Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

#This IsACo-op Ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας

Ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας



Ποιο μήνυμα θα μπορούσε να είναι ελπιδοφόρο σε μια «Ανταπόκριση από το μέτωπο» της αρχιτεκτονικής, στη μάχη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην εποχή μας; Ίσως εκείνο της συλλογικής δράσης και του κοινωνικού ακτιβισμού, που στέλνουν μαζικά οι μαστιζόμενοι και αυτοί από την κρίση Έλληνες αρχιτέκτονες στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 28/5 και θα διαρκέσει έως τις 27/11. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στη μεγάλη διοργάνωση της «Γαληνοτάτης», όχι από μεμονωμένο επιμελητή ή από μια θεματική έκθεση αρχιτεκτονικού γραφείου, αλλά από τον συλλογικό φορέα των αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Με γενικό θέμα «Aνταπόκριση από το μέτωπο» και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χιλιανό αρχιτέκτονα Αλεχάνδρο Αραβένα, η Μπιενάλε εστιάζει σε μια αρχιτεκτονική με κοινωνικοπολιτικό πρόσημο. Ποιά είναι λοιπόν η ελληνική πρόταση ανάμεσα στις 64 εθνικές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης; Συμπυκνώνεται στον τίτλο της έκθεσης και των δράσεων που θα στεγαστούν στο ελληνικό περίπτερο στα Τζαρντίνι: «#This IsACo-op this is a co-operative» (Αυτό είναι μια κολλεκτίβα ), απαντούν οι Έλληνες αρχιτέκτονες σπάζοντας την απομόνωση ενός κλάδου με χιλιάδες ανέργους, παραλλάσσοντας το διάσημο hashtag «Τhis is a coup» (Αυτό είναι πραξικόπημα), που σάρωσε πέρσι το καλοκαίρι το διαδίκτυο στην περίοδο της διαπραγμάτευσης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Δράττοντας την ευκαιρία που τους πρόσφερε η πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να αναλάβουν την διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας, τα μέλη του ΣΑΔΑΣ καθιστούν τον συλλογικό τους φορέα εθνικό επίτροπο. Η έκθεση ερευνά και επεξεργάζεται τέσσερις θεματικές, μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, μακέτες, σχέδια και προβολές: την κρίση της πόλης με τα κενά κτίρια, την φτωχοποίηση, τους άστεγους. Την κρίση του επαγγέλματος των αρχιτεκτόνων - από μόνος του ο κλάδος αποτελεί υποκείμενο και αντικείμενο της έκθεσης λένε οι διοργανωτές - το προσφυγικό και την ενδεχόμενη συμβολή των αρχιτεκτόνων στο μείζον θέμα της εποχής. Και τέλος, τον δημόσιο χώρο ως κοινό αγαθό που διαρκώς συρρικνώνεται και τα όρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε αυτόν.


Το πρότζεκτ «#ThisIsACo-op» θα φιλοξενεί σε όλη την εξάμηνη διάρκεια της Μπιενάλε συζητήσεις, συναντήσεις και δρώμενα σε μια αμφιθεατρική κατασκευή κατεξοχήν σύμβολο της συμμετοχής και της συλλογικότητας. Γιατί «τα συλλογικά προβλήματα έχουν συλλογικές απαντήσεις» τονίζουν οι διοργανωτές. Το πείραμα τους εξελίχτηκε με ανοιχτές διαδικασίες «από τα κάτω», με ενεργή εθελοντική συμμετοχή 136 μελών του ΣΑΔΑΣ, τοπικών φορέων και πολιτών που κινητοποιούνται εδώ και καιρό στα μεγάλα ζητήματα περιοχών όπως το Ελληνικό ή το Κερατσίνι. «Βρήκαμε τρόπους συνεργασίας οι αρχιτέκτονες μεταξύ μας, σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας και ελπίζουμε να συνεχιστεί το εγχείρημα» τονίζουν οι ίδιοι. Γιατί τελικά το σημαντικότερο είναι «να δείξουμε ότι ο τρόπος οργάνωσης μας δεν γίνεται με όρους «buisness as usual».




Tην Τετάρτη 4 Μαΐου, στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (La Biennale di Venezia).


Ο φετινός επιμελητής του Ελληνικού Περιπτέρου είναι ο ίδιος ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) και συγκεκριμένα τα μέλη που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα που για πρώτη φορά απηύθυνε ο Σύλλογος.


Το συλλογικό αυτό εγχείρημα με όνομα το #ThisIsACo-op (this is a co-operative) παρουσίασαν με τη σειρά που μίλησαν:


Ρένα Κλαμπατσέα, Γ.Γ. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -ΥΠΕΝ

Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων
Όλγα Μπαλαούρα
Στεφανία Μωσσέ
Σταύρος Θεοχάρης
Μαρία Κασόλα
Χαρίκλεια Χάρη
Λίνα Δήμα
Βίκη Παναγιωτοπούλου

Με γενικό θέμα «Ανταπόκριση από το μέτωπο» και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χιλιανό αρχιτέκτονα Αλεχάνδρο Αραβένα, η 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας εστιάζει σε μια αρχιτεκτονική με κοινωνικοπολιτικό πρόσημο. Διερευνά τον ρόλο των αρχιτεκτόνων στην μάχη για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Συλλογικότητα & Κρίση

Το #ThisIsACo-op (this is a co-operative) απαντά στην πρόκληση της φετινής θεματικής της Μπιενάλε αναδεικνύοντας την σημασία της συνεργατικότητας, την ανθρώπινη σύμπραξη ως ουσιαστική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της πολυδιάστατης καθημερινής κρίσης. Ταυτόχρονα, ερευνά, επεξεργάζεται και εκθέτει τα πολλαπλά μέτωπα της κρίσης: το προσφυγικό, την κρίση πόλης, το δικαίωμα στην στέγη, την κρίση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, ως αλληλένδετα φαινόμενα της στρατηγικής για την απαξίωση του χώρου ως κοινό αγαθό.

Το #ThisIsACo-op αποτελεί ένα συνεργατικό πείραμα, μία καινοτόμα, νέα εκθεσιακή πρόταση, ένα ανοιχτό εργαστήριο από τα κάτω προς τα πάνω. Τα μέλη του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, αποτελούν τον φετινό επιμελητή του Ελληνικού Περιπτέρου. Ένα πλέγμα ομάδων σύμπραξης co-op (συνεργασίας) οργανώθηκε και εργάζεται σε όλα τα στάδια της υλοποίησης της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία περιλαμβάνει, πέραν της καθ’ εαυτής έκθεσης, την διεξαγωγή σειράς συμμετοχικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων in situ.



Διάλογος – Δράση - Έρευνα


Το Ελληνικό Περίπτερο γίνεται τόπος διαλόγου και δράσης. Το #ThisIsACo-op φιλοξενεί συζητήσεις, συναντήσεις και δρώμενα σε μια αμφιθεατρική κατασκευή η οποία λειτουργεί ως το διαλεκτικό δοχείο υποδοχής και το κατεξοχήν σύμβολο της συμμετοχής και της συλλογικότητας. Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιείται ως αναγνωστήριο και χώρος προβολών. Το Ελληνικό Περίπτερο αποτελεί τον φυσικό τόπο συνάντησης αρχιτεκτόνων, συλλόγων, κινημάτων αλλά και όλων των πολιτών με κοινωνικό προβληματισμό από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα που αναζητούν λύσεις στα κοινά μέτωπα που γεννά η κρίση. Γίνεται χώρος ενεργοποίησης των συλλογικών φορέων της αρχιτεκτονικής, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και τόπος διεκδίκησης και συντονισμού των δράσεων προς ένα νέο τρόπο λήψης αποφάσεων για τη θεσμική διαχείριση του χώρου και του πολιτισμού, συμμετοχικά και δημοκρατικά.

Το τρίπτυχο Συνέλευση-Συνέργεια-Συμβίωση περιγράφει τον τρόπο διάρθρωσης των εκδηλώσεων. Επιπλέον, η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει και μια σειρά δράσεων στην πόλη της Βενετίας και σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, οι οποίες θα αναμεταδίδονται στον χώρο του Περιπτέρου. Οι εκδηλώσεις κατανέμονται χρονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης ευθυγραμμιζόμενες με το πρόγραμμα των κεντρικών συναντήσεων της φετινής διοργάνωσης.



Παράλληλα, το #ThisIsACo-op γίνεται τόπος συγκέντρωσης αρχειακού και νέου υλικού. Το Ελληνικό Περίπτερο συνιστά μια εξελισσόμενη ερευνητική μηχανή, μια δυναμική «αρχειοθήκη» όπου θα εκτεθούν οι θεωρητικοί προβληματισμοί, οι αρχιτεκτονικές προτάσεις και το ερευνητικό υλικό ομάδων και συλλογικοτήτων, που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης. Από μια Ελλάδα που αντιμετωπίζει μία πολυδιάστατη συνθήκη εκτοπισμού και απομόνωσης, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, προβάλλονται τρόποι επινόησης και χώροι διάσωσης και επιβίωσης ενώ καταγράφονται νέα μοντέλα αυθόρμητης (ad hoc) επίλυσης προβλημάτων του χώρου που αναδύθηκαν μέσα από τις συνθήκες κρίσης.

Η συλλογική διαχείριση της φετινής ελληνικής συμμετοχής του #ThisIsACo-op φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά της με μια σειρά συζητήσεων, συναντήσεων, εργαστηρίων και επινοήσεων προσκαλώντας την κοινωνία αλλά και την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα της Μπιενάλε σε ενεργή συμμετοχή και συνεργασία.

- See more at: http://left.gr/news/me-fako-toy-leftgr-thisisaco-op-i-elliniki-symmetohi-stin-15i-mpienale-arhitektonikis-tis#sthash.KedyrK7p.dpuf

2 σχόλια:

  1. Λείπει η πρόταση. Η Biennale δεν είναι πανηγύρι, πάμε να δούμε και να πούμε και μιά ιστορία να περάσει η ώρα. Θέλει πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λείπει η πρόταση. Η Biennale δεν είναι πανηγύρι, πάμε να δούμε και να πούμε και μιά ιστορία να περάσει η ώρα. Θέλει πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή