Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Μικρό Τσερνομπίλ στον Ασπρόπυργο : Το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της «ανακύκλωσης» απορριμμάτων

aspropyrgos3Οι παρακάτω φωτογραφίες αφιερώνονται σε όσους υποστηρίζουν την άποψη : «επειδή οι πολίτες είναι ασυνείδητοι και οι δήμοι ανίκανοι, να πάρουν οι ιδιώτες τα σκουπίδια για να ξεμπερδεύουμε»
Ιδιωτική ασυδοσία : ΚΔΑΥ Ασπροπύργου – «λύση» περιβαλλοντικά επικίνδυνη και οικονομικά επαχθής για την κοινωνία
Κοινωνική πρωτοβουλία για πραγματικά δημόσια διαχείριση: Κέντρο συγκέντρωσης προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών από τον Συνεταιρισμό πολιτών της Μυκόνου. Η «Μοίκονος»αφενός υλοποιεί πραγματική ανακύκλωση, αφετέρου αγωνίζεται για να υιοθετηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση το μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή.
aspropyrgos2Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές καίγεται για τρίτη μέρα το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής -Ανάκτησης Υλικών) Ασπροπύργου σκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα του πολύπαθου Θριασίουέναν τοξικό εφιάλτη που η μυρωδιά του φτάνει μέχρι τα βόρεια προάστια. Στο χώρο πέρα από τις πυροσβεστικές, έχουν προστρέξει εθελοντές από τη δασοπροστασία άλλων περιοχών που με πλήρη επίγνωση των κινδύνων που διατρέχουν, παλεύουν με το τέρας για να περιορίσουν το κακό.
Η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου έχει ανατεθεί από την ΕΕΑΑ (μπλε κάδοι), η οποία υποτίθεται ότι εποπτεύεται από το δημόσιο, στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ η οποίαδε φτάνει που πληρώνεται από το τέλος ανακύκλωσης που καταβάλουμε όλοι εμείς ως καταναλωτές συσκευασιών, δε φτάνει που έχει το δικαίωμα να εμπορεύεται και να κερδίζει από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών,   εισέπραξε και μια επιδότηση από το δημόσιο 1εκατ. € το 2013(2). Παρότι λοιπόν εδόθη στην εταιρεία γη και ύδωρ από το ελληνικό δημόσιο «για να προστατέψει το περιβάλλον», η εταιρεία γίνεται αιτία για μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
Δεν γνωρίζουμε εάν «η αφορμή» της πυρκαγιάς ήταν αμέλεια ή εμπρησμός. Γνωρίζουμε όμως την αιτία. Η αιτία είναι το κυρίαρχο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων : οι μεγάλες συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις που τις λειτουργούν ιδιώτες χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου, η μη εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και η συσσώρευση τεραστίων όγκων σύμμεικτων απορριμμάτων. Γιατί ακόμα και οι μπλε κάδοι που βαφτίζονται «σύστημα ανακύκλωσης» αποτελούν ζωντανή άρνηση της προδιαλογής των διαφορετικών ειδών συσκευασιών. Η πλήρης αποτυχία αυτού του συστήματος επιβεβαιώνεται από τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Αττική τα οποία δεν ξεπερνούν το 4% των απορριμμάτων. Η ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων είναι τεράστια. Θα μπορέσουμε επιτέλους να ανατρέψουμε αυτό το μοντέλο ; Θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της Περιφέρειας Αττικής και του ΥΠΑΠΕΝ για αλλαγή πλεύσης ;
  1. (1)(https://moikonos.wordpress.com/)
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%95%CE%91%CE%9E%CE%A6-%CE%92%CE%93%CE%98
http://www.beyond-eocenter.eu/ http://xpolis.blogspot.gr/ 
http://naturefriends-gr.blogspot.gr/

2 σχόλια:

  1. Πότε μπόρεσαν δημόσιοι υπάλληλοι να ανταγωνιστούν ιδιωτικές εταιρίες; Ποτέ. Και οι λόγοι είναι προφανείς. Οποιαδήποτε μέθοδος επιλεγεί, πάλι θα εφαρμοστεί απο ιδωτικές εταιρίες διότι αλλιώς ή θα πνιγούμε στα σκουπίδια ή θα κοστίζει δεκαπάσια.Όλοι πηγαίνουμε σε δημόσιες υπηρεσίες και βλέπουμε τί γίνεται ή μάλλον τί δεν γίνεται. Με λίγα λόγια η κατάσταση στα σκουπίδια δεν είναι ή πρέπουσα, αλλά αν την είχε αναλάβει το Δημόσιο θα ήταν 10 φορές χειρότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν ζεις Ελλάδα,για να υποστηρίζεις τα παραπάνω........
      Α.......Θα πρέπει να είσαι ευχαριστημένος και με το κόστος των διοδίων,διαχείριση ,συνθήκες εργασίας εργαζομενων..........

      Διαγραφή