Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΣΜΤ: Να σταματήσουν οι απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ



Να σταματήσουν οι απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ – Να καταργηθεί το δελτίο παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη εργασία

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), Πέμπτη 11/02 στις 10.30 πμ, ημέρα σύγκλισης τριμερούς συνάντησης με την εργοδοσία για τις απολύσεις

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί όλους τους συναδέλφους και τα σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και στις απολύσεις. Παραμονές Χριστουγέννων, η εταιρεία προχώρησε σε σειρά απολύσεων στη ΜΕΤΚΑ, με αστείες προφάσεις περί αναδιάρθρωσης της εταιρείας, περικοπές λόγω μείωσης κερδών και περιορισμό του κύκλου εργασιών, ενώ σε όσους εργαζόμενους αμείβονταν με μπλοκάκι δεν κατέβαλλε αποζημίωση. Το προηγούμενο διάστημα προχώρησε και σε νέα απόλυση, παρά τις συνεχείς καταγγελίες και παρεμβάσεις του σωματείου και παρά τον αίτημα του σωματείου για τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Η ΜΕΤΚΑ η οποία κατατάσσεται στις ισχυρότερες κατασκευαστικές του κόσμου ενώ τα οικονομικά της στοιχεία (καθώς και του ομίλου Μυτιληναίου) κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Η μεγάλη πλειοψηφία των τεχνικών στην ΜΕΤΚΑ και τον όμιλο Μυτιληναίου προσλαμβάνονται υπό το άθλιο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών και υποχρεώνονται σε υπογραφή ατομικών συμφωνητικών, βαφτίζονται «συνεργάτες» παρότι πρόκειται για σχέση μισθωτού με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Το καθεστώς αυτό κυριαρχεί σε όλες τις εταιρείες στον κλάδο μελέτης-κατασκευής καθώς και σε μια σειρά από κλάδους. Έτσι οι εργαζόμενοι στερούνται ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα,ενώ οι εργοδότες μπορούν να γλυτώνουν μια σειρά υποχρεώσεων (ασφάλιση, αποζημίωση απόλυσης, όρια ομαδικών απολύσεων, άδειες, δώρα, ωράριο, υπερωρίες κ.ά.).

Παράλληλα η κυβερνητική πρόταση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, μαζί με το φορολογικό που θέλει να καταθέσει, οδηγεί σε αβάστακτες εισφορές για τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνωρίζει και νομιμοποιεί το καθεστώς των εργαζόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, αντί να προχωρήσει στην άμεση κατάργησή του.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι καμία απόλυση και κανένας εκβιασμός δε θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της ΜΕΤΚΑ και του ομίλου Μυτιληναίου. Καμία απόλυση. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.

Απαιτούμε να καταργηθεί εδώ και τώρα το δελτίο παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη εργασία. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Παλεύουμε για να μην περάσει η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την διάλυση της κοινωνικής ασφάλιση και τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου