Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΤΚΑ-όμιλος Μυτιληναίου: «Τον απολύσαμε γιατί δεν ήταν χαρούμενος»!


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.
ΜΕΤΚΑ-όμιλος Μυτιληναίου: «Τον απολύσαμε γιατί δεν ήταν χαρούμενος»!
Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΜΕΤΚΑ, Παρασκευή 14 Νοέμβρη στις 8 πμ (Αρτέμιδος 8, Μαρούσι)- Όλοι στην απεργία στις 27 Νοέμβρη
Ένα «πρωτότυπο» λόγο σκαρφίστηκαν οι υπεύθυνοι στην ΜΕΤΚΑ για να δικαιολογήσουν την εκδικητική απόλυση ενός εργαζόμενου τεχνικού. Σε ερώτηση του σωματείου μας «γιατί απολύθηκε ο συνάδελφος;», ο υπεύθυνος προσωπικού απάντησε: «γιατί ο εργαζόμενος δεν ήταν χαρούμενος»…
Ο συνάδελφος προσλήφτηκε στο εργοτάξιο της ΜΕΤΚΑ του έργου, που αφορά στην κατασκευή του προαστιακού για το τμήμα  Κιάτο-Ροδοδάφνη. Η κατασκευή του έργου χαρακτηρίζεται από την υπερεκμετάλλευση των ανθρώπων που το κατασκευάζουν. Η εταιρεία απαιτεί απλήρωτη δουλειά για 11ωρα και 12ωρα, το εξαήμερο θεωρείται αυτονόητο, ενώ σε όσους εργαζόμενους γίνεται πρόσληψη στο ΙΚΑ , οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου τρίμηνης διάρκειας, χωρίς να κοινοποιούνται οι όροι εργασίας. Ακόμα και οι εργάτες υποχρεώνονται σε 11ωρη εργασία χωρίς διάλλειμα. Οι μηχανικοί και οι περισσότεροι τεχνικοί προσλαμβάνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και βαφτίζονται «υπεργολάβοι» και ¨συνεργάτες¨, στερούμενοι όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.
Η ένταση της εκμετάλλευσης και η αχαλίνωτη αυθαιρεσία της εργοδοσίας ενισχύεται από τα μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση την ελαστικών σχέσεων εργασίας. Παράλληλα η εργοδοσία αποθρασύνεται από την ανυπαρξία κάθε κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στα τεχνικά έργα.
Αυτές οι εργασιακές συνθήκες, φαίνεται πως δεν έκαναν το συνάδελφο «χαρούμενο». Ζήτησε να του κοινοποιηθούν οι όροι της σύμβασης εργασίας όπου διαπίστωσε πως η σύμβαση του ήταν τρίμηνη-(ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, με δηλωμένο 5νθήμερο-8ωρο), ενώ του ανακοινώθηκε ότι θα δουλεύει τουλάχιστον 10ωρο για τις καθημερινές και 8ωρο για τα Σάββατα και «ίσως και παραπάνω, ξέρεις πώς είναι αυτά, όπως μας πάει το έργο...» , τη στιγμή που δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε τρίμηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου, ούτε ότι θα δουλεύει υπερωρίες. Όταν θέλησε να ενημερωθεί αν θα πληρωθούν οι υπερωρίες, του απάντησαν πως δεν προβλέπεται... Στην συνέχεια η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση του. Όταν ο εργαζόμενος αρνήθηκε να συναινέσει στην απόλυση, δικαστικός επιμελητής του κοινοποίησε την απόλυση μαζί με την επιταγή.

Πρόκειται για παραδειγματική απόλυση, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζόμενων στο εργοτάξιο. Η εταιρεία αξιώνει όχι μόνο την πλήρη αποδοχή του νόμου της ζούγκλας που επικρατεί στο εργοτάξιο, αλλά και το τσάκισμα της εργατικής αξιοπρέπειας.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο πρώτο «μπάσιμο» του ομίλου της ΜΕΤΚΑ σε έργα σιδηροδρομικά στην Ελλάδα, στο οποίο επιζητά με διακαή πόθο να σχηματίσει το καλύτερο προφίλ και να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις! Ας σκεφτούν οι συνάδερφοι τί έχει να γίνει στα επόμενα...
Ποιός έχει …κρίση είπατε;
Την ΜΕΤΚΑ και τον όμιλο Μυτιληναίου δεν τον «άγγιξε» η κρίση, όπως φαίνεται από τις οικονομικές τους επιδόσεις. Η ΜΕΤΚΑ κατατάσσεται στις ισχυρότερες πολυεθνικές του πλανήτη και συγκαταλέγεται στη δεύτερη εκατοντάδα των 500 μεγαλύτερων πολυεθνικών κατασκευαστικών. Ο όμιλος Μυτιληναίου που γιγαντώνεται εδώ και δεκαετίες, μέσα στην κρίση ανοίχτηκε σε νέες αγορές και τομείς, ισχυροποίησε την θέση του, ενώ απολαμβάνει πλείστα προνόμια από τις κυβερνήσεις και το κράτος. Σήμερα επιχειρεί να γιγαντωθεί μέσα από τις ΣΔΙΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα των αεροδρομίων κα. Η κερδοφορία του ομίλου, είναι πρώτα και κύρια χτισμένη με τον ιδρώτα και τις θυσίες όλων των εργαζόμενων, των εργατών, αλλά και των τεχνικών. Η διοίκηση ξέρει πολύ καλά πως να μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για να αυξήσει τα κέρδη της, και να κερδίζει στην ταξική αναμέτρηση με τους εργαζόμενους. Ξεκάθαρη εργοδοτική στρατηγική για την «έξοδο από την κρίση», είναι η λεηλασία της εργατικής δύναμης, η δραστική μείωση του κόστους εργασίας, τα εξοντωτικά ωράρια, οι απολύσεις χωρίς αποζημίωση στους εργαζόμενους με δελτίο, η προσπάθεια πλήρους πειθάρχησης των εργαζόμενων.
 Βέβαια, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν.
Δουλειά δική μας, είναι να οργανώσουμε τους αγώνες μας για να απαντήσουμε με αξιώσεις στον πόλεμο των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε πλέον να στεκόμαστε ως αποσβολωμένοι παρατηρητές στη χειροτέρευση των όρων εργασίας μας, με την ψευδαίσθηση πως αφεντικά και εργαζόμενοι σαν μια οικογένεια θα ξεπεράσουμε την κρίση. Να επιλέξουμε το συλλογικό δρόμο και την αγωνιστική στάση, τη στάση της αντίστασης, τη συναδελφική αλληλεγγύη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.
Το σωματείο μισθωτών τεχνικών, θα σταθεί στο πλευρό του απολυμένου συναδέλφου για την επαναπρόσληψη και την δικαίωσή του. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου σε κοινό αγώνα ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στις εταιρείες και στα εργοτάξια. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς, να δυναμώσουνε το σωματείο, να ενισχύσουνε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας.
Με ένα μαζικό σωματείο διεκδικούμε:
Υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.
Κατάργηση της πληρωμής με δελτίο. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας στους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο.
Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο), σαν μέσο τόσο για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, όσο και για το χτύπημα της ανεργίας. Να τηρηθεί άμεσα το νόμιμο ωράριο στα εργοτάξια.
Να σταματήσουν οι απολύσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα και κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής και προσωρινής εργασίας.

4 σχόλια:

 1. Κάθε μέρα γίνομαι και περισσότερο πεπεισμένος κομμουνιστής.
  Μια επανάσταση μας σώζει. Δεν βρίσκεται ένας Βελουχιώτης μπροστάρης να μας συνεπάρει, να δεις για πότε θα κλάσουν μαλλί οι ευρωπέοι και οι δεξιοί υποτακτικοί τους στην χώρα μας. Είμαι 60ντάρης αλλά θα θυσιαζόμουνα για μια υπόθεση που θα είχε σοβαρές προοπτικές και δεν θα εξαντλούνταν μόνο σε πορείες διαμαρτυρίας. Έχω πάει σε διαμαρτυρίες και δεν αμφισβητώ την χρησιμότητά τους και την μαζικότητα τους που φέρνει κάποια αποτελέσματα αλλά, εδώ χρειάζεται να έρθουν τα πάνω - κάτω για να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να μας σεβαστούν και οι άλλοι. Για να δούμε προκοπή.
  ΑΤΣΑΛΙΝΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ατσάλινε, δηλαδή μόνο οι κομμουνιστές έχουν αίσθηση δικαίου σ' αυτόν τον κόσμο; Κρίμα τότε, που δεν υπάρχουν περισσότερα αφεντικά σαν τον Κούτρα και τον Μπόμπολα, παλαιοί κι οι δυο τους κομμουνιστές. Γιατί υποθέτω ότι στον ΑΚΤΩΡΑ οι συνθήκες εργασίας είναι ειδυλλιακές.
  Και τελικά, τι σχέση έχει το σχόλιό σου με την παραπάνω ανάρτηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στο συγκεκριμενο αρθρο , πιθανως , να υπαρχουν καποια θεματα για τα οποια δικαιως ολοι μας γκρινιαζουμε.
  Ο συντακτης ομως του αρθρου ειναι εντελως εκτος τοπου και χρονου.
  Θα θελαμε να ξερουμε το ονομα του απολυμενου , την ειδικοτητα του , τα χρονια εμπειριας του , που δουλευε προηγουμενως και τον
  τελευταιο του μισθο οπως επισης και το βιογραφικο του αναρτημενο στο site.Επισης θα πρεπει να αναρτηθει και το ονομα του Προισταμενου του καθως και το ονομα αυτου που τον προσελαβε.Ειναι σιγουρο οτι δεν εχετε καμμια αντιστοιχη πληροφορια παρα μονο την καταγγελια του συναδελφου.

  Προσωπικα πιστευω οτι το αρθρο ειναι κατευθυνομενο.
  Τα τελευταια χρονια 2009-2014 αντιστοιχοι επιχειρηματιες (3 εχουν μεινει) καταβαλλουν μισθους απο 3 εως 12 μηνες , δεν ειδαμε ομως την ιδια ευαισθησια.

  Ειναι επισης 100% σιγουρο οτι δεν θα δοθει απαντηση στο σχολιο μου.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή