοί είναι μια συντεχνία που γλύφει το κράτος για να γίνουν εισπράκτορές του και να λάβουν ποσοστόσεις. Οπότε καλά είπε για τα 50 ευρώ. Ο κόσμος δεν μπορεί να χρυσοπληρώνει μηχανικούς για βεβαιώσεις και άχρηστα πιστοποιητικά έναντι μηδενικής αξίας. Οπότε 50αρι και πολλά σας είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης ο κόσμος δε μπορεί να πληρώνει το γάλα πιο ακριβά από τη Γερμανια. Τον συμβολαιογράφο επίσης. Τον ταξιτζη, τον δάσκαλο φροντιστηρίου.

      Κανείς μηχανικός δεν έχει όρεξη να κάθεται να συμπληρώνει φόρμες για διαμερίσματα και σπίτια που ο κάθε ιδιοκτήτης έχει κάνει ότι του κατέβει.
      Αλλά αφού είναι καλή ή αμοιβή των 50, έλα γίνε μηχανικός ρε φιλε. Άδειασε μία θέση, εγώ έφυγα εξωτερικό.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ δε θέλω καν να απαντήσω στο σχόλιο σου που μόνο ένας άνθρωπος αγράμματος θα έκανε κι ως τέτοιον θα σε αντιμετωπίσω.

      Διαγραφή
    3. Προς Ανώνυμο 14 Σεπτεμβρίου 2016 - 10:09 μ.μ.15 Σεπτεμβρίου 2016 στις 11:26 μ.μ.

      Αν θεωρείς οτι το γάλα του παιδιού το φροντηστήριο και τα χρήματα που δίνει ο γονιός για την εκπαίδευση στο παιδί του ή τα χρήματα που θα δώσει κάποιος στο taxi επειδή δεν έχει αυτοκίνητο και μπορεί να θέλει να πάει στο νοσοκομείο/γιατρό του είναι εξίσου σημαντικά με τα νταβατζιλίκια που επιβάλλει το κράτος σε ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα νόμιμων με οικοδομική άδεια με τους φόρους πληρωμένους και με τα όλα τους τότε πρέπει να πας να κοιταχτείς. Μην το παίρνεις προσωπικά αλλά δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία αυτές οι δουλειές. Αν ήθελα να χτίσω ένα σπίτι ευχαρίστως να μου κάνεις τις μελέτες και τα σχέδια του σπιτιού.

      Διαγραφή
  2. Εκτός της απαράδεκτης αμοιβής σοβαρά πιστεύετε ότι ο ιδιώτης μηχανικός μπορεί να εκπροσωπεί την ευθύνη του κράτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επειδη μας γαμησατε τη παναγια και το μονο που εμεινε ειναι η κατοικια ελατε ρε αρχιδια να κανετε ελεγχους.οταν πεσει ξυλο παλι θα δειτε τι εχει να γινει.συντεχνια των πολιτικων μηχανικων.οι υπολοιποι τι κανουμε?αει να φυγετε και εσεις στο εξωτερικο οπως ολοι εμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες έχουνε πάρει την πίτα της αγοράς ενώ την ίδια στιγμή χημικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι έχουνε πρόβλημα.

      Διαγραφή
  4. Κύριοι, σε ελεύθερη αγορά λειτουργούμε και ο καθένας μας (αφού πλέον δεν ισχύει και ο κώδικας αμοιβών μηχανικών) κοστολογεί την εργασία του όσο νομίζει. Εάν υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά στην κατοχή του ιδιοκτήτη, για μια απλή αυτοψία και εργασία 20' στον υπολογιστή δε θα έπαιρνα ούτε 50 ευρώ. Καλό είναι οι συνάδελφοι Πολ. Μηχ., Αρχ. Μηχ. και λιγότερο οι Τοπ. Μηχ. να αναθεωρήσουν το μοντέλο ζωής τους, όπως κάναμε και οι υπόλοιποι. Μεταλλειολόγος είμαι και πολύ θα ήθελα η Πολιτεία να θέσπιζε και για μένα πιστοποιητικά που μόνο η ειδικότητά μου θα μπορούσε να "σφραγίζει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τωρα μαλιστα που Αρχιτεκτονες και Τοπογραφοι καταφεραν να ακυρωσουν για ακομη μια φορα την συζητηση και την ψηφιση των νεων ΠΔ, τι να πουμε?
    Ας χαιρεστε το σαπιο συστημα σας...και καλες δουλειες!
    Ροδα ειναι..και γυριζει...
    Αν και δω που τα λεμε..τα χρειαστηκατε λιγακι με τους χωροτακτες που ειναι να μπουν στην πιτα των τοπογραφικων..
    Ολο επιστολες και επιστολες..
    Ελεος..
    Εμεις τι πρεπει να κανουμε? Απεργια πεινας?
    ΜΧΠΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΑ ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΕΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.ΤΖΑΜΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣΤΕ ΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΑ ΒΑΝΚ...Ε ΡΕ ΓΕΛΟΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή