Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Τι ισχύει με τις προσαυξήσεις εισφορών?

Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει α) ειδοποιητήρια για το Α εξάμηνο 2014 δεν εστάλλησαν β) οι εισφορές υπολογίστηκαν με τις αυξήσεις του Μεσοπρόθεσμου γ) έχει δωθεί παράταση στην εξόφληση τους μέχρι τις 31/8.

Επειδή ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε να πληρώσουμε εισφορές 2500 € το εξάμηνο (οι οποίες μάλιστα σύντομα θα ξανανέβουν λόγω νέας αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας) ενημερώνουμε για το τι ισχύει για τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης εξόφλησης.

Βρήκαμε την παρακάτω εγκύκλιο της ΓΓΚΑ η οποία περισσότερα ερωτήματα δημιουργεί παρά λύνει:


ΣΤ. Λοιπά θέματα:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4152/2013, υποπαράγραφος ΙΑ2, παρ. 11 τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη του εδαφίου δ ́ της παρ. 1 του άρθρου 27 του α.ν.1846/1951, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 21 του ν. 4075/2012 παύουν να ισχύουν για ασφαλιστικές εισφορές υπέρ εκάστοτε ΦΚΑ από 1.1.2013, οι οποίες δεν καταβάλλονται εμπροθέσμως, και αντικαθίστανται από ένα ετήσιο επιτόκιο που ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης (8%) υπολογισμένο σε ετήσια βάση.
Κατά συνέπεια η κύρια οφειλή πριν την 1.1.2013 επιβαρύνεται με πρόσθετα τέλη μέχρι την 31.12.2012 και από 1.1.2013 με επιτόκιο, μέχρι τον προηγούμενο του μήνα υποβολής του αιτήματος. Εν συνεχεία, από την υποβολή του αιτήματος και μετά, ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής, επιβαρύνεται με επιτόκιο, το οποίο υπολογίζεται σε μηνιαία βάση.
 
Συνεπώς αυτή τη στιγμή (και μετά την 1/1/2013) δεν ισχύει η προσαύξηση 3% για τον πρώτο μήνα και 1% για κάθε επόμενο που γνωρίζαμε για τη μη έγκαιρη καταβολή εισφορών, αλλά ένα ετήσιο επιτόκιο 8,15% (8% + επιτόκιο ΕΚΤ) το οποίο προστίθεται κάθε μήνα 8,15% / 12 = 0,68%. 
Δηλαδή η μηνιαία επιβάρυνση για τη μη έγκαιρη καταβολή εισφορών είναι 0,68%.
Συνεπώς σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε αν δεν πληρώσουμε τις αυξημένες εισφορές (που δε θα τις πληρώσουμε) έχουμε από 1/1/2014 μηνιαία επιβάρυνση 0,68% για κάθε μήνα που περνά από τότε.
Το ΤΣΜΕΔΕ αρνείται να απαντήσει επισήμως για το τι ακριβώς ισχύει, γιατί υποψιαζόμαστε ότι ετοιμάζει πάλι δυσμενείς εξελίξεις σε βάρος μας.

16 σχόλια:

  1. Κανείς να μην πληρώσει τις αυξημένες εισφορές.
    Η μάχη θα δοθεί το Β' εξάμηνο που θα συνειδητοποιήσουν όλοι το θέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές οι εισφορές για τους μετά το 93 ασφαλισμένους είναι εξωπραγματικές και άδικες. Είναι σαν να λένε φύγετε από την ελλάδα ή αλλάξτε δουλειά ή κλείστε τα βιβλία σας. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί κανείς δεν θα πάρει σύνταξη με αυτές τις εισφορές. Ενώ διαχωρίζουν τους ασφαλισμένους σε προνομιούχους πριν το 93 που θα λάβουν τις παροχές και σε αυτούς μετά το 93 που δεν θα πάρουν τίποτα γιατί δεν θα μπορούν να πληρώσουν εισφορές που φτάνουν μέχρι τα 1150 ευρώ το μήνα στην 14η κατηγορία. Αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει και είναι από το πιο δυνατά χτυπήματα που δέχεται ο κλάδος το θέμα των εισφορών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγω λεω να μην πληρωσω μιας και δεν εχω.Ομως θα πανε να πληρωσουν καποιοι.ετσι χαλαει το πραγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μισοί περίπου δε θα τις πληρώσουν ούτως ή άλλως μια και δε μπορούσαν να πληρώσουν ούτε τις προηγούμενες
    Πολλοί τις πληρώνουν οριακά (με πολύ κόπο και περικοπές από αλλού) για να είναι εντάξει, ή γιατί χρειάζονται την ενημερότητα
    Άλλοι έχουν διακανονισμό, τον οποίο θα χάσουν αν δεν πληρώσουν τις τρέχουσες (άλλη βαρβαρότητα αυτή...)
    Κάποιοι ελάχιστοι, βγάζουν ακόμα αρκετά, δεν τους νοιάζει τίποτα, γουστάρουνε μνημόνια κλπ και θα πάνε ούτως ή άλλως, όσα και να τους ζητήσουνε

    Η στάση της δεύτερης κατηγορίας θα καθορίσει τι θα γίνει, ή θα δείξουν αλληλεγγύη στους πρώτους (αλλά και στον εαυτό τους σύντομα, γιατί προς τα εκεί οδεύουν) ή θα συνεχίσουν να πληρώνουν, στέλνοντας μήνυμα ότι όλα είναι ΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι γραμμένος στο ΤΕΕ από τον Μάιο του 2013, δηλαδή έναν χρόνο και λίγους μήνες. Δεν έχω πληρώσει ποτέ το τσμεδε γιατί δεν έχω δουλέψει ποτέ σαν μηχανικός παρά τις άπειρες συνεντεύξεις που με έχουν καλέσει δεν έχω καταφέρει να βρω δουλιά μηχανικού.
    Εργάστηκα σε άσχετο κλάδο γιατί χρειαζόμουν δουλιά όπου λόγω των χαμηλών μισθών που έχουν φέρει οι κυβερνήσεις το τσμεδε δεν μου το καλύπτανε ολόκληρο ίσα ίσα έμενε χρέος 135 ευρώ το μήνα, εκεί εργάστηκα 5 μήνες περίπου, σταμάτησα τον Μάρτιο που λέγανε για τα voucher τα οποία τελικά τα φέρανε Σεπτέμβριο...

    Για να καταλήξω στο θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω την άποψή σας σχετικά με το αν είναι καλύτερο να διαγραφώ από το τεε-τσμεδε και να ψάχνω δουλιά μηχανικού έτσι χωρίς να έχω πρόβλημα να δουλεύω με ΙΚΑ μέχρι να βρω, ή να συνεχίσω να μην πληρώνω τίποτα μέχρι να βρεθεί λύση στο ασφαλιστικό(ενοποίηση ταμείων, μείωση εισφορών αν και αποκλείεται πιστεύω να γίνει κάτι) ή να βρω δουλιά μηχανικού με χρήματα που να καλύπτουν το τσμεδε και να μπω σε διακανονισμό για τα υπόλοιπα.

    Θα ήταν σπουδαίο αν δεν πλήρωνε κανένας τις εισφορές πιστεύω πάντως μόνο έτσι μπορείς να τους ταρακουνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατι λόγω ασφαλιστικής ιδιότητας στο καταστατικό του Ταμείου είτε δουλεύετε σαν μηχανικός , είτε οχι οι εισφορές πρ΄επει να πληρώνονται και αυτό είναι άδικο .
      Επισκεφθείτε ενα δικηγόρο για να σας εξηγήσει ακριβώς πως έχουν τα πράγματα , προτού πάρετε οποιαδήποτε απόφαση

      Διαγραφή
  6. Συνάδελφε, εύλογο το ερώτημα σου, αλλά δεν είμαστε οι κατάλληλοι για να το απαντήσουμε (γιατί περιέχει επιλογές που είναι προσωπικές).
    Είναι ντροπή πάντως να εξαναγκάζονται σε φυγή από το επάγγελμα χιλιάδες συνάδελφοι λόγω του παραλογισμού που υπάρχει με το ΤΣΜΕΔΕ.

    Το θέμα με τους μισθούς που είναι κάτω από την 1η ασφαλιστική κατηγορία το έχουμε φέρει στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά λύση δεν είδαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ντροπή στο ΤΕΕ που "ποιεί την νήσσαν" και δεν κάνει κινήσειςαντίδρασης απέναντι σε αυτές τις εξωφρενικές αυξήσεις στις εισφορές, όπως μποϋκοτάζ στις εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρητών, πάγωμα οικοδομικών αδειών και άλλα πολλά.Αλλά πως να στενοχωρήσουν τους "εργοδότες" τους και να αποκλίνουν από την κομματική γραμμή.ΡΕ ΟΥΣΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Νοέμβριο κλείνω 20ετία στο ΤΣΜΕΔΕ και δεν χρωστάω ούτε ένα εξάμηνο. Η ψυχή μου το ξέρει όμως με τι κόπο και τι στερήσεις πληρώνω όλα αυτά τα χρόνια τις συνδρομές μου! Από το 2008 μέχρι σήμερα δεν έχω βγάλει πάνω από 1000 ευρώ συνολικά προσωπικό εισόδημα, και τις εισφορές τις πληρώνω από το μισθό του άντρα μου (επίσης μηχανικός αλλά υπάλληλος), τα τελευταία δε χρόνια, με πολλές στερήσεις από την οικογένεια και εις βάρος ημών και των παιδιών μας φυσικά. Ετσι όπως έγιναν πια οι εισφορές, δεν ξέρω πλέον αν θα καταφέρω να πληρώσω ακόμη ένα εξάμηνο. Το μόνο που περιμένω πια, είναι να κλείσω την εικοσαετία και να διαγραφώ από το ΤΕΕ! Μετά από τόσα χρόνια σπουδών και 20 χρόνια ως μηχανικός, θα γίνω μια ανεπάγγελτη νοικοκυρά..... Τι άλλο όμως μένει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνάδελφοι, έχετε μήπως γνώση τι γινεται στην περίπτωση που κάποιος (μηχανικός) κανει και δευτερη δραστηριότητα?

    Αν μπορεί δηλαδή να είναι ασφαλιστικά γραμμένος μόνο στον άλλο φορέα και να γλιτώνει τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όποια άλλου είδους δραστηριότητα και να έχεις, όσο είσαι γραμμένος στο ΤΕΕ πρέπει να πληρώνεις ΤΣΜΕΔΕ. Αναλόγως της άλλης δραστηριότητας, ίσως να πρέπει να πληρώνεις ΚΑΙ στον άλλο φορέα μέρος εισφορών.

      Διαγραφή
    2. έτσι είναι, όπως λέει ο παραπάνω, νομίζω μόνο οι μετά το 93 αν κάνουν και δευτερη δραστηριότητα (πχ εμπόριο) γλυτώνουν και τον ΟΑΕΕ, από το ΤΣΜΕΔΕ δεν ξεφεύγει κανείς...

      Διαγραφή
  10. Αντιγράφω από εδω (https://www.oaee.gr/asfalish.asp?catasf_id=179&cat_id=0&banner_pgc=11&ctn_id=2&ctnsnd_id=1)
    ===================================================

    Επιλογή Ασφαλιστικού Φορέα

    Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/92, εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασφάλισης ασθένειας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας.

    Με τις ως άνω διατάξεις οι χαρακτηριζόμενοι ως «νέοι ασφαλισμένοι» δηλαδή τα πρόσωπα που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1/1/93 και εφεξής (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) έχουν υποχρέωση ασφάλισης σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασφάλισης ασθενείας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας.

    Εφόσον προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία υποχρέωση ασφάλισής τους σε περισσότερους του ενός φορέα λόγω ασκήσεως περισσοτέρων της μιας δραστηριότητας, ασφαλίζονται υποχρεωτικά μόνο σε ένα φορέα, τον οποίο πρέπει και να επιλέξουν με δήλωσή τους μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης.

    Αν μέσα στην προαναφερθείσα εξάμηνη προθεσμία δεν ασκηθεί το δικαίωμα επιλογής, καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση στον φορέα εκείνο, που υπάγεται η πρώτη κάθε φορά αναληφθείσα εργασία.

    Τα πρόσωπα αυτά, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να ασφαλιστούν προαιρετικά και σε περισσότερους τους ενός φορέα, αν αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ύστερα από σχετική δήλωση, που υποβάλλεται στον αρμόδιο φορέα εντός της ίδιας ως άνω προθεσμίας, αλλά υποχρεούνται στην περίπτωση αυτή στην καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου, εργοδότη και Κράτους των προβλεπομένων από τις ισχύουσες διατάξεις για τον οικείο φορέα.

    Δεν δικαιούνται επιλογή ασφαλιστικού φορέα:

    α) Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ (άρθρο 43 Ν.2084/92).

    β) Οι «νέοι» ασφαλισμένοι των πρώην ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι υπάγονται υποχρεωτικά στο ΕΤΑΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/92.

    γ) Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (ασφαλισμένοι πριν την 1/1/1993).Οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.2084/92 δεν έχουν εφαρμογή στους μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένους («παλαιούς» ασφαλισμένους). Τα πρόσωπα αυτά ως παράλληλα ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι άλλου φορέα Κύριας Ασφάλισης ή του Δημοσίου, δικαιούνται μόνο απαλλαγής του Κλάδου Υγείας.
    ===========================================



    Συνάδελφοι διαβαζω αυτό και φυσικά θέλω να το ερμηνέυσω προς όφελός μου. Ειμαι δεκαετίας μηχανικός, συνεπώς είμαι μετα το 93.

    Συνεπώς στο αρχικό μου ερώτημα, και μετα το παραπάνω κείμενο που παραθέτω, εξακολουθεί η ιδια απάντησή σας?

    (όσο ζω ελπίζω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως μόνος σου έγραψες, "Δεν δικαιούνται επιλογή ασφαλιστικού φορέα: ....β) Οι «νέοι» ασφαλισμένοι των πρώην ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι υπάγονται υποχρεωτικά στο ΕΤΑΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/92."
      η κατηγορία δηλαδή στην οποία ανήκεις.
      Αυτό σημαίνει, όπως παραπάνω αναφέρεται στο κείμενο που ο ίδιος έβαλες, ότι θα πρέπει να μείνεις ασφαλισμένος υποχρεωτικά στο φορέα "που υπάγεται η πρώτη κάθε φορά αναληφθείσα εργασία.", δηλαδή στην δική σου περίπτωση το ΕΤΑΑ.

      Δυστυχώς φίλε μου αν το ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρέωση και όχι επιλογή, αλλιώς θα είχε μόνο τους συνταξιούχους σήμερα :-)

      Διαγραφή
    2. εφόσον είσαι μετά το 93 ασφαλισμένος και ασκείς άλλη δραστηριότητα (πχ μαγαζί) ή φεύγεις από ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ (διαγραφή δηλαδή) και πας ΟΑΕΕ ή παραμένεις ΤΣΜΕΔΕ και πληρώνεις μόνο αυτό (όχι τον ΟΑΕΕ)

      Διαγραφή