Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Οχι στην δωρεά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στο Ιδρυμα Νιάρχος

Οχι στην δωρεά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στο Ιδρυμα Νιάρχος
Να σώσουμε το Κέντρο της Αθήνας!
Να μείνει η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή στο κέντρο της πόλης!
ΟΧΙ στα “πολιτιστικά Mall”!
Με μία απαράδεκτη συμφωνία του 2009 ετοιμάζονται να αποψιλώσουν το κέντρο της Αθήνας και από τα ιστορικά του κτίρια και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Ηδη ετοιμάζεται η μεταφορά ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και της ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ από το κέντρο της πόλης σε πολυχώρο που κατασκευάζει το ίδρυμα Νιάρχος στον Ιππόδρομο του Φαλήρου.
Η συγκεκριμένη ενέργεια του ιδρύματος έχει παρουσιαστεί ως δωρεά, αλλά στην ουσία έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο σε αυτό τεράστια έκταση, το ίδρυμα αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των χώρων για απεριόριστο χρόνο, η Λυρική θα πληρώνει ενοίκιο στο Ιδρυμα ανά έτος, ενώ η υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου, καθώς και η συντήρηση των κτιρίων θα βαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία δωρεά του Δημοσίου στο Ιδρυμα και μία περαιτέρω αποδόμηση του κέντρου της πόλης από τα σημεία αναφοράς του, τους θησαυρούς του, την ιστορία του και τον πολιτισμό του.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στο Φάληρο, μαζί με τα ιστορικά της κειμήλια, έργα ανεκτίμητης αξίας. Σχέδιο για το μέλλον του ιστορικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει. Προβλέπεται πως θα μείνει κενό. Οπως δεν φαίνεται να υπάρχει και η στοιχειώδης νοημοσύνη από τους υπεύθυνους και τους «δωρητές» για τα εξής:
Ποιά ακριβώς θα είναι η λειτουργικότητα της Βιβλιοθήκης στο Φάληρο;
Ποιούς θα εξυπηρετεί; Υπάρχουν κοντά Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα;
Ποιά θα είναι η πρόσβαση σε αυτή; Υπάρχει συγκοινωνία που εξυπηρετεί ΟΛΕΣ τις περιοχές της Αττικής;
ΟΧΙ βέβαια.
Ελπίζουν πως το Δημόσιο θα βελτιώσει την πρόσβαση. Θα πληρώσουμε δηλαδή και τους δρόμους και τις συγκοινωνίες που θα χρειαστεί το Ιδρυμα Νιάρχος για να κάνει τον δωρητή.
Πραγματικά μας προκαλεί μεγάλη κατάπληξη το γεγονός ότι ενώ όλα στην Ελλάδα είναι παγωμένα λόγω των γνωστών προβλημάτων, ως προς αυτό το έργο τα πάντα έχουν ξεμπλοκάρει και κατασκευάζονται με γρήγορες διαδικασίες. Κάποιοι βιάζονται πραγματικά να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην πόλη και στον πολιτισμό μας.
Μετά την αποψίλωση του κέντρου από τα Πανεπιστήμια αρχές του 90, τα οποία τα έστειλαν στο βουνό απομονώνοντας τους φοιτητές και στερώντας τους την άμεση επαφή με τα δρώμενα της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγετο για την λειτουργία της πόλης και την παιδεία των σπουδαστών, το δράμα συνεχίζεται. Σειρά έχουν πλέον τα ιστορικά κτίρια του κέντρου. Η τριλογία της Βιβλιοθήκης, του Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας διαλύεται, γιατί ένα ίδρυμα με ξενόφερτους συμβούλους και μέλη αποφάσισε πως θα «δωρίσει» νέα κτίρια γιατην στέγαση τους μακρυά από τον φυσικό τους και τον ιστορικό τους χώρο, όπου ανήκουν για πάνω από έναν αιώνα.
Και αναρωτιόμαστε. Εάν αύριο αποφασίσουν να δωρίσουν νέο κτίριο για το Αρχαιολογικό Μουσείο, π.χ. στην Ανάβυσσο ή για κάποιο άλλο ιστορικό κτίριο, οι κυβερνώντες θα τα μεταφέρουν σύμφωνα με τα γούστα των δωρητών;
Kαταγγέλλουμε όλους όσους προχώρησαν και συμφώνησαν στην παραχώρηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε μορφώματα τύπου Mall, όπου οι εθνικοί μας θησαυροί και ο πολιτισμός θα «καταναλώνονται»ανάμεσα στον καφέ και το shopping.

Kαταγγέλλουμε την δημιουργία «πολιτιστικών πάρκων» τύπου Mall, τα οποία ως φαίνεται θα λειτουργήσουν με την απομάκρυνση – απομόνωση πολιτιστικών υποδομών της πόλης και την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που δήθενυπηρετούν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα.
Kαταγγέλλουμε όσους συντελούν στο καταστροφικό σχέδιο που εκτελείται πάνω στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο είναι πλέον πασιφανές πως το προορίζουν να γίνει το νέο Dubai της Ευρώπης, αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά, γεμάτο κιτς πολυόροφες κατασκευές με θέα την Ακρόπολη, η οποία θα είναι η μόνη που θα θυμίζει την ιστορία της. Αν δεν βρεθεί βέβαια κάποιος δωρητής να την μετακομίσει και αυτή.
Kαταγγέλλουμε τα μεγαλεπήβολα ανόητα σχέδια περί ανοίγματος προς το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Καμία λογική δεν υπάρχει σε αυτά. Πρόκειται απλά για ένα σχέδιο τσιμεντοποίησης του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο δίνεται ως φαίνεται δωρεά στους εργολάβους.
Kαταγγέλλουμε όλους όσους παραχωρούν γη και ύδωρ στον κάθε «δωρητή», χωρίς να σκεφτούν στο ελάχιστο τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι έχουν βαρεθεί να πληρώνουν τις μεγαλομανίες του καθενός. Οποιος θέλει να κάνει τον δωρητή μίας βιβλιοθήκης ή μίας λυρικής σκηνής δεν θα χρησιμοποιεί την δημόσια περιουσία και το δημόσιο χρήμα. Ας φτιάξει την δική του βιβλιοθήκη και όπερα κι ας τα χαρίσει εξ ολοκλήρου στο Κράτος. Δεν θα μετακομίσει τα ήδη υπάρχοντα και θα το ονομάσει δωρεά.
Εάν το Ίδρυμα Νιάρχος νοιαζόταν πραγματικά για τους πολίτες και την πόλη αυτή θα είχε κάνει την δωρεά στην Εθνική Βιβλιοθήκη για την συντήρηση του ιστορικού αυτού κτιρίου, θα είχε κάνει την δωρεά στην Λυρική σκηνή για τις ανάγκες της, θα είχε δωρίσει σπάνια χειρόγραφα, σημαντικά βιβλία, θα είχε χρηματοδοτήσει παραστάσεις, θα είχε αγοράσει καιδωρίσει για χρήσεις υπέρ της Eθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής κάποια από τα εκατοντάδες κτίρια τουκέντρου της Αθήνας που ρημάζουν, ώστε να αναβαθμιστεί η πόλη. Αντί αυτών απαίτησε δωρεά δημόσιας γης, για να την τσιμεντοποιήσει και μετά να την εκμεταλλευτεί. Αυτό δεν λέγεται δωρεά. Κάπως αλλιώς λέγεται.
Κι ας μην ξεχνάμε το φιάσκο του Μεγάρου Μουσικής, όπου ο ελληνικός λαός κλήθηκε να πληρώσει επιχορηγήσεις δεκάδων εκατομμυρίων προς τους «δωρητές».
Τέλος, καταγγέλλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, το οποίο επιτρέπει την αποψίλωση της πόλης. Καταγγέλλουμε τόσο το Δημοτικό συμβούλιο του 2009όσο και το τωρινό συμβούλιο, το οποίο ποιεί την νήσσανστην απομάκρυνση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Ποιά επιτέλους είναι τα σημαντικά θέματα για τον Δήμο Αθηναίων;
Απαιτούμε
1. Να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.
2. Να γίνει άμεσα συζήτηση στον Δήμο Αθηναίων και να υιοθετηθεί ΨΉΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.
3.ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΊ Η ΣΥΜΦΩΝΊΑ ΩΣ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ, καθώς είναι εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΊΚΟΥΣ ΑΥΤΉΣ ΤΗΣ ΠΌΛΗΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝΕΎΜΑΤΟΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΌ ΣΎΛΛΟΓΟ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΆΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΊΤΗ
ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ για να μην γίνει πραγματικότητα το σχέδιο απομάκρυνσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής από το κέντρο της πόλης
Να σώσουμε την πόλη μας!
Να σώσουμε τα ιστορικά της κτίρια!
Να σώσουμε τον πολιτισμό μας!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ,
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΛ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ε.ΠΟΙ.ΖΩ


ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίησή της
  Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή
Το ζήτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και των σχεδίων της κυβέρνησης που προωθούν την ιδιωτικοποίησή της φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Γιώργου Χουρμουζιάδη, Λιάνας Κανέλλη και Παναγιώτη Κοσιώνη, προς τον υπουργό Παιδείας. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην Ερώτηση:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Εθνική Βιβλιοθήκη με άμεσο στόχο τη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ που αποτελεί ενδιάμεσο βήμα για τη μετατροπή της σε ΝΠΙΔ.
Είναι φανερό ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ανοίγει το δρόμο για την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης παραδίνοντάς τη στην ουσία στους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το συσσωρευμένο πνευματικό - μορφωτικό υλικό που διαθέτει.
Ταυτόχρονα η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης».
Και οι βουλευτές καταλήγουν: «ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης;».
Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας
Η Εθνική Βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει ένα τεράστιο πλούτο της πνευματικής δημιουργίας αιώνων, αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά του λαού μας που πρέπει να έχει πρόσβαση και να αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Ωστόσο, εδώ και χρόνια με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει αφεθεί στην τύχη της, πράγμα που οδηγεί στη σταδιακή απαξίωσή της. Για χρόνια διατηρείται η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια διατίθενται το πολύ 150 εκατ. δραχμές (στο φετινό προϋπολογισμό προβλέπονται ακόμα λιγότερα, συγκεκριμένα 140 εκατ. δρχ.), ποσό που αν αφαιρεθούν τα έξοδα για ενοικιάσεις κτιρίων, αποτελεί ψίχουλα για να λειτουργήσει σωστά η βιβλιοθήκη.
Οπως χρόνια καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σ' αυτή, η ίδια η λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους για τη φύλαξη των πάνω από 2 εκατομμυρίων τόμων βιβλίων και άλλου πολύτιμου υλικού, ιστορικών εγγράφων, αρχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.
Επίσης σημαντικό είναι το πρόβλημα των απαραίτητων έργων συντήρησης που πραγματοποιούν πολύ λίγοι εργαζόμενοι. Για όλα αυτά τα προβλήματα που χρόνια τώρα δημιούργησαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, γίνεται σήμερα προσπάθεια από την κυβέρνηση να εμφανιστεί σαν λύση, η σταδιακή μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, από το δημόσιο σε ιδιωτικά χέρια με τα αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια λειτουργίας. Είναι γνωστή αυτή η τακτική και σε άλλους τομείς - υποχρηματοδότηση, απαξίωση και τελικά επίκληση... της ελεύθερης αγοράς. Γι' αυτό και η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της βιβλιοθήκης χρειάζεται να γίνει ακόμα πιο πολύ, λαϊκή υπόθεση.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=547784

Είναι ευθύνη κάθε κράτους, από τη σύστασή του, να διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης του" λέει ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Με μακρά εμπειρία στα ζητήματα των βιβλιοθηκών και πολυετή θητεία στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Κύπρου, σ' αυτή την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για την Εθνική Βιβλιοθήκη, μας μιλά για τη σημερινή της κατάσταση, "ζει ακόμα επειδή υπάρχει το προσωπικό της" λέει, για όσα έχει κατά νου για τη λειτουργία της, για τον δημόσιο χαρακτήρα, τις συλλογές και τα προβλήματά της, για τη μετεγκατάστασή της στο Φαληρικό Δέλτα, αλλά και για τις ενστάσεις γύρω από τον ρόλο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ξετυλίγει τις σκέψεις τους με ηρεμία σε ένα όμως ζήτημα επανέρχεται διαρκώς. Στον ρόλο του κράτους. "Αν το κράτος συνεχίσει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του έναντι της ΕΒΕ δεν θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΒΕ, θα χαθεί η ΕΒΕ". .............
http://www.avgi.gr/article/2994465/filippos-tsimpoglou-i-ethniki-bibliothiki-uparxei-akomi-epeidi-tin-stirizoun-oi-anthropoi-tis



Οι φοροαπαλλαγές της συμφωνίας με το Ιδρυμα Νιάρχος για τη μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στο Φάληρο

Μέρος Α' 
Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στα έργα του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο και τις δηλώσεις του, υπενθυμίζουμε τους όρους της σύμβασης που υπέγραψε τόσο ο ίδιος ως Υπουργός Πολιτισμού όσο και άλλοι. Υπενθυμίζουμε πως υπάρχει προκλητική απαλλαγή φόρων για το Ιδρυμα. Υπενθυμίζουμε πως η σύμβαση απαιτεί από το Δημόσιο συγκοινωνίες για να συνδεθεί το άσχετο σημείο, όπου στέλνουν την Λυρική και την Εθνική Βιβλιοθήκη, με τις υπόλοιπες περιοχές. Υπενθυμίζουμε επίσης πως με την παρούσα σύμβαση μεταφέρεται η Εθνική Βιβλιοθήκη καθώς και η Λυρική Σκηνή μακρυά από το κέντρο της πόλης συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω υποβάθμιση του.
Ποιοί υπέγραψαν το 2009 την συμφωνία;
 ΑΦΕΝΟΣ
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ιωάννης Παπαθανασίου,
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γεώργιος Σουφλιάς,
Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος και
Ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνιος Σαμαράς
ΑΦΕΤΕΡΟΥ
Η εταιρεία ειδικού (κοινωφελούς αποκλειστικά) σκοπού με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ», που εδρεύει στις Βερμούδες
Συνυπογράφεται επίσης από εκπροσώπους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Λυρικής Σκηνής, της Κτηματικής και της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα», ενώ τέλος υπάρχουν και οι υπογραφές των κκ. Χατζηδάκη ως υπουργός Ανάπτυξης και Παυλόπουλου, ως υπουργός Εσωτερικών.
Το 2009 λοιπόν ανακάλυψαν το Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας του 1985, όπου προβλεπόταν υπερτοπικός πόλος αθμητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Το σχέδιο βέβαια δεν έλεγε τίποτα για Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή ή γενικότερα για μεταφορά δομών. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως πρόσφατα ψηφίστηκε άλλο ρυθμιστικό, το οποίο επίσης δεν προβλέπει κάτι αντίστοιχο.
Μετέτρεψαν λοιπόν οι κύριοι αυτοί το Ρυθμιστικό της Αθήνας σε ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ φτιάχνοντας πολιτιστικά mall.
Το Ιδρυμα Νιάρχος δωρίζει την κατασκευή των κτιρίων στο Δημόσιο και το Δημόσιο αναλαμβάνει:
  1. Την συντήρηση τους καθώς και αυτή των χώρων που τα περιβάλλουν (60000 τ.μ. τα κτίρια μέσα σε 170 στρέμματα)  
  2. Την κατασκευή δικτύου συγκοινωνιών για την σύνδεση τους με άλλες περιοχές
  3. Την σύνδεση των κτιρίων με την ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.
Επιπλέον το Δημόσιο απαλάσσει από μία σειρά φόρων το Ιδρυμα (Οργανισμό), το οποίο σύμφωνα με το ΦΕΚ, δεν υπάγεται στο Δημόσιο. Οταν ο κ. Σαμαράς περηφανεύεται για άμεσα έσοδα 160εκ, θα πρέπει να μας πει πόσα έχει κοστίσει και πόσα ακόμη θα κοστίσει η συντήρηση του μεγαλοπιασίματος της Ψωροκώσταινας (ιδέ Ελλάδα) στον Ελληνα φορολογούμενο; Εχουμε μήπως και εδώ μία μίνι περίπτωση Ολυμπιακών αγώνων, όπου φτιάξαμε ένα σκασμό ακίνητα, τα οποία είτε τα χαρίσαμε, είτε τα αφήσαμε να ρημάζουν, αφού βέβαια στείλαμε εκεί τραμ, προαστιακούς, μετρό, τα ηλεκτροδοτήσαμε και τα συνδέσαμε με δίκτυα;
Υπήρχε λόγος για τέτοιες δαπάνες; Για ποιά δωρεά μιλάμε κ. Σαμαρά; Εμείς μόνο μία δωρεά βλέπουμε. Αυτή των φόρων στο Ιδρυμα. Πόσα είναι τα χρήματα της φοροαπαλλαγής, να δούμε εάν όντως τελικά πρόκειται για δωρεά, αφού συνυπολογιστεί το κόστος των παροχών συγκοινωνίας και άλλων υποδομών (ηλεκτρικό, ύδρευση κτλ). Πώς μπορεί το Δημόσιο να συντηρήσει αυτή την έκταση των 170 στρεμάτων με τα κτίρια των 60.000 τετραγωνικών, όταν δεν μπορεί να συντηρεί τα ήδη υπάρχοντα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής στο κέντρο της πόλης, όταν δεν μπορεί να συντηρεί τα πάρκα της πόλης;
Οι φοροαπαλλαγές είναι προκλητικές. Το Ιδρυμα δεν θα πληρώνει μία σειρά φόρων, την στιγμή που ο κόσμος ξεζουμίζεται και αυτοκτονεί. Σύμφωνα με το ΦΕΚ αφενός διασφαλίσανε ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ (άρθρο 3, παρ. 3.1.) και δεν υπάγονται στις εθνικές διατάξεις για τις μελέτες, τα έργα, τις υπηρεσίες και την πρόσληψη προσωπικού. Αφετέρου φοροαπαλάσσονται ως να είναι Δημόσιο («3.6. Ο Οργανισμός απολαύει όλων των ατελειών και προνομίων του Δημοσίου»).
 Το Ιδρυμα απαλάσσεται:
 «από κάθε φύσης φόρους, συμπεριλαμβανομένων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του φόρου δωρεάς, κάθε δημόσιο, δημοτικό, κοινοτικό, λιμενικό, δικαστικό ή διοικητικό τέλος ή τέλος χαρτοσήμου, κάθε δικαίωμα ή κράτηση ή εισφορά υπέρ του Ε.Δ., των ΟΤΑ ή οποιουδήποτε τρίτου, εκτός από (α) τον Φ.Π.Α. και (β) τα ανταποδοτικά τέλη ή εισφορές (4.2.).»
Απαλλάσονται από φόρους τα κεφαλαιοποιούμενα κέρδη, οι τόκοι καταθέσεων, οποιαδήποτε καταβολή ποσών, προμήθεια υλικών (πλην του ΦΠΑ), ακόμη και ο εκτελωνισμός τους.
Απαλλάσσονται από τέλη και κάθε είδους δαπάνες η έκδοση οικοδομικών αδειών για τα κτίρια, με την αιτιολογία ότι θα ανήκουν στο Δημόσιο.
Δεν υποχρεούνται σε δήλωση φόρου δωρεάς και σε παρακράτηση 1% υπέρ του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού.
Οι συμβάσεις και τα συμφωνητικά δεν εγκρίνονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ.
Η σύμβαση έχει ισχύ Νόμου (;) και δεν χρειάζονται αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών (παρ. 4.15).
Και τέλος εάν τροποποιηθεί κάποια διάταξη τότε θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο, εμείς δηλαδή, και όχι το Ιδρυμα. 
Για όλη αυτή την δωρεά το Ιδρυμα ζητά το Πάρκο να ονομαστεί «εις το διηνεκές» Κέντρο Πολιτισμού-Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον η κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής να ονομάζονται και αυτές Σταύρος Νιάρχος. Στους χώρους θα μπει και από μία προτομή του με δαπάνη του Ιδρύματος.
Ζητάμε ως Ελληνες φορολογούμενοι να δοθούν στοιχεία στον ελληνικό λαό για το πόσο θα στοιχίσει στο Δημόσιο, σε εμάς δηλαδή, όλο αυτό το έργο, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους συντήρησης.
Σε περίπτωση που τα χρήματα που επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο είναι πολλαπλάσια της δωρεάς ζητάμε το Πάρκο να μην ονομαστεί  Νιάρχος, αλλά Ελληνας Φορολογούμενος Ηλίθιος, ενώ οι αίθουσες να πάρουν ονόματα ελληνικά (Κώστας, Γιώργος, Μαρία κτλ......). Αντί δε για προτομές να στολίσουν το Πάρκο φωτογραφίες των Ελλήνων που αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, αλλά και όσων Ελλήνων εξακολουθούν να πληρώνουν, γιατί έκαναν το λάθος να μην δηλώσουν διεύθυνση στις Βερμούδες.
Επισημαίνουμε στο Ιδρυμα Νιάρχος ότι το μόνο που «χαρίζει» είναι τα τσιμέντα. Οι θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το έργο της Λυρικής σκηνής ανήκουν στους Ελληνες. Δεν τα  χάρισε το Ιδρυμα.  Ως εκ τούτου οι απαιτήσεις σχετικά με την ονομασία των χώρων μάς βρίσκουν αντίθετους.  Οπως επίσης μας βρίσκει αντίθετους και η μεταφορά της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής από το κέντρο της πόλης στο Φάληρο.
Εάν το Ιδρυμα Νιάρχος επιθυμεί να ονομάσει μία βιβλιοθήκη και μία όπερα Σταύρος Νιάρχος να αγοράσει έκταση, να φτιάξει τους δικούς του χώρους, να τους εξοπλίσει με τα δικά του χρήματα και να ανεβάσει δικές του παραστάσεις, πληρώνοντας όποιον φόρο του αναλογούσε. Κάτι που φυσικά έπρεπε να έχει γίνει εξ αρχής. Ετσι και θα ενίσχυε την οικονομία και θα συνέβαλε στον πολιτισμό. Αλλά αντί οι κυβερνώντες τότε να απορρίψουν την «δωρεά», προχώρησαν στην παραχώρηση της έκτασης και στην εκχώρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία θα φέρει και το ονοματεπώνυμο του Ιδρύματος.
Κάτοικοι και Επαγγελματίες 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος
https://www.alfavita.gr/arthron/%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7%CF%82



Υ.Γ
-Ο χώρος όπου θα φυλασσονται οι ανεκτίμητοι θησαυροι της εθνικης βιβλιοθήκης αν δεν απατώμεθα είναι υπόγειος
-Η υγρασία που υπάρχει στην περιοχή αντεδείκνυται για φύλαξη σπανιων βιβλίων, χειρογράφων κλπ
-Εχει μελετηθεί απο το ΤΕΕ, ή εχει τοποθετηθεί το ΤΕΕ, αν πράγματι ενδείκνυται ο χώρος για την συγκεκριμένη δραστηριότητα;;
-Το κτίριο της εθνικης βιβλιοθήκης (έργο Θ. Χάνσεν και Τσιλερ) είναι κληροδότημα (Βαλλιάνειο κτίριο),
Ερώτημα: περνάει και αυτο στο ΤΧΣ;;;

1 σχόλιο:

  1. Και ο ΣΑΔΑΣ ασχολείται "επινοώντας στο εργοτάξιο της κρίσης". Αυτά τα εργοτάξια που οδηγούν στην κρίση
    "περιορίζοντας την γνώση και τον πολιτισμό σε λίγους" δεν τα βλέπει. Το κείμενο που έχει δημοσιευθεί εδώ http://angelmois.blogspot.gr/2016/03/reporting-from-front-aravena.html γιατί δεν το δημοσιεύετε στο blog. Καταλαβαίνω ότι δεν συμφωνείται με αυτό. Θα μπορούσατε όμως να το δημοσιεύσετε με την απάντησή σας σε όσα δεν συμφωνείτε. Βλέπω όμως ότι έχει δίκαιο σε όσα λέει "ο λαός στα γκέτο" και "η γνώση και ο πολιτισμός σε λίγους" αυτό δείχνει η σημερινή πραγματικότητα. Μήπως κάπου κάνουμε λάθος και δεν βλέπουμε την "πραγματικότητα" που μας ετοιμάζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή