Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Επιδρομή άμεσων και έμμεσων φόρων, το Σαββατοκύριακο αιφνιδιαστικά στην Ολομέλεια της Βουλής


Ούτε οι ΣαμαροΒενιζέλοι τέτοια χάλια...Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εισήχθει στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ώστε να έχει ψηφιστεί πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ (1,8 ΔΙΣ), ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΟΥ ΥΨΟΥΣ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ!  
ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  
Μετά το γνωστό πακέτο περικοπής ασφαλιστικών δαπανών (μείωσης συντάξεων κλπ) ύψους 1,8 δισ. και το πακέτο, επίσης 1,8 δισ. των άμεσων φόρων(μείωση του αφορολογήτου κλπ), έρχεται για ψήφιση και το τρίτο πακέτο αύξησης των έμμεσων φόρων του ίδιου ύψους, 1,8 δισ., το οποίο, όπως πιο αναλυτικά αποκάλυψε η πρόσφατη εαρινή έκθεση της Κομισιόν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις στον Φ.Π.Α., από 23% σε 24% και βροχή αυξήσεων των έμμεσων φόρων σε ενεργειακά προϊόντα, τσιγάρα, ποτά, αυτοκίνητα, διαδίκτυο, καλωδιακή τηλεόραση κλπ κλπ.
Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο, αυξήσεις φόρων στα καπνικά και στα αλκοολούχα ποτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους πιστωτές της χώρας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, η εξοικονόμηση θα προέλθει 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος, καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία Ι.Χ., στους φόρους κατανάλωσης (κυρίως στα προϊόντα ενέργειας), στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.
Ειδικότερα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στην:
1. Αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο, με στόχο την άντληση 1,8 δισ. Ευρώ.
2. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. Ευρώ.
3. Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.
5. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
6. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.
Στην έκθεση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (και περιλαμβάνονται στο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ), όπως η επιβολή τέλους στησυνδρομητική τηλεόραση καθώς και στη χρήση Διαδικτύου. Επίσης, θα επιβληθεί τέλος στιςτραπεζικές συναλλαγές και στη διαμονή στα ξενοδοχεία, ενώ στο σκέλος των δαπανών η συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης στο Δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έως και το 2018, καθώς και το «πάγωμα» των προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια. Από τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ.
*Βασική Πηγή Καθημερινή (4/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου