Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ενημέρωση από την παρέμβαση στο ΤΣΜΕΔΕ

Η ανοικτή συνέλευση μηχανικών χθες το μεσημέρι πραγματοποίησε παράσταση στη συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ. Ζητήσαμε καταρχάς ενημέρωση για την πρόσφατη ενέργεια της κυβέρνησης να ζητήσει στοιχεία από τα Ταμεία για τους "κοινωνικούς πόρους" στην προοπτική κατάργησης τους. Θυμίζουμε ότι τα έσοδα του ταμείου από τους πόρους αυτούς ανέρχονταν στα 110 εκατ. € προ κρίσης, ενώ σήμερα είναι περίπου στα 50 εκατ. € και αποτελού το 10 % περίπου των εσόδων του. Οι πόροι αυτοί (2% επί των αμοιβών μελέτης και επίβλεψης, 1 τοις χιλίοις στα δημόσια έργα κλπ) είναι συνεισφορά των μελών του ταμείου στα έσοδα του με αναδιανεμητική λογική και ενδεχόμενη κατάργηση τους θα οδηγήσει στις γνωστές λύσεις της περικοπής συντάξεων και των νέων αυξήσεων εισφορών. Το ταμείο μας ενημέρωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα το σχετικό έγγραφο από του Υπουργείο.
Στη συνέχεια θέσαμε το θέμα παράτασης της δίμηνης προθεσμίας εξόφλησης των εισφορών χωρίς προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Αυτή σύμφωνα με την απόφαση του ΕΤΑΑ έληξε προχθές (30/6) αλλά μια και το ταμείο όφειλε να στείλει νέα ειδοποιητήρια (πράγμα το οποίο δεν έπραξε ως όφειλε), ούτε καν έφτιαξε μια ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε ο καθένας να τυπώνει το δικό του - όπως του προτείναμε - εκτιμήσαμε ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν με επιβαρύνσεις όσοι συνάδελφοι δεν πρόλαβαν να πληρώσουν στα Ταμεία τις εισφορές με τις παλιές τιμές. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΤΑΑ την Πέμπτη 4/7 μια οι νομικοί ήταν θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το ΤΣΜΕΔΕ δεσμεύθηκε να κάνει αντίστοιχο αίτημα.
Τέλος θέσαμε το θέμα των διακανονισμών για τα χρωστούμενα των ασφαλισμένω  στο Ταμείο μια και όπως είχαμε διαπιστώσει αυτοί δεν γίνονταν με τις παλιές τιμές όπως θα έπρεπε. Οι διακανονισμοί έχουν σταματήσει εδώ και 20 ημέρες περίπου λόγω της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου για τα ληξιπρόθεσμα και μας είπαν ότι θα ξεκινήσουν μάλλον την επόμενη βδομάδα ξανά με δέσμευση ότι αυτοί θα γίνονται με τις εισφορές χωρίς τις αυξήσεις.
Για τα υπόλοιπα ζητήματα (σταμάτημα σφραγίσματος βιβλιαρίων, επίδομα ανεργίας και μητρότητας) θα πρέπει να επανέλθουμε.
Επόμενη συνάντηση της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών την Παρασκευή 5/7 στις 8μμ στο χώρο της ΕΡΤ.

υγ. ο πρόεδρος ενθουσιασμένος από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αττικής, υποσχέθηκε άτομα εισφοροδάνεια έτσι ώστε να χρωστάμε στην τράπεζα "μας" και όχι στο ταμείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου