Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Προαναγγέλλουν κατάληψη ΤΣΜΕΔΕ & κλείσιμο ΤΕΕ/ΤΑΚ οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Ηρακλείου


Την κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ στο Ηράκλειο και το κλείσιμο των γραφείου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, προαναγγέλλει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να πιέσει για λύσεις στα προβλήματα των μηχανικών. Την Παρασκευή 13/11 μάλιστα οι εκπρόσωποι του συλλόγου θα 'εδωσαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να περιγράψουν την κατάσταση που βρίσκονται οι συνάδελφοί τους με τις πολιτικές που ασκούνται τα τελευταία χρόνια.



«Δεν είναι καθόλου υπερβολή εάν πούμε ότι η κατάσταση των ελευθέρων επαγγελματιών στο Νομό Ηρακλείου αλλά και σε ολόκληρη την χώρα είναι τραγική», σημειώνει ο σύλλογος σε έγγραφό του. «Η ανεργία κυριολεκτικά θερίζει και η ετεροαπασχόληση και η υποαπασχόληση έχει γίνει είδος πολυτελείας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά με νόμο (Ν3986/2011) επέβαλλαν την παράλογη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα σε πρωτοφανή για την εποχή επίπεδα (6.000€ / έτος η 3η ασφαλιστική κατηγορία δηλαδή κατηγορία μηχανικού με 10-15 χρόνια δουλειάς δηλαδή 12.000€ / έτος για ένα ζευγάρι μηχανικών). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα: α) να παρατηρείται μαζική έξοδο μηχανικών από το επάγγελμα (κατάθεση άδειας άσκησης επαγγέλματος) και κατά συνέπεια και από την ασφάλιση με αποτέλεσμα την δραματική επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων – συνταξιούχων που από 7 προς 1 την περίοδο της ενοποίησης είναι σήμερα στο 4 προς 1 και β) την αποφυγή εγγραφής των νέων διπλωματούχων Μηχανικών στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ.



Εάν σε αυτά προσθέσει κανείς και την καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ (περίπου 2δις χάθηκαν με το κούρεμα PSI από τα 3,3δις που διέθετε) ενώ συνεχίζει να ρίχνει χρήματα στην μαύρη τρύπα που λέγεται Τράπεζα Αττικής (200 εκατομμύρια ευρώ αποφασίστηκε από την διοίκηση του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ να δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της) είναι φανερό ότι σε λίγα χρόνια το ταμείο θα αδυνατεί να καταβάλλει συντάξεις. Και ένα μεγάλο ποσοστό όμως, των μηχανικών που παραμένουν, είναι ανασφάλιστοι. Με βάση τα στοιχεία του ΤΣΜΕΔΕ (Απρίλιος 2015), 755 σε σύνολο 1430 μηχανικών, ελευθέρων επαγγελματιών, είναι ανασφάλιστοι (χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα).



Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή δεδομένου ότι οι υπόλοιποι «ασφαλισμένοι» είναι ασφαλισμένοι με διακανονισμό, δηλαδή επί της ουσίας ανασφάλιστοι, αφούαδυνατούν να πληρώσουν τις επόμενες εισφορές και χάνουν τον διακανονισμό και κατά συνέπεια την ασφαλιστική ενημερότητα δηλαδή δεν μπορούν να δουλέψουν. Με την νέα ρύθμιση στο ασφαλιστικό οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται για 35 και 40 χρόνια να καταβάλλουν εισφορές από το μισθό και το εισόδημά τους, χωρίς όμως το νέο σύστημα στο τέλος του εργάσιμου βίου τους να εγγυάται το ύψος της σύνταξης που θα πάρουν. Δηλαδή το ύψος της σύνταξης που θα δικαιούνται θα εξαρτάται βάσει άγνωστων συντελεστών και υπολογισμών από την γενικότερη πορεία της οικονομίας και της δημοσιονομικής σταθερότητας».



Ο σύλλογος καταγγέλλει την κυβέρνηση, το ΤΣΜΕΔΕ και τη διοίκηση του ΤΕΕ-ΤΑΚ και διεκδικεί:

Την άμεση κάλυψη των συναδέλφων που έχουν ασφράγιστο βιβλιάριο υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τα χρέη τους προς τα ταμεία, με κάλυψη από το κράτος με χρηματοδότηση 100% συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Αναδρομική διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για όλο το διάστημα της ανεργίας 
Γενναία και δραστική μείωση των εισφορών στα επίπεδα προ του '92 
Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο». Διεκδίκηση των απωλειών του αποθεματικού από την άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας. 
Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο με πλήρη κάλυψη του συνόλου των απωλειών του ΤΣΜΕΔΕ από το χρηματιστήριο». 
Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. 
Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. 
Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Πρόνοια. Διαχωρισμό της Υγείας και Πρόνοιας από την Κοινωνική Ασφάλιση. 
Κατάργηση του ΚΕΑΟ και του νόμου για τις κατασχέσεις, ακύρωση της βεβαίωσης των ασφαλιστικών χρεών των εργαζόμενων στην εφορία. 
Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί και των ν. 3518/06, 3655/08, 3863/2010 και των πρόσφατων ρυθμίσεων (μεσοπρόθεσμο). 
Κατάργηση ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, του Ν3518/2006 και όλων τωναντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων. 
Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. 
Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Άτοκοι και δίκαιοι διακανονισμοί με βάση την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου - αποσύνδεση των διακανονισμών με την πληρωμή τρεχουσών εισφορών. Δυνατότητα διακανονισμού και για τις τρέχουσες εισφορές, δυνατότητα ενεργοποίησης εκ νέου των διακανονισμών που έχουν καταπέσει. 
Πλήρης κρατική κάλυψη των υποχρεώσεων των στρατευμένων και των μεταπτυχιακών φοιτητών – ερευνητών απ΄ τους φορείς που τους απασχολούν. 
Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων/υποαπασχολούμενων, επίδομα ανεργίας για όλους ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). 
Ένταξη των ανέργων μηχανικών στο επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας. 
Όχι στην διενέργεια εξετάσεων για πιστοποίηση γνώσεων των μηχανικών (πχ. Ενεργειακοί Επιθεωρητές, Επιθεωρητές Κλιματισμού, Θέρμανσης κλπ) που έχουν σαν στόχο την υποβάθμιση των διπλωμάτων των μηχανικών και την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση τους. 
Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθό, ΔΠΥ), αντίστοιχα δικαιώματα για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες μηχανικούς. 
Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια. 

Η συνέντευξη τύπου της 13/11 είναι αφετηρία για μια νέα οργάνωση Παντεχνικής Συνέλευσης όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών την 27-11-2015 για την διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων και με άμεσους τακτικούς στόχους πάλης την κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ Ηρακλείου και το κλείσιμο των γραφείου του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

2 σχόλια:

  1. Νομίζω πως πρέπει να γίνουν συντονισμένες και οργανωμένες πανελλαδικές καταλήψεις.Συμφωνώ με το σκεπτικό του Συλλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου συνάδελφε, δεν πάει άλλο

      Διαγραφή