Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό: Κάλεσμα

ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Επανοικειοποίηση – συνδιαχείριση - κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
Τα τελευταία χρόνια προωθείται ως κεντρική πολιτική η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας και  των κοινών αγαθών  με στόχο, υποτίθεται, την εξασφάλιση χρημάτων για την εξόφληση του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο ωστόσο συνεχώς αυξάνεται.
 Οι ελάχιστοι ελεύθεροι, δημόσιοι, πράσινοι χώροι της πόλης συνεχώς συρρικνώνονται και παραχωρούνται σε ιδιώτες για τσιμεντοποίηση και μακροχρόνια εκμετάλλευση, συνήθως έναντι πινακίου φακής και ασήμαντου οικονομικού οφέλους για την κοινωνία. Και όλα αυτά όταν, παράλληλα με την οικονομική κρίση,  η κλιματική αλλαγή αποτελεί  την σημαντικότερη παγκόσμια απειλή για τις επόμενες δεκαετίες.
Η αντιστροφή της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας, προϋποθέτει ως πρώτη προτεραιότητα, την ανάκτηση, προστασία και δημοκρατικό έλεγχο του συνόλου των δημόσιων και κοινών αγαθών, μεταξύ των οποίων και των ελεύθερων, δημόσιων χώρων.
Ελληνικό: Tι προτείνουμε
Το Ελληνικό αποτελεί σήμερα  τον τελευταίο μεγάλο δημόσιο, ελεύθερο, αδόμητο, χώρο της Αθήνας. Αποτελεί ένα κοινό αγαθό , έναν «κοινό πόρο».

Στον βαθμό που ο κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός της παραγωγής με βάση τις συλλογικές ανάγκες αποτελεί σήμερα ένα κεντρικό στόχο, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής πολιτικών που να προωθούν την κοινωνική επανοικειοποίηση μέσα από τη συνδιαχείριση και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
H κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία δεν είναι    ένα εγχείρημα φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης αλλά ένα κίνημα αντίστασης  στην κοινωνική καταστροφή και αλληλεγγύης, ισότιμα, από τα κάτω, με δράση από κοινού. Aποτελεί περισσότερο ένα μοντέλο μετάβασης, παρά ένα μοντέλο κοινωνίας, συνιστά δηλαδή έναν τρόπο από τους πολλούς, με τον οποίο χτίζουμε τον κόσμο, στον  οποίο θέλουμε να ζήσουμε, μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε. Συνιστά ένα από τα βασικά εξαρτήματα των σύγχρονων κινημάτων στον δρόμο για τον δικό μας κόσμο της ίσης ελευθερίας και της οικολογικής συμβίωσης της ανθρωπότητας με τη φύση.

Πιστεύουμε ότι η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας αποτελεί στις μέρες μας  το μεγάλο ζητούμενο. Ο  χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μπορεί να μετατραπεί σε ένα πεδίο συνάντησης και δημιουργικών δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών πολιτών, συνεργατικών δράσεων, αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων κ.ά.
Για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού προτείνεται η αναζήτηση ενός άλλου δρόμου, πέραν του κράτους και της αγοράς, που θα εκλαμβάνει τον δημόσιο χώρο ως «κοινό αγαθό» και θα έχει ως βάση την συνεργατική οικονομία και την ομότιμη παραγωγή. Αυτό θα σήμαινε την μετάβαση “από το δημόσιο στο κοινό” και την οργάνωση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών από αυτοοργανωμένες κοινότητες οι οποίες  θα λειτουργούν ως κοινωνικοί συνεταιρισμοί.
 Πολιτιστικές  μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες,  μπορούν να βρουν φιλόξενους χώρους στέγασης από διάφορες καλλιτεχνικές  ομάδες σε κάποια από τα εκατοντάδες εγκαταλειμμένα  διάσπαρτα κτίρια και να αποτελέσουν σημεία έλξης και αναφοράς από κατοίκους  της ευρύτερης  περιοχής.
Αθλητικές δραστηριότητες ερασιτεχνικού – μη εμπορικού χαρακτήρα, μπορούν επίσης να ενταχθούν στα πλαίσια της σταδιακής δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πράσινου. Οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να λειτουργήσουν άμεσα, δημιουργώντας πλήθος θέσεων εργασίας και κοινωνικό όφελος.
Στο χώρο του πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού, ενδεικτικά, θα μπορούσαν να λειτουργήσoυν  παράλληλα, εργαστήρια και κοινότητες καλλιτεχνών που ασχολούνται με τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το χορό κ.α, συναυλιακός χώρος, μόνιμες εκθέσεις, Φεστιβάλ Τέχνης.
Ακόμη, μπορούν να λειτουργήσουν, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεταιριστικοί παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, ωδείο, κοινωνικό φαρμακείο - ιατρείο, Συνεδριακός Χώρος, Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ανταλλακτήριο μεταχειρισμένων αντικειμένων, αγορές χωρίς μεσάζοντες, συνεταιριστικά καφενεία κ.α.
Eπίσης, σε ένα τμήμα του χώρου, μπορεί να λειτουργήσει ένα αυτοδιαχειριζόμενο οικολογικό αγρόκτημα με παράλληλο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, βοτανόκηπος με βότανα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κέντρο αναπαραγωγής ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών δέντρων και ανθέων, εργαστήρια μεταποίησης παραδοσιακών οικολογικών προϊόντων, παρασκευής θεραπευτικών σκευασμάτων, εργαστήρια κεραμικής και ένα σχολείο κεραμικής τέχνης, εργαστήριο οικολογικής δόμησης και βιοκλιματικής κατοικίας, ένας πλήρης οικολογικός φούρνος και ένα κέντρο μικρής κλίμακας εφαρμογών  για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Περαιτέρω, προτείνεται η δημιουργία ενός «οικο-χωριού» που να εκπαιδεύει τους ενδιαφερόμενους σε οικολογικές πρακτικές  και ασχολίες και να κινείται με ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αυτοπαράγουν τη ζωή τους με οικολογικό τρόπο, να γνωρίζουν  την χώρα που ζουν και να την σέβονται.
Εν τέλει, προτείνουμε, το Ελληνικό σταδιακά να μετατραπεί σε ένα δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου, με πολιτιστικές, αθλητικές και εν γένει κοινωφελείς δραστηριότητες,  ανοιχτό στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αττικής, εν μέρει αυτοχρηματοδοτούμενο, με εξασφαλισμένη την συμμετοχή στον φορέα διαχείρισής του  συνεργατικών δράσεων και αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων.
Επισημαίνουμε ότι, η πρότασή μας είναι συμπληρωματική με την πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και της  «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό».
Είμαστε αντίθετοι με  την ιδιωτικοποίηση, την περαιτέρω δόμηση και την εμπορευματοποίηση του χώρου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Θεωρούμε τα σχέδια του Ομίλου Λάτση αποτελούν συστατικά στοιχεία  μιας «ανάπτυξης» καταστροφικής για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, για την ζωή μας.
Θέλουμε ένα πάρκο στο Ελληνικό  που να μας χωρά όλους, να πραγματώνει τη δημοκρατία στον δημόσιο χώρο μέσα από την άμεση συμμετοχή, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς σχέσεις και θέσεις εργασίας αυτοαπασχολούμενων παραγωγών και δημιουργών, να βάζει μπροστά την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και να συσπειρώνει τα πιο ζωτικά στοιχεία των κινημάτων.
 Πιστεύουμε πως η πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι απολύτως εφικτή και εναπόκειται στην αυτόβουλη κινητοποίηση των πολιτών της Αθήνας.
                                  Πρωτοβουλία «Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό»
Για επικοινωνία: parkogiaolous@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. Βγάλτε τα επί τέλους! Βγάλτε τα μαύτα γράμματα και βάλτε άσπρα!
    Αθλητικές δραστηριότητες ερασιτεχνικού – μη εμπορικού χαρακτήρα, μπορούν επίσης να ενταχθούν στα πλαίσια της σταδιακής δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πράσινου. Οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να λειτουργήσουν άμεσα, δημιουργώντας πλήθος θέσεων εργασίας και κοινωνικό όφελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή