Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η επιστροφή της Ταχρίρ

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και σε άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν εκατομμύρια διαδηλωτών απαιτώντας την παραίτηση του Μόρσι - αιματηρές συγκρούσεις με μέλη της Μουσουλμανικής αδελφότητας - διορία μέχρι την Τρίτη στον Μόρσι να εγκαταλείψει την εξουσία.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 600 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi set off fireworks during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters)


Πέντε εκ των νεκρών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου. Δύο ακόμα σκοτώθηκαν εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας, αναφέρουν ιατρικές πηγές. Εκατοντάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στο κτίριο ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.


An opponent of Egypt's Islamist President Mohamed Morsi shouts slogans while waving his national flag during a protest calling for his ouster outside the presidential palace in Cairo on June 30, 2013 (AFP Photo / Khaled Desouki)
Τελεσίγραφο από το Τάμαροντ στον Μόρσι 

Το κίνημα Τάμαροντ κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι να εγκαταλέιψει την εξουσία μέχρι αύριο, απειλώντας με την οργάνωση εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής.

«Δίνουμε στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία μέχρι την Τρίτη 1 Ιουλίου στις 17.00 (τοπική ώρα) για να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει στους θεσμούς του κράτους να οργανώσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τάμαροντ και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ. Σε περίπτωση άρνησης, «αύριο στις 17.00 θα ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής».

Το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά), που έχει την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων και οργανώσεων της μη θρησκευτικής, φιλελεύθερης και της αριστερής αντιπολίτευσης βεβαιώνει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια υπογραφές για την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, δηλαδή αριθμό μεγαλύτερο από τον αριθμό των ψηφοφόρων του Μοχάμεντ Μόρσι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 (13,23 εκατομμύρια).


Το Τάμαροντ απορρίπτει την έκκληση για διάλογο που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος Μόρσι. «Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε ημίμετρα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον ειρηνικό τερματισμό της εξουσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων και του εκπροσώπου τους του Μοχάμεντ Μόρσι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ανταποκριτής του Associated Press στο Κάιρο μετέδωσε πως το πλήθος εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, στο Κάιρο.

Οι διαδηλωτές πετούσαν έπιπλα και φακέλους από το παράθυρα του εξαώροφου κτιρίου ενώ καπνός υψωνόταν από εάν σημείο του.

Τη νύχτα της Κυριακής, τα γραφεία στο ανατολικό Κάιρο είχαν γίνει ξανά στόχος των διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εκατοντάδες κόσμου επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στο κτίριο, το οποίο έπιασε φωτιά την ώρα που μέσα βρίσκονταν φρουροί και μέλη της Αδελφότητας που αντάλλασσαν πυρά με τους επιτιθέμενους.


Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi wave an Egyptian flag and shout slogans against him and members of the Muslim Brotherhood after attacking its national headquarters Molotov cocktails in Cairo's Moqattam district June 30, 2013. (Reuters)


Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ από τις διαδηλώσεις της Κυριακής 30/6:


Κυριακή 30/6

Τεράστιες σε όγκο συγκεντρώσεις συγκλόνισαν την Αίγυπτο στην πρώτη επέτειο της προεδρίας Μόρσι. Εκατομμύρια αιγυπτίων διαδήλωσαν κατά των αδερφών Μουσουλμάνων πιάνοντας το νήμα της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον Χ. Μουμπάρακ. Κεντρικό αίτημα η παράιτηση του Μόρσι

Κατά την προετοιμασία της συγκέντρωσης στην Ταχρίρ, η οποία πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση της πρώτης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων του Μόρσι, οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές, πανό με συνθήματα κατά του προέδρου στην πλατεία - σύμβολο της εξέγερσης η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Η ιαχή «Φύγε» ηχεί κατά μήκος της πλατείας, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Embedded image permalink
H φωτογραφία, κατά τη 1.30 μ.μ. το μεσημέρι της Κυριακής, από το Αλ Τζαζίρα. Παρακάτω, εντυπωσιακές απογευματινές εικόνες της Ταχρίρ που κοινοποιήθηκαν στα social media:







 

Βραδινή άποψη της πλατείας Ταχρίρ κατά τη «μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην ιστορία της Αιγύπτου» (σύμφωνα με το rt.com):


Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi set off fireworks during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters)



Άλλοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο.






Ένα πελώριο ποτάμι αντικυβερνητικών διαδηλωτών μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο:


A general view of protesters opposing Egyptian President Mohamed Mursi waving Egyptian flags and shouting slogans against him and members of the Muslim Brotherhood, during a protest in front of El-Thadiya presidential palace in Cairo June 30, 2013. (Reuters)



Παράλληλα, χιλιάδες οπαδοί του προέδρου Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκεντρώθηκαν επίσης στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου. Όπως μεταδίδουν τοπικοί ανταποκριτές μέσω Twitter, πολλοί φιλοκυβερνητικοί κραδαίνουν ρόπαλα και ασπίδες, και φορούν αυτοσχέδιες πανοπλίες, ως προφύλαξη, όπως είπαν, «σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές».



 

 Supporters of Egyptian President Mohamed Morsi hold copies of the Koran during a protest around the Raba El-Adwyia mosque square in Nasr City, in the suburb of Cairo June 30, 2013. (Reuters)


Το κλίμα εντάθηκε ακόμα περισσότερο το Σάββατο, όταν η αντικυβερνητική οργάνωση Tamrod ανακοίνωσε πως το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση του κ. Μόρσι και διενέργεια πρόωρων εκλογών έχει συγκεντρώσει έως τώρα περισσότερες από 22 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 13,23 εκατομμύρια ψήφους που συγκέντρωσε ο κ. Μόρσι στις προεδρικές εκλογές του 2012, που τον έφεραν στην εξουσία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μόρσι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. «Δεν υπάρχει χώρος για κουβέντες κατά [...] της συνταγματικής νομιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόρσι σε συνέντευξη που παραχώρησε για το κυριακάτικο φύλο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.


An Egyptian opposition supporter holds a crossed-out picture of President Mohammed Morsi as hundreds gather for a demonstration against Morsi and the Muslim Brotherhood in Cairo's landmark Tahrir Square on June 29, 2013. (AFP Photo)




Διαδηλώσεις κατά του κ. Μόρσι και πορείες διαμαρτυρίας οργανώνονται και στις επαρχίες.

Βίντεο του euronews νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 30/6:



Οι υποστηρικτές του προέδρου, από την πλευρά τους, συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία την οποία άρχισαν την Παρασκευή στη συνοικία Νασρ Σίτι του Καΐρου, για να προασπίσουν την «νομιμότητα» του πρώτου εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στους οποίους ανήκει ο αιγύπτιος πρόεδρος, κάλεσαν επίσης σε «γενική κινητοποίηση» για την υποστήριξη του Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα αντίπαλα στρατόπεδα προκαλούν φόβους για νέα βίαια επεισόδια μετά τις ταραχές στην Αλεξάνδρεια και στις επαρχίες του Δέλτα του Νείλου, οι οποίες έχουν προκαλέσει από την Τετάρτη τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός.







Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναπτυχθεί για την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων της χώρας σε περίπτωση ταραχών. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία είναι σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στη διώρυγα του Σουέζ.



Protesters wave Egyptian flags as demonstrators opposing Egyptian President Mohamed Morsi shout slogans against him and Brotherhood members during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)




Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi shout slogans against him and Brotherhood members during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου