Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Η μεγάλη τραπεζική ληστεία

Σερένα Νομικού Analyst 19 Νοεμβρίου 2015

Οι κερδοσκόποι δεν θα πάρουν μόνο τις τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές, κλέβοντας τους Έλληνες αλλά, επίσης, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Λογικά λοιπόν γίνεται ξέφρενο πάρτι στο Λονδίνο, όπου όλοι πίνουν στην υγεία των ανόητων.

«Σύμφωνα με αυτή την εξέλιξη, ηEurobank παραμένει στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών στο μετοχικό της κεφάλαιο σε περίπου96% και μειώνοντας τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε περίπου 4%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί της μέτοχοι Fairfax, Ross, Brookfield και Highfields τοποθέτησαν κεφάλαια ύψους 584 εκ. €, ενώ παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, οι προσφορές των διεθνών επενδυτών στο «βιβλίο προσφορών» ξεπέρασαν το ζητούμενο ποσό της αύξησης κεφαλαίου κατά 300-400 εκ. €. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο βιβλίο προσφορών της Eurobank συμμετείχαν και Έλληνες με κεφάλαια περί τα 300 εκ. €.

Η Alpha Bank περνά στον ιδιωτικό τομέα μετά από την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση, έχοντας περίπου 10 βασικούς μετόχους και σημαντική υπερκάλυψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στην τράπεζα, τοποθετώντας κεφάλαια και σε αυτήν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι ιδιώτες επενδυτές θα κατέχουν περί το 92% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ με περίπου 8% θα συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (1).

Το σενάριο της οργής

Ας υποθέσουμε ότι, μία τράπεζα (Eurobank) έκανε την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της (29.04.2014) στα 0,31 € (2). Θεωρητικά τότε, η τράπεζα είχε συνολικά 100.000 μετοχές, οπότε κόστιζε 31.000 €. Μέτοχος της ήταν το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ με 60%, οπότε με 60.000 μετοχές των 0,31 € άρα με 18.600 €, ενώ οι ιδιώτες είχαν 40% (40.000 μετοχές των 0,31 € άρα 12.400 €)

Αργότερα η τράπεζα έχασε δήθεν τα δάνεια της και «αναγκάστηκε» να προβεί σε μία νέα αύξηση κεφαλαίου (19/11/2015), με τιμή μετοχής 0,01 € (3). Εξέδωσε λοιπόν 1.000.000 νέες μετοχές και τις πούλησε με 0,01 €, άρα με 10.000 €, όπου η Τρόικα όμως απαγόρευσε στο δημόσιο να συμμετέχει (στους Έλληνες μικρομετόχους επίσης).

Έτσι οι μετοχές της τράπεζας έγιναν 1.100.000 τιμής 0,01 εκάστη (άρα συνολικής αξίας 11.000 €), εκ των οποίων οι ιδιώτες κατέχουν 1.040.000 μετοχές αξίας 10.400 € και το δημόσιο παραμένει στις 60.000 μετοχές αξίας πλέον 600 €. Επομένως, αφενός μεν το δημόσιο έχασε 18.000 € ή το 96% περίπου των κεφαλαίων που είχε επενδύσει, αφετέρου η συμμετοχή του μειώθηκε στο 5,45% από 60% προηγουμένως (94,55% οι ιδιώτες από 40% προηγουμένως).

Επειδή το δημόσιο είναι όμως οι φορολογούμενοι Πολίτες του, ενώ τα ποσά δεν είναι φυσικά χιλιάδες αλλά πολλά δις € (έχουν δοθεί περί τα 48 δις € σε αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών, εις βάρος των ελλειμμάτων οπότε του δημοσίου χρέους, ενώ κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί με τις τεράστιες κρατικές εγγυήσεις), η μεγάλη ληστεία αφορά όλους τους Έλληνες.

Αυτοί δυστυχώς κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, επειδή δεν γνωρίζουν τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη τους, εις βάρος των ιδίων και των παιδιών τους. Σωστά λοιπόν έγραψε συνάδελφος (Βασίλης Βιλιάρδος) πως είναι η ντροπή της Ευρώπης, αν υποθέσουμε πως οι ενήλικοι δεν δικαιούνται να δηλώνουν άγνοια.

Η βρώμικη δικαιολογία βέβαια που δόθηκε ήταν πως οι τράπεζες είχαν χάσει τα κεφάλαια τους από τα κόκκινα δάνεια. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες πρέπει να χαίρονται που βρέθηκαν τόσο γενναιόδωροι επενδυτές για να βάλουν τα δικά τους χρήματα και να τους (τις) σώσουν! Όμως, εάν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, η Τρόικα στο καινούργιο μνημόνιο δεν επιτρέπει να χαθούν τα δάνεια των τραπεζών.

Αντίθετα, είτε θα πληρωθούν μέσω των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών που θα ακολουθήσουν σύντομα, είτε θα αναλάβει το δημόσιο (άρα ξανά οι φορολογούμενοι) να πληρώσει για τα σπίτια των φτωχότερων που δεν θα κατασχεθούν και που φυσικά δεν τα θέλουν οι τράπεζες (τι να κάνει μία τράπεζα ένα παλιό δυάρι στα Πατήσια;).

Στη συνέχεια, όταν η τιμή της τράπεζας ανέβει στα 0,10 €, επειδή δεν θα χάσει τίποτα τελικά, η συνολική της αξία θα διαμορφωθεί στα 110.000 €. Το δημόσιο θα έχει τότε 5.995 €, οπότε θα συνεχίσει να χάνει τα 12.605 €, ενώ οι ιδιώτες 104.005 € από 22.400 € προηγουμένως (12.400 στην αρχή και 10.000 € από την αύξηση), έχοντας κέρδος 81.605 € ή 364% (3,64 φορές) επί των κεφαλαίων τους! (μπορεί να έχω κάνει κάποιο λάθος στην αριθμητική, αλλά δεν θα άλλαζε καθόλου η εικόνα, η οποία είναι πιο σκοτεινή από αυτήν που φαίνεται).

Φυσικά η τράπεζα θα ανήκει στους ξένους ιδιώτες (κερδοσκοπικά κεφάλαια, πολλά από τα οποία όμως λέγεται πως ανήκουν στους εντιμότατους Έλληνες τραπεζίτες), οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να λυπηθούν τους δανειολήπτες τους. Άλλωστε δεν είναι πολιτικά κόμματα για να ενδιαφέρονται για τις ψήφους τους, οπότε τους είναι παντελώς αδιάφοροι.

Τα σπίτια πάντως πολλών Ελλήνων θα τα πάρουν τζάμπα οι ξένοι και ασφαλώς θα τα πουλήσουν με μεγάλο κέρδος (οι ιδιοκτήτες τους δε, θα χάσουν και τα σπίτια τους και θα μείνουν χρεωμένοι με το υπόλοιπο του δανείου, μετά τον πλειστηριασμό). Επομένως, θα ανέβουν ακόμη περισσότερο οι τιμές των μετοχών των τραπεζών που έκλεψαν στο φως της ημέρας, από τους ανόητους Έλληνες.

Ξεχνάει δε κανείς πως δεν πρόκειται μόνο για τα σπίτια των Ελλήνων αλλά, επίσης, για τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες ανήκουν στις τράπεζες. Φυσικά τις ενδιαφέρουν μόνο οι μεγάλες εταιρίες. Επίσης τα ξενοδοχεία, κυρίως τους Γερμανούς, περισσότερο από τα σπίτια των «φτωχών βιοπαλαιστών».

Όπως πληροφορούμαι πάντως, στο Λονδίνο έχει γίνει πάρτι με τις μίζες που δόθηκαν για να δρομολογηθεί η μεγάλη ληστεία των ελληνικών τραπεζών, μέσω των οποίων θα ληστευτούν οι Έλληνες. Λέγεται σε πως όλοι έπιναν στη υγεία των κορόιδων.

Σε αυτών που είναι τόσο ανόητοι, ώστε να τους κλέβουν και να χαίρονται, επειδή πέτυχε η ανακεφαλαιοποίηση και θα διασωθούν οι τράπεζες, για να τους πάρουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους!

Κλείνοντας, ελπίζω να μην πιστεύει κανείς πως τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν άγνοια και δεν διαμαρτύρονται, αφού δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε πως οι τραπεζίτες σε όλον τον κόσμο εξασφαλίζουν τη σιωπή με διαφημίσεις.

Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση, όσον αφορά τη γνώση της, χωρίς να μπορώ να πω γιατί δολοφονεί εν ψυχρώ τους Έλληνες. Φυσικά υποθέτω, αλλά δεν θέλω να θεωρηθώ κακοπροαίρετη.


(1). Τι σημαίνει η υπερκάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου σε Eurobank και Alpha Bank

Ελένη Κομίνη 18 Νοέμβριος 2015

Στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank. Σημαντικοί διεθνείς επενδυτές στα μετοχικά κεφάλαια των δύο τραπεζών. Υπερκάλυψη των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών τους. Τι προσδοκούν τα ξένα κεφάλαια

Με υπερκάλυψη προσφορών για αγορές μετοχών από διεθνείς επενδυτές έκλεισαν χθες τα «βιβλία προσφορών» οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank. Στο επόμενο 48ωρο οι διοικήσεις των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων θα προβούν σε τιμολόγηση και στην κατανομή των μετοχών.

Ειδικότερα, η Alpha Bank δέχθηκε προσφορές για αγορές μετοχών που αντιστοιχούν σε πάνω από 1,55 δις. ευρώ που αναζητούσε από τις διεθνείς αγορές και η Eurobank για πάνω από 2,039 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο τράπεζες αναζητούσαν ιδιωτικά κεφάλαια που αντιστοιχούσαν στο σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, δηλαδή για τα ποσά που προέκυψαν από την άσκηση αντοχής (stress test) που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με βάση το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία. Στο σύνολο αυτών των κεφαλαίων αφαιρέθηκαν ποσά από δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων που έχει εγκρίνει η Ενιαία Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή.

Σύμφωνα με αυτή την εξέλιξη, η Eurobank παραμένει στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών στο μετοχικό της κεφάλαιο σε περίπου 96% και μειώνοντας τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε περίπου 4%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί της μέτοχοι Fairfax, Ross, Brookfield και Highfields τοποθέτησαν κεφάλαια ύψους 584 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι προσφορές των διεθνών επενδυτών στο «βιβλίο προσφορών» ξεπέρασαν το ζητούμενο ποσό της Αύξηση Κεφαλαίου κατά 300-400 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο βιβλίο προσφορών της Eurobank συμμετείχαν και Έλληνες με κεφάλαια περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank περνά στον ιδιωτικό τομέα μετά από την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση, έχοντας περίπου 10 βασικούς μετόχους και σημαντική υπερκάλυψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το fund του Κατάρ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στην τράπεζα, τοποθετώντας κεφάλαια και σε αυτήν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι ιδιώτες επενδυτές θα κατέχουν περί το 92% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ με περίπου 8% θα συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η σημασία της υπερκάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών είναι πολυδιάστατη και αφορά πέντε λόγους που λειτουργούν συνδυαστικά υπέρ της τοποθέτησης κεφαλαίων και όχι μεμονωμένα. Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές πριν αποφασίσουν την τοποθέτηση κεφαλαίων σε μία τράπεζα (ή εταιρεία) εξετάζουν αρχικά την πολιτική σταθερότητα και τις πολιτικές που προτίθεται η κυβέρνηση της χώρας να εφαρμόσει. Στην συνέχεια εξετάζεται η πορεία της οικονομίας, οι προοπτικές του κλάδου και στο τέλος επιλέγουν μία ή και περισσότερες τράπεζες.

Οι 5 βασικότεροι λόγοι που συμμετείχαν οι ιδιώτες επενδυτές στις Αυξήσεις Κεφαλαίου συνοψίζονται στους εξής:

1. Η εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των τραπεζών: Η υπερκάλυψη των προσφορών από τις επενδυτές σημαίνει ότι παρέχουν και «ψήφο εμπιστοσύνης» στις διοικήσεις των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Σημαίνει δηλαδή, ότι οι διεθνείς επενδυτές πιστεύουν στην ικανότητα των διοικήσεων για τη διαχείριση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω της λειτουργίας τους σε περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν οι ξένοι θεσμικοί και από τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής (stress test) των τραπεζών που αποτύπωσε τη διαχείριση των διοικήσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης

2. Η μείωση της κρατικής συμμετοχής: Οι διεθνείς ιδιώτες επενδυτές δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τράπεζες που υπάρχει κρατική συμμετοχή και ειδικά όταν υπάρχει πλειοψηφική συμμετοχή. Στις δύο τράπεζες η κρατική συμμετοχή έχει ελαχιστοποιηθεί και έτσι οι διοικήσεις αποκτούν ευελιξία όσον αφορά στη διαχείριση του ενεργητικού τους. Πάντα βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη και κατεύθυνση που θα συναποφασίζεται με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

3. Η επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας: Η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η επείγουσα ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για την χορήγηση της δόσης των 2 δις. ευρώ και την εκταμίευση των 10 δις. ευρώ για τις τράπεζες, βοήθησε στις αποφάσεις των επενδυτών να τοποθετήσουν κεφάλαια καθώς αποκαταστάθηκε μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας και της καχυποψίας που είχε δημιουργηθεί στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

4. Άρση αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας: Η πολιτική βούληση που εκφράζεται από την κυβέρνηση για την άμεση προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων δημιουργεί στους επενδυτές την πεποίθηση ότι θα ισχύσουν οι μακροοικονομικές υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η άσκηση προσομοίωσης του βασικού σεναρίου, την ίδια ώρα που οι δύο τράπεζες έχουν αντλήσει κεφάλαια με βάση το δυσμενές σενάριο.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στηρίχθηκε, όπως και κάθε άλλη φορά, σε συγκεκριμένες υποθέσεις σχετικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια. Δηλαδή, όπως αυτή θα εξελιχθεί βάσει του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας που προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση από το πρόγραμμα αυτό, θα είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εισόδου της χώρας σε μια αναπτυξιακή πορεία και θα επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργούσε νέες ανάγκες κεφαλαίων.

Επιπλέον, η καθυστέρηση επανόδου της οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης θα αναχαίτιζε τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών που προβλέπουν αύξηση των λειτουργικών τους κερδών και δεν θα τους επέτρεπε να αυξήσουν με οργανικό τρόπο τα κεφάλαια και τα αποθεματικά τους.

5. Η ελκυστική αποτίμηση των δύο τραπεζών: Οι επενδυτές βλέπουν σημαντικό περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.

1 σχόλιο: