Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Σε κρίσιμο σημείο το σκάνδαλο του Ελληνικού



Σε κρίσιμο σημείο το σκάνδαλο του Ελληνικού
 Εξώδικη διαμαρτυρία 15 πολιτών κατά του ΤΑΙΠΕΔ

                                                                                                                      Του Πάνου Τότσικα
Από τον Δεκέμβριο του 2011 που ξεκίνησε η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, μεσολάβησαν καταστάσεις και γεγονότα για γέλια και για κλάματα. Άραβες, Κινέζοι  και ευρωπαίοι «επενδυτές» διαδέχονταν αλλήλους, κάποια στιγμή ο Σεϊχης  του Κατάρ φάνηκε να κερδίζει πόντους, αλλά δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του με βάση την  ευρωπαϊκη νομοθεσία, οπότε εμφανίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ως άσσος από το μανίκι ο Ισπανός πολεοδόμος Αθεμπίγιο  με κάποια σχέδια της πλάκας και γέλασε  κάθε πικραμένος.
 Τον Απρίλιο του 2012 εκδηλώνεται ενδιαφέρον από 9 διεθνή «επενδυτικά σχήματα», αλλά τον Ιανουάριο του 2013, στην β’ φάση του «διαγωνισμού», προκρίνονται μόνο τέσσερα σχήματα. Τελικά τον Φεβρουάριο του 2014 ολοκληρώνεται  η β’ φάση  και, για «ανεξήγητους λόγους», υποβάλλεται μόνο μία προσφορά, από την  Lamda Development του Ομίλου Λάτση. Οι υπόλοιποι διεκδικητές αποχωρούν, αφήνοντας  το Ελληνικό, υποτίθεται σε «ελληνικά χέρια»…
Ο Όμιλος Λάτση, υποβάλλει μια αρχική προσφορά, η οποία τελικά «βελτιώνεται» και τον περασμένο Μάρτιο κηρύσσεται «προτιμητέος επενδυτής» αν και δεν υπήρχε κανένας ανταγωνιστής, εις δόξαν του λεγόμενου «υγιούς ανταγωνισμού»: Για  μια έκταση 6.204 στρεμμάτων στην οποία περιλαμβάνεται  παραλιακό μέτωπο 3.5 χιλιομέτρων στον Σαρωνικό, ένα λιμάνι-μαρίνα (το λεγόμενο Ολυμπιακό Ιστοπλοϊκό Κέντρο), ένας  σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αξίας άνω των 350 εκ ευρώ, ο Όμιλος Λάτση «υποχρεώνεται» να καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ 915 εκ ευρώ, με δόσεις, σε βάθος δεκαετίας!!!
 Το Ελεγκτικό Συνέδριο υποκύπτει…
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: Ετοιμάστηκε μια Σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει κρυφή  από τους πάντες, ακόμη και από τους βουλευτές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο  από το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προέκυψε πληθώρα παραβιάσεων της ισχύουσας νομιμότητας με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της υπογραφής της Σύμβασης.
Προς στιγμήν επικράτησε πανικός στο μπλοκ Κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ-Ομίλου Λάτση, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκαν ψύχραιμοι: « Δεν τρέχει τίποτα», διαβεβαίωναν, «έτσι συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά τελικά το Ελεγκτικό Συνέδριο άλλαξε γνώμη». Είναι χαρακτηριστικό ένα ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου (Καθημερινή, 5.10.2014), όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Στο Ελεγκτικό Συνέδριο του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Νικόλαος Αγγελάρας, που επελέγη τον περασμένο Ιούλιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχουν αρκετοί που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των αποφάσεών του. Αρκετοί είναι όμως και εκείνοι που σημειώνουν από την εμπειρία τους πως τα κλιμάκια του δικαστηρίου, συγκροτούμενα κυρίως από νέους δικαστές, είναι δύσκολο να σταθμίσουν, πάντα με ακρίβεια σύνθετα και πολύπλοκα θέματα που σχετίζονται με μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα για το Ελληνικό…».

Έτσι λοιπόν, οι ώριμοι - «έμπειροι», παραμερίζουν τους νέους - «άπειρους» του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι αποφάσεις ανατρέπονται, χωρίς καν να χρειαστεί να αιτιολογηθούν αυτές οι οβιδιακές μεταμορφώσεις των παράνομων ενεργειών σε νόμιμες. Γιατί, πως είναι δυνατόν μια καραμπινάτη παράνομη διαδικασία, η οποία αναλύεται διεξοδικά στην απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου, να θεωρείται «νόμιμη» από το ΣΤ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνέδριου, χωρίς καν να αιτιολογείται αυτή η αντιστροφή; Εδώ πρόκειται για χοντροκομμένη παραβίαση της στοιχειώδους λογικής… Η μάλλον, για επίδειξη χυδαίας κρατικής αυθαιρεσίας…
Και  αυτά συμβαίνουν,  ενώ το ξεπούλημα του Ελληνικού, αποκαλύπτεται με επίσημα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο εκτιμά σε τριπλάσια τουλάχιστον την αξία της συνολικής έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, ενώ με τις αντικειμενικές τιμές στην περιοχή, η «αξία» του ανέρχεται πάνω από 10 δις ευρώ και σε εμπορικές, 15 δις ευρώ.
 Να αντιδράσουμε άμεσα
Το ζήτημα του Ελληνικού βρίσκεται σήμερα στο πιο κρίσιμο σημείο του. «Χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ», επιχειρούν να χτίσουν γύρω μας ένα ακόμη τσιμεντένιο «τείχος» που να μας περιορίζει την πρόσβαση στη θάλασσα, που να μας στερεί την αύρα και το θαλάσσιο αεράκι, εν ονόματι ενός μοντέλου «ανάπτυξης» που είναι προφανώς χρεωκοπημένο. Πρόκειται για ένα πολεοδομικό τερατούργημα, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, όπως δεν διστάζει να επαναλαμβάνει η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό».
 Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά κατώτερο των περιστάσεων.15πολίτες επέδωσαν χθες εξώδικη διαμαρτυρία κατά της διοίκησης τουΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας να μην υπογραφεί η Σύμβαση με τον Όμιλο Λάτση, συνεχίζοντας την μάχη της νομιμότητας, εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της αυθαιρεσίας και καθυστερώντας την υλοποίηση καταστροφικών επεμβάσεων. Παράλληλα, μαζί με θεσμικούς φορείς όπως η Περιφέρεια Αττικής, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και άλλους Επιστημονικούς φορείς, με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ,  με Περιβαλλοντικές και με άλλες Κοινωνικές Οργανώσεις επιδιώκεται να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να  στηθούν φραγμοί στα σχέδια όλων όσων βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου