Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Το Ελληνικό και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ.Στασινός

Αναδημοσίευση από την Τομή
elliniko
Σε συνέντευξη που έδωσε στην Ναυτεμπορική ο νυν πρόεδρος του ΤΕΕ κος Γ.Στασινός, αναφερόμενος στο θέμα του Ελληνικού και στην τεχνικοοικονομική μελέτη που είχαν συντάξει δυο μέλη του ΤΕΕ , μετά από ανάθεση που έγινε από την ΔΕ/ΤΕΕ, επί προεδρίας του νυν υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ.Σπίρτζη, αναφέρει ”η μελέτη που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια μελέτη δύο επιστημόνων, η οποία είχε ανατεθεί από το ΤΕΕ, αλλά ποτέ δεν υιοθετήθηκε από οποιοδήποτε όργανο διοίκησης του ΤΕΕ. Θα μπορούσε να είχε ανατεθεί και σε δύο άλλους επιστήμονες που ενδεχομένως θα είχαν διαφορετική άποψη. ”.
Επισημαίνουμε τα εξής :
1) Η μελέτη ανατέθηκε από την ΔΕ/ΤΕΕ, σε δυο επιστήμονες εμπειρογνώμονες – εκτιμητές και παρελήφθη από την ομάδα παραλαβής της ΔΕΕ/ΤΕΕ. Από κει και πέρα κανένα ”όργανο” του ΤΕΕ δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις να υιοθετήσει ή να απορρίψει την εργασία δυο ανεξάρτητων μελών του, που ανέλαβαν πλήρως την ευθύνη της μελέτης.
2) Η μελέτη του ΤΕΕ, αποτέλεσε την αφορμή ο οικονομικός εισαγγελέας να επέμβει προκειμένου να διερευνήσει το ”εύλογο” του τιμήματος για την πώληση του Ελληνικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο οικονομικός εισαγγελέας, διόρισε δυο πραγματογνώμονες, ούτως ώστε κατά την ”άποψη” Στασινού να πιστοποιηθεί αν αυτοί θα είχαν διαφορετική ή όχι άποψη.
Με λίγα λόγια πρόκειται για την απόλυτη δικαίωση της ομάδας του ΤΕΕ,  η οποία καταλήξε σε επενδυτική αξία περί τα 1,8 δις €, έναντι των 577 εκ € του τιμήματος του ΤΑΙΠΕΔ.
Εύλογα λοιπόν δημιουργείται το ερώτημα :
Για ποιο, λόγο o πρόεδρος του ΤΕΕΓ Γ.Στασινός, παρακάμπτει τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων αξίας της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ και των δυο δικαστικών πραγματογνωμόνων, και τοποθετείται δημόσια, εκπροσωπώντας τον τεχνικό κόσμο, υπερασπιζόμενος το ”εύλογο” του τιμήματός των 577 εκ € (ήτοι 90€/μ2!!!) που θα καταβάλλει η Lamda Development;
Αιχμές του προέδρου του Επιμελητηρίου για τον χειρισμό του θέματος από τον υπουργό Υποδομών. Της Τέτης Ηγουμενίδη από τη ΝαυτεμπορικήΠροτάσεις για να προχωρήσει το έργο της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και γενικότερα οι επενδύσεις στη χώρα θέτει προς συζήτηση ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ο οποίος μιλώντας στη «Ν» διευκρινίζει πως ουδέποτε τα αρμόδια όργανα του Επιμελητηρίου υιοθέτησαν μελέτη για το εν λόγω έργο.

Το ΤΕΕ το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησε στην κατεύθυνση της απόρριψης της πρότασης των επενδυτών με επικεφαλής τη Lamda για το Ελληνικό, έχοντας ως επιχείρημα μελέτη η οποία είχε παρουσιαστεί από τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου -δηλαδή τον σημερινό υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη- και η οποία υποστήριζε ότι ο σχεδιασμός που έχει προκριθεί είναι ασύμφορος για το ελληνικό Δημόσιο.

«Ναι» σε συμφωνία

Απαντώντας, ωστόσο, στο σχετικό ερώτημα της «Ν» ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει: «Κατ’ αρχάς, το ΤΕΕ δεν πρωταγωνίστησε σε καμία κατεύθυνση. Ισως πρωταγωνίστησε ο προηγούμενος πρόεδρος και νυν υπουργός. Επίσης, η μελέτη που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια μελέτη δύο επιστημόνων, η οποία είχε ανατεθεί από το ΤΕΕ, αλλά ποτέ δεν υιοθετήθηκε από οποιοδήποτε όργανο διοίκησης του ΤΕΕ. Θα μπορούσε να είχε ανατεθεί και σε δύο άλλους επιστήμονες που ενδεχομένως θα είχαν διαφορετική άποψη. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση, είναι ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το δημόσιο συμφέρον. Επειτα, όμως, από τη συμφωνία θα πρέπει να αρχίσει το έργο όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση πολλών κλάδων της αγοράς που τείνουν να εξαφανιστούν. Σε αυτήν την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας το ΤΕΕ, σαν τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης, θα είναι “παρών”, αποδεικνύοντας τον θεσμικό του ρόλο. Για να προχωρήσει το έργο απρόσκοπτα, προτείνουμε να δημιουργηθεί μία κοινή ομάδα που θα αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του έργου, αποτελούμενη από το ΤΕΕ, το Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια και τους Δήμους που συνορεύουν με το Ελληνικό, με συντονιστή το ΤΕΕ. Και επειδή το έργο είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, καλό θα είναι σε αυτή την ομάδα να συμμετέχουν επιπλέον οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιά».

Οι αδειοδοτήσεις

Οπως επισημαίνει επίσης ο κ. Στασινός, «το θέμα των επενδύσεων είναι πολυδιάστατο. Χρειάζεται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κάτι που δεν υπάρχει, χρειάζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς και κατά το δυνατόν φιλικό προς τις επενδύσεις, που επίσης δεν υπάρχουν. Χρειάζεται επίσης διαδικασία αδειοδότησης χωρίς “γρηγορόσημα” και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Στα δύο πρώτα το ΤΕΕ μπορεί να καταθέτει προτάσεις, αλλά εξαρτώνται από τις προθέσεις και τις δράσεις της κυβέρνησης. Στο θέμα των αδειοδοτήσεων το ΤΕΕ προτείνει τη θέσπιση ηλεκτρονικής αδειοδότησης από την αρχή μέχρι το τέλος. Ετσι τελειώνουμε με τη διαφθορά και έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μετά το πετυχημένο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων, το ΤΕΕ έχει ήδη έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου. Περιμένουμε μόνο την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις οικοδομικές άδειες και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την ταυτότητα του κτηρίου. Επόμενο βήμα είναι οι άδειες λειτουργίας, οι οποίες πρέπει να απλοποιηθούν και να εκδίδονται ηλεκτρονικά. Αναφέρομαι και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και στις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες μπορούν να εκδίδονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του μηχανικού».

Προσέλκυση επενδύσεων

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει ακόμη πως «τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η απεριόριστη φυσική ομορφιά και η γεωγραφική της θέση. Ενδεικτικά, ο τουρισμός και όλες οι υποστηρικτικές και συνδεδεμένες δραστηριότητες, η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα και η έξυπνη μεταποίηση είναι τομείς που μπορούν να στηριχθούν σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα», ενώ προσθέτει: «Για την προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται να λύσουμε τα ζητήματα που προανέφερα, δηλαδή το σταθερό και φιλικό προς τις επενδύσεις φορολογικό καθεστώς και το θέμα της γρήγορης και χωρίς αναρίθμητα εμπόδια αδειοδότησης, που μπορεί να λυθεί με την ηλεκτρονική αδειοδότηση τόσο των οικοδομικών αδειών όσο και των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Λύσεις μέσα από το Κτηματολόγιο

Μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε και στο θέμα του Κτηματολογίου. «Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους τόσο με τα θέματα ιδιοκτησίας, άρα να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το Κτηματολόγιο, όσο και με τα θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης. Για να το πω με απλά λόγια, πρέπει να ξέρει ο καθένας, είτε πολίτης είτε επενδυτής, τι μπορεί να κάνει και πού. Να βρίσκει ο καθένας εύκολα και γρήγορα, ηλεκτρονικά, με λίγα κλικ, τις χρήσεις γης που επιτρέπονται σε κάθε ακίνητο» σημείωσε ο κ. Στασινός και πρόσθεσε: «Η νομοθεσία υπάρχει, αλλά χρειάζεται δουλειά για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο ψηφιακό σύστημα. Πρέπει, όμως, η Πολιτεία να φροντίσει τώρα να δώσει λύσεις σε αυτές τις τρεις προϋποθέσεις ανάπτυξης: σταθερό και φιλικό φορολογικό πλαίσιο, ηλεκτρονική αδειοδότηση και χρήσεις γης. Αλλιώς οι επενδυτές θα έρχονται και θα φεύγουν τρέχοντας. Οπως, δηλαδή, συμβαίνει μέχρι σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου