Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών για το ΣΜΤ Κεντρ. Μακεδ.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΜΤ-Μ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
Σήμερα βρισκόμαστε 5 μήνες σχεδόν μετά το υπερήφανο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα που μετατράπηκε μέσα σε λίγες μέρες σε ένα ταπεινωτικό «NAI» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και 2 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που αναδείξανε μια καταθλιπτική μνημονιακή πλειοψηφία και επέτρεψαν τον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης που σπεύδει ολοταχώς να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο διευρύνοντας και βαθαίνοντας την κοινωνική καταστροφή των δύο προηγούμενων.
Με την διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίστηκε πάλι το πολυνομοσχέδιο με την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων που θέτει το «κουαρτέτου» των δανειστών-θεσμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) για την εκταμίευση της επόμενης υπο-δόσης, ενώ το παραμύθι για δήθεν μέτρα ανακούφισης μέσω ενός ΄΄παράλληλου προγράμματος΄΄ υπέρ των αδυνάτων έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο φαύλος κύκλος ΄΄αξιολόγηση-νέα μέτρα-επόμενη δόση΄΄ έχει κατοχυρωθεί ως το σχήμα μιας ατέρμονης διαδικασίας συνεχούς επιδείνωσης των υλικών όρων ύπαρξης ενός ολόκληρου λαού.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα της τρέχουσας δόσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων
·         Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
·         Φορολογική λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων
·         Εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων (υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια)
·         Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις σπιτιών μέσα από την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες
Ο επερχόμενος δε ασφαλιστικός νόμος που ευθυγραμμίζεται με τις εντολές των δανειστών, πέρα από την εξοντωτικές αυξήσεις τον ορίων ηλικίας, θα οδηγήσει στην κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Στόχος τους είναι η κατάργηση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα έχει απομείνει και της όποιας αναδιανεμητικής λειτουργίας  του μετατρέποντας το σε ένα καθαρά ανταποδοτικό-ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα, ατομικής στην ουσία ασφάλισης. Για την μεγάλη πλειοψηφία η σύνταξη θα καταντήσει να είναι ένα πενιχρό βοήθημα για τα βαθιά γεράματα και η αξιοπρεπή περίθαλψη μια ατομική υπόθεση για όσους θα έχουν να την πληρώσουν. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και ψίχουλα όπως η δυνατότητα διετούς αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας δεν χωράνε στην νέα πραγματικότητα και ξηλώνονται άρον-άρον από την κυβέρνηση που τα θεσμοθέτησε προεκλογικά.
Είναι φανερό πως τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας δόσης, όπως και της προηγούμενης δεν είναι τυχαία αλλά εντάσσονται σε μια στρατηγική επίθεση στον κόσμο της εργασίας, που στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων μας.
Η καθημερινότητα των εργαζομένων στον τεχνικό κλάδο δεν διαφέρει από την γενική εικόνα του κόσμου της εργασίας.
·         Ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε είδους (με το κομμάτι, με την ώρα, με το έργο, με το επιδοτούμενο πρόγραμμα κτλ)
·         Εξαντλητικά ωράρια (όταν η αμοιβή είναι σταθερή)
·         Υποχρεωτικές «οικειοθελείς» άδειες άνευ αποδοχών όταν η δουλειά μειώνεται
·         Εκ περιτροπής εργασία με ανάλογη μείωση των αποδοχών
·         Αναγκαστικές «οικειοθελείς» αποχωρήσεις
·         Μισθοί που δεν επαρκούν για αξιοπρεπή διαβίωση
·         Μετανάστευση
·         Προγράμματα Voucher
·         Πεντάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τους εργαζόμενους: Ο δρόμος του αγώνα και της ρήξης!

Ακόμα και αν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν με το θατσερικής έμπνευσης δόγμα There Is No Alternative, ακόμα και αν επενδύουν στην απογοήτευση, την ιδιώτευση και την απόδοχη της επίθεσης, ακόμα και αν επιδιώκουν την εμπέδωση του «μνημονιακού κατεστημένου», εμείς απαντάμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Και είναι ο δρόμος της συλλογικής αντίστασης, της μαχητικής αντεπίθεσης, της σύγκρουσης και πραγματικής ρήξης με την κυβέρνηση και τους εταίρους της. Μακριά από τις αυταπάτες για τάχα «φιλολαϊκή διαχείριση» και «παράλληλα προγράμματα» εντός της φυλακής της ευρωζώνης, της ΕΕ και των μνημονίων. Είναι ο δρόμος του αγώνα με σχέδιο, συντονισμό και κλιμάκωση, για να νικήσουν οι αγώνες μας.
Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και μας αφορά όλους. Γι’αυτό ανάλογη θα πρέπει να είναι και η απάντηση μας δίνοντας τη μάχη για την συγκρότηση ενός κινήματος που θα ξεπερνά τους τεχνητούς διαχωρισμούς και θα ενώνει τον κόσμο της δουλειάς στην βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων του.

Αιχμές για την συγκρότηση κινήματος του τεχνικού κόσμου και την προστασία μισθών και δικαιωμάτων

                1. Φορολογικό. Τα αποτελέσματα των φορολογικών μέτρων που επιβλήθηκαν στους “ελεύθερους επαγγελματίες”, δηλαδή όλους όσους δουλεύουν με μπλοκάκι είναι καταστροφικά. Η κατάργηση του αφορολόγητου και η αυτοτελής φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων συναδέλφων που εργάζονταν με το μπλοκάκι. Επιπλέον σαν να μην έφτανε αυτό καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους φορολογούμενοι με τα τεκμήρια, «τέλη επιτηδεύματος»  και αυξήσεις στο ΦΠΑ . Η αύξηση της φορολογίας στο 29% και της προκαταβολής φόρου στο 100% θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου για τους λιγοστούς πλέον συναδέλφους που εργάζονται με στοιχειωδώς αξιοπρεπείς όρους και θα οδηγήσει σε επιπλέον ανεργία και κακοπληρωμένη εργασία. 
                2. Ασφαλιστικό-ΤΣΜΕΔΕ. Οι νέες υπέρογκες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ οδηγούν σε δραστική μείωση του πραγματικού εισοδήματος σε βαθμό κατάρρευσης ενός ολόκληρου κλάδου και στην αναμόρφωσή του με τη συγκεντροποίησή του στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι σαφές πως στις νέες απαιτήσεις του ταμείου δεν μπορεί να ανταποκριθεί η μεγάλη πλειοψηφία. Είναι επίσης σαφές πως η αναίρεση των όποιων ελαφρυντικών νομοθετικών ρυθμίσεων υπήρξαν (100 δόσεις, υπαγωγή σε κατώτερη κατηγορία) δε λειτουργούν εις όφελος ούτε του ταμείου, ούτε των εργαζομένων. Η πλήρης απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος και η εξώθηση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές για όσους έχουν την δυνατότητα περνάει μέσα από την καταλήστευση και κατάρρευση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης. Επιπλέον με άξονα τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που επιβάλλονται με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για την άσκηση του επαγγέλματος μεγάλος αριθμός συναδέλφων δεν έχει ήδη τη δυνατότητα να το ασκεί.
                3.Επαγγελματικά δικαιώματα. Μέσα στα προαπαιτούμενα βρίσκεται και η κατάργηση ουσιαστικά των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, υλοποιώντας την κατεύθυνση αποστοίχισης τους από τα πτυχία  πενταετούς φοίτησης. Πρόκειται για την οργάνωση του τεχνικού κλάδου σύμφωνα με τα “νέα” πρότυπα πιστοποίησης  με βασικό ενορχηστρωτή το ΤΕΕ, με κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την κατοχύρωσή τους κομμάτι-κομμάτι μετά από ένα κυνήγι επί πληρωμής σεμιναρίων-εξετάσεων.  Η εφαρμογή της λογικής της πιστοποίησης σε όλο το φάσμα του επαγγέλματος θα συμβάλει στην συγκεντροποίηση του κλάδου στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες, καθώς μόνο αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να είναι κάτοχοι όλων των πιστοποιήσεων που θα είναι απαραίτητες για την παροχή υπηρεσιών. Επιπλέον οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα υποχρεώνονται σε ένα ατελείωτο κυνήγι πιστοποιήσεων, για να έχουν πρόσβαση στην νέα αγορά εργασίας.
                4.Άνοιγμα του επαγγέλματος-Ανταγωνιστικότητα.  Αν το ένα κομμάτι του λεγόμενου ανοίγματος του επαγγέλματος περνάει μέσα από την απαξίωση των πτυχίων, το άλλο περνάει μέσα από την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών. Χωρίς την ελάχιστη οικονομική κατοχύρωση ανά εργασία αφενός η κλασική εργασία του αυταπασχολούμενου μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια ιδιότυπη εργασία με το μπλοκάκι, αφετέρου το κόστος του ελεύθερου ανταγωνισμού μεταξύ των τεχνικών εταιριών  επωμίζονται οι εργαζόμενοι σε αυτές γιατί “το έργο πια δεν βγαίνει...” είτε με εντατικότερη εργασία, είτε με μικρότερες απολαβές είτε και με απολύσεις. Ο ελέυθερος ανταγωνισμός δεν χτυπάει όλους το ίδιο, όπως λέγεται. Χτυπάει αυτούς που δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν να παρά να υποστούν τις συνέπειές του, δηλαδή τους αυταπασχολούμενους, τους μισθωτούς και τους εργαζόμενους με το μπλοκάκι, ενώ ευνοεί την εργοδοσία που μειώνει μισθούς και προσωπικό και  αποδεσμεύεται από την υποχρέωση να τηρεί στοιχειώδεις όρους μέσω Σ.Σ.Ε..

Πως παλεύουμε

                1.ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΤΙΚΑ
                Μόνο μέσα από τους μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική του κεφαλαίου, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα σύναψης κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών που θα προωθούσαν μια τέτοια κατεύθυνση. Με αξιοποίηση οποίων μέσων διαθέτουμε με κοινό βηματισμό με τα υπόλοιπα σωματεία στην πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματίων,  να καταφέρουμε να εκφράσουμε αυτό το κλίμα αγανάκτησης που υπάρχει σήμερα σε κάθε συνάδελφο. Με τον ανεξάρτητο συντονισμό των σωματείων και την ενωτική τους έκφραση στο δρόμο σε κάθε απεργία και κινητοποίηση της εργατική τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με όλα τα σωματεία εργαζομένων, για την υπέρβαση των ηγεσιών ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ, που μέσα στην κρίση ούτε θέλουν ούτε και μπορούν να αντιπαρατεθούν με τα ιερά και όσια της εγχώριας και διεθνούς άρχουσας τάξης.


                2.ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
                Στη σημερινή συγκυρία επιβάλλεται να βρεθεί σε κοινές διαδικασίες συνελεύσεων και σε αποφασιστικούς αγώνες, όλος ο κόσμος που πλήττεται, μέσα από ανοιχτές παντεχνικές διαδικασίες. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν αποφασιστικά τα σωματεία του κλάδου και κυρίως το σωματείο μας, με μία δράση πραγματικής πρωτοπορίας στο εσωτερικό ενός δημοκρατικού διαλόγου με τους επιστημονικούς συλλόγους στο πλαίσιο των ανοιχτών παντεχνικών συνελέυσεων και την ηγεμονία ενός διεκδικητικού πλαισίου και σε σύνδεση με τις ευρύτερες λαικές κινητοποιήσεις. Με ένα τέτοιο μοντέλο δράσης μπορούν και το σωματείο να βγει ενδυναμωμένο και να καταξιώθεί ως φορεάς εκπροσώπησης στη συνείδηση των εργαζόμενων μηχανικών.

3.ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Απευθύνουμε πρόταση σε όλους όσους συμφωνούν με ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο συνεχίζοντας να πορευόμαστε στην ίδια κατεύθυνση από την ίδρυση του σωματείου, με μία ενιαιομετωπική πολιτική κατεύθυνση, ικανή να συσπειρώσει τον κόσμο του σωματείου με άξονα τα συμφέροντά του και όχι τη στενή κομματική του ταυτότητα. Σε όσους θα βάλουν πλάτη για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, στο σωματείο, το εργατικό κίνημα, στις πρωτοβουλίες και επιτροπές κατοίκων, στα δίκτυα ανέργων και αλληλεγγύης, στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, στην νεολαία και το φοιτητικό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, που αποτελεί όρο σήμερα για την νικηφόρα έκβαση κάθε αγώνα.

                4. ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
·         Διαγραφή του ληστρικού χρέους. Κατάργηση των μνημονίων. Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ. Με ανατροπή της άθλιας πολιτικής των μνημονίων και όλων οι αντεργατικών νόμων και προαπαιτούμενων. Όχι στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας. Δικαίωση του “ΟΧΙ” του λαού.
·         Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
·         Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και επιχειρήσεων. Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.
·         Όχι στα νέα ασφαλιστικά χαράτσια. Αναδρομική μείωση των εισφορών. Ούτε ένα ευρώ απο τις εισφορές μας στα παιχνίδια κυβέρνησης- ευρωπαϊκης ένωσης- τραπεζών. Δεν χρωστάμε –δεν πουλάμε –δεν πληρώνουμε. Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής. Να αποδοθούν και δικαστικές ευθύνες στους υπευθύνους της κλοπής των αποθεματικών μας.
·         ΟΧΙ στην μετατροπή του αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος σε ανταποδοτικό-κεφαλαιοκρατικό. Αναλογικές εισφορές με το εισόδημα χωρίς την μείωση παροχών.
·         ΟΧΙ στην υπερφορολόγηση. Καθορισμός αφορολόγητου.
·         Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καθορισμός ελαχίστων αμοιβών ανά εργασία. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Απαγόρευση των απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
·         Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Πάγωμα όλων των δανείων και των λογαριασμών για ολόκληρη την περίοδο της ανεργίας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων συναδέλφων μηχανικών με ΤΣΜΕΔΕ και αναδρομικά. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη-συγκοινωνίες-χώρους ψυχαγωγίας
·         Δημόσια και δωρεάν ασφάλιση-υγεία-παιδεία-κοινωνικές υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
·         ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων» και σε όλους τους νόμους και ρυθμίσεις που την υπηρετούν. ΟΧΙ στην εφαρμογή της οδηγίας Μπολκενστάιν. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
·         ΟΧΙ στα επί πληρωμή, υποχρεωτικά σεμινάρια και τις εξετάσεις- μοναδική προϋπόθεση για δουλεία το πτυχίο.
·         Να καταργηθεί ο ΚΕΑΟ. Μοναδικός του σκοπός είναι η εξυπηρέτηση του χρέους.
·         Υπεράσπιση των πληττόμενων εργαζομένων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις στα δάνεια ¨΄αλλης εποχής”.Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

·         Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και κάθε μέτρου που πλήττει την ιδιοκατοίκηση και εκποιεί την μικροιδιοκτησία του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου