Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Έτσι μας διέγραψαν, με μια μονοκοντυλιά

9 σχόλια:

  1. Δεδομένου ότι έχουμε πιο επείγοντα θέματα να ασχοληθούμε, θα πρότεινα να μην προτρέχουμε και πανικοβαλλόμαστε. Το άρθρο μιλάει σαφώς για "διπλωματούχους". "Δίπλωμα" στην Ελλάδα απονέμουν *μόνο* οι πολυτεχνικές σχολές και από όσο γνωρίζω αντίστοιχα συμβαίνει και στην Ε.Ε. Τα ΤΕΙ στην Ελλάδα και οι 3ετούς φοίτησης σχολές του αγγλοσαξωνικού συστήματος απονέμουν *πτυχία*. Κατά συνέπεια με τη συγκεκριμένη διατύπωση του άρθρου, η συνύπαρξη του "διπλωματούχων" με το "πολυτεχνείων" θα αποτελούσε λεκτικό πλεονασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις συνάδελφε(;)
      Το κόψανε για να μη βαραίνει το κείμενο των 800 σελίδων με άσκοπες επαναλήψεις και πλεονασμούς!
      Δεν κόβετε την πλάκα και την τηλεόραση ορισμένοι!!!

      Διαγραφή
    2. Ούτε την παραμικρή όρεξη για πλάκα έχω, ούτε τηλεόραση βλέπω εδώ και χρόνια. Επί της ουσίας κάποιο σχόλιο υπάρχει; Τη διαφορά "διπλωματούχου" από τον "πτυχιούχο" τη γνωρίζεις συνάδελφε; Το ότι στην ερμηνεία των νόμων δικαιούμαστε -και υποχρεούμαστε- να λαμβάνουμε υπόψη μας την κάθε λέξη και απόχρωση διατύπωσης ακόμα και τα σημεία στίξης το γνωρίζεις; Αν το ανωτέρω απόσπασμα (και οι παραπομπές του) είναι ακριβές, το επάγγελμά μας διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τη σημερινή πλήρη ασάφεια που ισχύει. Στην ίδια πλευρά είμαστε, δεν υπάρχει κανένας λόγος απώλειας της ψυχραιμίας και οι κραυγές μεταξύ μας δε βοηθούν.

      Διαγραφή
  2. Η κατάταξη των πτυχίων για τη χώρα μας γίνεται ως εξής:
    Επίπεδα 1, 2 και 3 είναι απολυτήρια δημοτικού, γυμνασίου - λυκείου και σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης αντίστοιχα. Ακολουθούν: Επίπεδο 5 -Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΕΠΑΛ. -Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΙΕΚ. -Δίπλωμα/Πτυχίο Ανωτέρας Σχολής). Επίπεδο 6 (BACHELOR'S DEGREE) -Πτυχίο Πανεπιστημίου -Πτυχίο ΤΕΙ. -Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (πολυτεχνικές, γεωπονικές σχολές). Επίπεδο 7 (MASTER'S DEGREE). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Επίπεδο 8 (DOCTORATE) Διδακτορικό Δίπλωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχω την εντύπωση ότι απόφοιτοι πολυτεχνικών/γεωπονικών σχολών ανήκουν στο επίπεδο 7 (Μaster Degree) λόγω της 5εατούς (3+2) φοίτησης. χωρίς να αλλάζει κάτι στο γεγονός ότι διπλωματούχοι θεωρούνται κ απόφοιτοι κατώτερων βαθμίδων, άρα το νομοσχέδιο τους αναγνωρίζει δικαιώματα

      Διαγραφή
  3. Καταρχήν μια σχολή των ΤΕΙ μπορεί να αλλάξει και να απονέμει "Δίπλωμα" αντί για πτυχίο. Από τη στιγμή που πέρασε σε προηγούμενο νόμο η Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, παύει ο διαχωρισμός. Άρα ήταν πολύ σημαντικό αυτό που κόπηκε που διευκρίνιζε για Πολυτεχνικές σχολές και σχολές πανεπιστημιακού τομέα, γι΄αυτό το προσπάθησε και ο Κακλαμάνης με τον Αρβανιτόπουλο. Από την άλλη πλευρά κάποιοι άλλοι κατάφεραν να περάσουν τη "σύμφωνη" γνώμη του ΤΕΕ.
    Κώστας Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από ανεπίσημες πληροφορίες ξέρω ότι μάλλον θα πάνε τα ΤΕΙ σε επίπεδο 4 ή 5 και οι διπλωματούχοι στο 6. Θα μπορούν όμως οι τεχνολόγοι με ένα μεταπτυχιακό να ανέβουν 1 επίπεδο. Σε λίγο καιρό θα ξέρουμε σίγουρα.

    Κώστας Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/10955-01-03-14-2020.html

      Διαγραφή
  5. Επίπεδο 6 (BACHELOR'S DEGREE):
    Πτυχίο Πανεπιστημίου
    Πτυχίο ΤΕΙ.
    Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (πολυτεχνικές, γεωπονικές σχολές)

    Έχει λήξει αυτή η ιστορία, το έβγαλε πάλι προχθές το "Παιδείας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή