Τρίτη 19 Μαΐου 2015

«Κούρεμα» 12% στους μισθούς για τους νέους διορισμούς στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 18/05/2015. Οι "θεσμοί" έχουν δείξει τις προθέσεις τους εδώ και 5 χρόνια, η κυβέρνηση δεν τις έχει δείξει ακόμα με σαφήνεια.

Νέους κατώτατους εισαγωγικούς μισθούς, χαμηλότερους περίπου κατά 12% σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους και, σε δεύτερο στάδιο, κατάργηση όλων των άλλων μισθολογικών κλιμακίων, ώστε όλες οι αμοιβές να καθορίζονται πλέον με κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, προβλέπει το σχέδιο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο προσπαθούν να επιβάλουν οι δανειστές! Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι νέοι κατώτατοι ακαθάριστοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο θα πρέπει να κυμαίνονται από 684 έως 958 ευρώ το μήνα και να καταβάλλονται για 2 χρόνια μόνο σε όσους προσλαμβάνονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου μισθολογίου και μετά. Οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα είναι μόνιμοι αλλά «δόκιμοι», δηλαδή θα προσλαμβάνονται δοκιμαστικά. Με τη συμπλήρωση δύο ετών θα κρίνονται για το έργο τους κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα μονιμοποιούνται, αλλιώς θα απολύονται.

Περαιτέρω, η πρώτη φάση του σχεδίου, για το οποίο πιέζουν οι δανειστές την κυβέρνηση, προβλέπει την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» την οποία λαμβάνουν περίπου 60.000 υπάλληλοι που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, κυρίως του υπουργείου Οικονομικών. Στην πλήρη εξέλιξή του, το σχέδιο των δανειστών προβλέπει την κατάργηση όλων των ισχυόντων σήμερα μισθολογικών κλιμακίων και τη διαμόρφωση των αμοιβών στο Δημόσιο αποκλειστικά με βάση κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας με μόνο δεσμευτικό όρο το συνολικό ύψος των μηνιαίων αποδοχών να μην είναι χαμηλότερο από τα κατώτατα επίπεδα που θα ισχύουν, κατά περίπτωση, για τους
νεοπροσλαμβανόμενους!

Αναλυτικά, το σχέδιο για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου το οποίο ζητούν οι δανειστές προβλέπει:


1. Καθιέρωση του θεσμού του «δόκιμου υπαλλήλου». Σύμφωνα με το θεσμό αυτό, όποιος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο θα εργάζεται δοκιμαστικά για 2 χρόνια λαμβάνοντας προσωρινά ένα νέο κατώτατο βαθμό Ζ' και εισπράττοντας κάθε μήνα ένα βασικό μισθό, ο οποίος θα είναι χαμηλότερος από τον ισχύοντα σήμερα εισαγωγικό μισθό περίπου κατά 12%. 0 μικτός βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου θα προσδιορίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή με βάση το ποσό των 586 ευρώ το μήνα. Ο μηνιαίος αυτός μισθός θα ονομάζεται «δόκιμος μισθός».
Σήμερα, με βάση το ισχύον μισθολόγιο, όποιος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο κατατάσσεται στο βαθμό ΣΤ' και λαμβάνει μικτό εισαγωγικό βασικό μισθό: • 780 ευρώ αν ανήκει στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), • 858 ευρώ (780 ευρώ Χ συντελεστή 1,1) αν ανήκει στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), • 1.037 ευρώ (780 ευρώ Χ συντελεστή 1,33) αν ανήκει στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και • 1.092 ευρώ (780 ευρώ Χ συντελεστή 1,4) αν ανήκει στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ).
Με το νέο σύστημα που ζητούν οι δανειστές, όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο θα χαρακτηρίζονται «δόκιμοι» υπάλληλοι και θα λαμβάνουν βαθμό Ζ'.
Για όσους «δοκίμους» εντάσσονται στην κατηγορία ΥΕ θα ισχύει, ουσιαστικά, ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ το μήνα του ιδιωτικού τομέα προσαρμοσμένος όμως στα δεδομένα του Δημοσίου.
Αυτό σημαίνει ότι, επειδή στο Δημόσιο καταβάλλονται κάθε χρόνο 12 μισθοί αντί 14, κάθε «δόκιμος» δημόσιος υπάλληλος ΥΕ θα λαμβάνει μηνιαίο βασικό μισθό που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσού των 586 ευρώ επί το 14 και εν συνεχεία από τη διαίρεση του γινομένου με το 12, οπότε στην πραγματικότητα θα δικαιούται ως μικτό βασικό μισθό ένα ποσό της τάξεως των 684 ευρώ μηνιαίως.
Από κει και πέρα, για τον προσδιορισμό των βασικών μισθών των «δόκιμων υπαλλήλων» των κατηγοριών ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ θα λαμβάνονται υπόψη, αντίστοιχα, οι συντελεστές 1,1,1,33 και 1,4, οι οποίοι προσδιορίζουν αυτή τη στιγμή τις σχέσεις μεταξύ των εισαγωγικών μισθών των τριών αυτών κατηγοριών με τον εισαγωγικό μισθό της κατηγορίας ΥΕ. Δηλαδή: • Ο βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου της κατηγορίας ΔΕ θα ανέρχεται σε 752 ευρώ το μήνα (684 ευρώ Χ 1,1 = 752 ευρώ).
• Ο βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου της κατηγορίας ΤΕ θα ανέρχεται σε 910 ευρώ το μήνα (684 ευρώ Χ 1,33 = 910 ευρώ).
• Ο βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου της κατηγορίας Π Ε θα ανέρχεται σε 958 ευρώ το μήνα (684 ευρώ Χ 1,4 = 958 ευρώ).
Στο βαθμό Ζ' και στο μειωμένο κατά 12% περίπου εισαγωγικό μισθό θα παραμένει ο «δόκιμος» υπάλληλος για 2 χρόνια.
Μόλις συμπληρώνει 2 χρόνια, εφόσον κρίνεται άξιος, θα μονιμοποιείται και θα λαμβάνει πλέον το βαθμό ΣΤ' και τον κανονικό εισαγωγικό μισθό που αντιστοιχεί στην κατηγορία του, δηλαδή 780 ευρώ αν είναι ΥΕ, 858 ευρώ αν είναι ΔΕ, 1.037 ευρώ αν είναι ΤΕ και 1.092 ευρώ αν είναι Π Ε.
Από κει και πέρα θα συνεχίζει κανονικά τη βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη.


2. Κατάργηση της λεγόμενης «υπερβάλλουσας μείωσης» την οποία λαμβάνουν περίπου 60.000 υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία, μεταξύ των οποίων και οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους, οι υπάλληλοι της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ.λπ. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο εξακολουθούν να εισπράττουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ως «προσωπική διαφορά», επειδή από την 1η-1-2011 που εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο δεν επιβλήθηκε
στις αποδοχές τους ολόκληρη η προκύψασα μείωση. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2010, λίγο πριν εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο από την τότε κυβέρνηση, αποφασίστηκε να θεσπιστεί ανώτατο όριο 25% στις περικοπές συνολικών αποδοχών που θα προέκυπταν. Επειδή δε στους υπαλλήλους αυτούς προέκυπταν περικοπές άνω του 25% και μέχρι 54%, η θέσπιση του πλαφόν στο 25% είχε ως συνέπεια να διατηρήσουν με τη μορφή της «προσωπικής διαφοράς» το πλέον του 25% ποσό μείωσης των συνολικών αποδοχών τους.
Αυτή η «προσωπική διαφορά», που ονομάζεται «υπερβάλλουσα μείωση», ζητείται τώρα από τους δανειστές να καταργηθεί. Αν αυτό συμβεί, τότε οι 60.000 υπάλληλοι που λαμβάνουν το ποσό αυτό θα υποστούν νέες μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους. Η εξοικονόμηση από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ περίπου.


3. Σε μια πολύ «εξελιγμένη» φάση του σχεδίου των δανειστών για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προβλέπεται η κατάργηση όλων των άλλων μισθών που έχουν καθοριστεί στους υψηλότερους βαθμούς και στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια και η διαμόρφωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που επικρατεί σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή με τη μορφή των ατομικών συμβάσεων και με βάση κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας. Για όλους τους υπαλλήλους προτείνεται να ισχύσει ο κατώτατος μισθός των 684 ευρώ το μήνα ως ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό κι από κει και πέρα το ποσό αυτό να προσαυξάνεται με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια, ανάλογα με το κατά πόσον ο υπάλληλος τα πληροί! Ουσιαστικά, οι δανειστές έχουν ζητήσει την πλήρη εξομοίωση του συστήματος αμοιβών του δημόσιου τομέα με το σύστημα που ισχύει πλέον κατά κανόνα στον ιδιωτικό τομέα, μετά την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων!

1 σχόλιο:

  1. Μάλιστα, βέβαια εγώ δεν είδα ακόμα διορισμούς οπότε το νεοδιορισμένους πάει σε όσους είναι ήδη μέσα (το λέω στη νύφη να το ακούει η πεθερά). Τώρα για τις προθέσεις της κυβέρνησης τι άλλο να δούμε? Λογική συνέχεια του πασοκ... σε αριστερο δήθεν περιτύλιγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή