Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το Σ/Ν για την ασφάλιση


Δ. Στρατούλης: Βήμα βήμα θα αντιμετωπίσουμε τα δίκαια αιτήματα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης συναντήθηκε με συλλογικότητες των μηχανικών και αντιπροσωπεία του συλλόγου αρχιτεκτόνων, όπου τους ενημέρωσε για το τι θα περιλαμβάνεται σε διατάξεις του νομοσχεδίου που θα καταθέσει στη Βουλή.

Αν η τροπολογία δε διορθώσει τουλάχιστον τα θέματα που αναφέρουμε στη σχετική μας ανάρτηση, τότε δικαίως θα χαρακτηριστεί ως "ασπιρίνη για τον καρκίνο". Παρεπιπτόντως το ΤΕΕ, το οποίο αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση της Τρίτης 16/6, θυμήθηκε ότι υπάρχει θέμα με το ασφαλιστικό.

Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί σήμερα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Πρόκειται για νομοσχέδιο-σκούπα με σειρά ασφαλιστικών διατάξεων που αφορούν μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, μεταξύ των οποίων οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, το Ταμείο μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων. Διάταξη που αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, προβλέπει την ελάφρυνση «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, καθώς παγώνει την υποχρεωτική -από το 2011- μετάταξη των νέων ασφαλισμένων ελευθεροεπαγγελματιών (όσοι μπήκαν στην ασφάλιση μετά την 1/1/1993) σε υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες.
Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να υπαχθούν μέχρι και το τέλος του 2016 σε μια εκ των δυο κατώτερων κατηγοριών, από αυτήν στην οποία υπάγονται ως σήμερα υποχρεωτικά.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το μηνιαίο κέρδος εκτιμάται σε περίπου 97 ευρώ για τους υγειονομικούς (ΤΣΑΥ), 120 ευρώ για τους νομικούς (ΤΑΝ) και 150 ευρώ για τους μηχανικούς (ΤΣΜΕΔΕ).
Η ίδια διάταξη προβλέπει και ελάφρυνση των εισφορών για τους παλαιούς ασφαλισμένους με κατάργηση διατάξεων που νομοθετήθηκαν το 2011, η οποία οδηγεί σε μειώσεις της τάξης των 40 ευρώ για όλους τους κλάδους. Δυνατότητα υπαγωγής στην παραπάνω διάταξη, θα έχουν όσοι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.
Μάλιστα, αν η σχετική αίτηση υποβληθεί εντός του 2015, παρέχεται το δικαίωμα αναδρομικής υπαγωγής σε κατώτερη κατηγορία από 1/1/2015.
Η διάταξη βέβαια, ορίζει ξεκάθαρα ότι για τη δυνατότητα ένταξης σε αυτή, θα πρέπει είτε να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και να εξυπηρετούνται κανονικά οι δόσεις.
Η ρύθμιση των 100 δόσεων
Για το λόγο αλλά και για τη σημαντική συμμετοχή στη ρύθμιση των 100 δόσεων που λήγει στις 26 Ιουνίου πολλοί εκτιμούν ότι θα δοθεί, έστω και μικρή, νέα παράταση. Μέχρι χθες, 16 Ιουνίου είχαν καταθέσει αιτήσεις 221.643 οφειλέτες για την τακτοποίηση οφειλών άνω των 4,5 δισ. ευρώ και ήδη έχουν εισρεύσει στα ταμεία έσοδα της τάξης των 171,61 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη συμμετοχή παρατηρείται στο ΙΚΑ, με τους 79.069 οφειλέτες που κατέθεσαν αίτηση να τακτοποιούν χρέη ύψους 2,8 δισ. ευρώ και να καταβάλλουν ήδη 106,2 εκατ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ, με 112.146 αιτήσεις, για τακτοποίηση χρεών της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ και εισπράξεις 49,3 εκατ. ευρώ.
Στο ΕΤΑΑ, το ταμείο των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων έχουν κατατεθεί μόλις 14.811 αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών που δεν ξεπερνούν τα 142 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί μόλις 6,8 εκατ. ευρώ.
Νέα ευκαιρία
Με άλλη διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την αναπηρία, θα δίνεται το δικαίωμα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ να λάβουν τη σύνταξή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που τους στερούν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Η βασική διάταξη αυξάνεται το όριο συμψηφισμού ή παρακράτησης στα 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα για τον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ που είναι για το ΕΤΑΑ.
Παράλληλα, και για τις περιπτώσεις που θα καταθέσουν αίτηση συμψηφισμού εντός διμήνου, προβλέπεται αύξηση του ποσού που θα μπορεί να συμψηφιστεί, στα 50.000 ευρώ.
Η καταβολή των οφειλόμενων θα μπορεί να γίνει σε έως 60 μηνιαίες δόσεις και η έναρξη θα μπορεί να πραγματοποιηθεί 18 μήνες μετά την αίτηση. Το κενό διάστημα, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη ύψους 360 ευρώ το μήνα, η οποία θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά ποσά που θα τους οφείλονται στη λήξη αυτής της περιόδου.
Ρούλα Σαλούρου
salourou@euro2day.gr


Δέσμευση κυβέρνησης για άμεση επίλυση ασφαλιστικών προβλημάτων των μηχανικών



Δεσμεύθηκε η κυβέρνηση για άμεση επίλυση ασφαλιστικών προβλημάτων των μηχανικών σε συνάντηση αντιπροσώπων της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ με τον Δημήτρη Στρατούλη, Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης

Την άμεση προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για ορισμένα από τα αιτήματα των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου που αφορούν ασφαλιστικά θέματα του κλάδου υποσχέθηκε η κυβέρνηση σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Στρατούλη ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Νίκος Μήλης, Νίκος Ανδρεαδάκης και Γιάννης Πάνου. Στη συνάντηση τα μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το σύνολο των ασφαλιστικών θεμάτων που αφορούν τον κλάδο και ζήτησαν την ανταπόκριση της κυβέρνησης σε διάλογο και άμεσες λύσεις.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Στρατούλης συζήτησε αναλυτικά ζητήματα ασφάλισης των μηχανικών με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και τα μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ και κατέληξε ότι η κυβέρνηση προωθεί άμεσα, μέσα στον επόμενο μήνα, διατάξεις σε επικείμενο νομοσχέδιο για τα ΚΕΠΑ σύμφωνα με τις οποίες:

  • Δίνεται δυνατότητα στους ασφαλισμένους μετά την 1-1-93 του ΕΤΑΑ να επιλέξουν χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις από 1-1-2015 μέχρι και 31-12-16
  • Οι ασφαλισμένοι πριν την 1-1-93 του ΕΤΑΑ επιστρέφουν από 1-1-2015 μέχρι 31-12-2016 στις ασφαλιστικές εισφορές που είχαν πριν τη δραστική αύξηση τους το 2011.
  • Αυξάνεται με πάγια ρύθμιση το όριο οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΑΕΕ των εγκλωβισμένων πριν την συνταξιοδότηση ασφαλισμένων από 15.000 σε 25.000 ευρώ, ενώ με μεταβατική διάταξη δίνεται η δυνατότητα για ένα τρίμηνο να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με συμψηφισμό με τις συντάξεις τους και οι εγκλωβισμένοι πριν την σύνταξή τους, που οφείλουν περισσότερα από 25.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
  • Ολοκληρώνεται η αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ προς αυτά για δικές τους εισφορές και συνεπώς η κατάργηση των σχετικών αναγκαστικών νομοθετικών διατάξεων της χούντας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε ότι «το ΤΕΕ προσπαθεί με συνέπεια και ρεαλισμό, με προτάσεις και παρεμβάσεις να βοηθήσει στην επίλυση των ασφαλιστικών θεμάτων των μηχανικών και γενικότερα των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ. Η κυβέρνηση φαίνεται θετική σε κάποιες από τις προτάσεις μας και αναμένουμε γρήγορα την υλοποίηση των δεσμεύσεων του κ. Στρατούλη. Θα συνεχίσουμε τις επαφές και τον διάλογο. Όταν υπάρχει καλή θέληση, όρεξη για δουλειά και γνώση των ζητημάτων μπορούν να επιλυθούν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των μηχανικών για πολλά χρόνια».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι με αυτές τις ρυθμίσεις γίνεται ένα πρώτο βήμα για την ικανοποίηση ορισμένων από τα δίκαια αιτήματα των συλλογικοτήτων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και ότι θα βρίσκεται σε διαρκή διάλογο μαζί τους, για την αντιμετώπιση των υπολοίπων. Τέλος, ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές αναμένεται και η δραστική αύξηση των εσόδων του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ με την επανένταξη σε αυτά χιλιάδων ασφαλισμένων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου