Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ή εμείς...ή αυτοί


Από τη συναγωνιστική παράταξη της Ανατροπής στο ΤΕΕ Πελ/σου 
 Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή 28-3-2014, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η κυβέρνηση έρχεται να θεσμοθετήσει άλλη μια δέσμη μέτρων που φέρνουν ένα ακόμη βήμα πιο κοντά την Ελληνική Κοινωνία στη διάλυση. Μαζί της και τον τεχνικό κλάδο.

Μέσα σε ένα κείμενο 700 σελίδων που περιλαμβάνει διατάξεις όπως:

  • Η «απελευθέρωση» της αγοράς και η «προσαρμογή» των εμπορικών όρων ανταγωνισμού προς όφελος των πολυεθνικών,
  • Το «χάρισμα» των χρεών στους τραπεζίτες και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
  • Μια ακόμη γενικευμένη επέμβαση στα ασφαλιστικά, εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα στην κατεύθυνση της ολικής κατεδάφισής τους.

μια σειρά σοβαρά ζητήματα που αφορούν το κλάδο, περιελήφθησαν την τελευταία στιγμή, και αφορούν κυρίως το ασφαλιστικό μας σύστημα και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ή άλλη προεργασία με έκπληξη το Σάββατο συνειδητοποιήσαμε ότι στο Πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά μέτρα που αφορούν το παρόν και το μέλλον όλων μας.

Ειδικότερα, το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο σπρώχνει στα βράχια το ήδη καταληστευμένο ΤΣΜΕΔΕ. Λειτουργεί ως συνέχεια της ληστείας του PSI,  της επιλεκτικής εισφοροδιαφυγής κράτους και μεγαλοεργοδοτών ενώ παράλληλα πιέζει περαιτέρω όλους τους ασφαλισμένους, απειλώντας -εκτός του ΚΕΑΟ- με κατασχέσεις μέσω ΗΔΙΚΑ.  Το επάγγελμα του μηχανικού διαλύεται μέσα σε 4 άρθρα, ενώ περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και μισθούς οδηγούν σε απόγνωση και στην πλήρη καταστροφή έναν κλάδο όπου ήδη το 50% αδυνατεί να καλύψει τις ασφαλιστικές του εισφορές. 

Είναι λογικό ότι κανένας κλάδος, καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα έμενε απέξω απ’ αυτή τη διαδικασία.

Για εμάς υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία ζητήματα:

Το πρώτο είναι να αντιμετωπιστούν αυτές οι πολιτικές που μαζί με όλα τα μέχρι σήμερα μέτρα έχουν επιβάλει μια κατάσταση απόλυτης υπανάπτυξης της οικονομίας, εκτίναξη της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και καταστροφής κοινωνικών δομών και δικαιωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή ο τεχνικός κλάδος μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία και τους εργαζόμενους πρέπει να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική με αγώνες και κοινητοποιήσεις.

Το δεύτερο είναι ότι επιτέλους πρέπει να τεθεί ένα τέλος στις κυβερνητικές αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί ένα πλαίσιο Δημοκρατικής Λειτουργίας της χώρας και της Κοινωνίας. Και σε αυτό το επίπεδο είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας να απαιτήσει με αγώνες να σταματήσει αυτή η εκτροπή.

Το τρίτο ζήτημα αφορά αυστηρά κατά τη γνώμη μας το κλάδο των μηχανικών.

Είναι προφανές ότι αυτή η “αιφνιδιαστική” νομοθετική ρύθμιση στα θέματα του ταμείου μας και κυρίως στα θέματα των πόρων και των αναγκαστικών εισπράξεων των εισφορών, άλλα και οι μεταβολές στα επαγγελματικά δικαιώματα μέσω κυρίως του κατακερματισμού γνωστικού αντικειμένου και δικαιωμάτων ήταν γνωστή τουλάχιστον στην φιλοκυβερνητική παράταξη στο ΤΕΕ. Παρόλα αυτά επί μέρες οι ρυθμίσεις προετοιμάστηκαν εν αγνοία του τεχνικού κλάδου και κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή χωρίς να μπορεί να αντιδράσει κανένας μας.

Η πολιτική και συνδικαλιστική ευθύνη όλων όσων γνώριζαν τι προετοιμάζει η κυβέρνηση χωρίς έστω να ενημερώσουν τον κλάδο είναι πολύ σοβαρή.

  • Καλούμε τις παρατάξεις να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα.
  • Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και ανοιχτές συνελεύσεις.

Είναι ζήτημα επιβίωσης να τους σταματήσουμε και να τους διώξουμε,

τόσο την κυβέρνηση και την τρόικα όσο και τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές.

Ή εμείς...ή αυτοί.



Ανατροπή 30-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου