Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αναλυτικός χάρτης των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα: Ποιος αγοράζει τι και πόσο



Αναδημοσίευση από το 27ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου Πολιτικής και Οικονομικής Τεκμηρίωσης (13/06/2013)
Συντάκτρια: Αλίκη Βεγίρη
web keimena-mΣτο σημείωμα που ακλουθεί επιχειρείται, για πρώτη φορά, μια χαρτογράφηση των πρόσφατων, υπό εξέλιξη και επερχόμενων ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Παρουσιάζονται ειδικότερα αναλυτικά στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία που διατίθενται προς πώληση, τον τρόπο ιδιωτικοποίησής τους (αγορά, σύμβαση παραχώρησης κ.λπ.), τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων και τελικών αγοραστών καθώς και για το ποσό πώλησής τους. Όπως διαπιστώνεται, οι ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς έναντι των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο επίκεντρο ευρύτερων επιχειρηματικών και γεωπολιτικών διαμαχών. Επίσης, καταγράφεται αναλυτικά ο βαθμός και το αντικείμενο εμπλοκής των μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στη διαδικασία ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου. Τέλος, εμφανές είναι και το ενδιαφέρον ξένων οργανισμών από τη χρηματιστική σφαίρα της οικονομίας (funds).
Εισαγωγικά
Από όποια σκοπιά και να το κοιτάξει κανείς, ο πυρετός των ιδιωτικοποιήσεων δεν στηρίζεται σε κάποια ρεαλιστική οικονομική βάση. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, οι στόχοι της κυβέρνησης ως προς τις αναμενόμενες ετήσιες εισπράξεις ανέρχονται στα 2,586 δις το 2013, 2,347 δις το 2014, 1,141 δις το 2015 και 3,441 δις ευρώ το 2016, δηλαδή σε ένα σύνολο μόλις 9,515 δις ευρώ μέχρι και το 2016, παρ’ όλο που τα προς εκποίηση «προϊόντα» που μπαίνουν στη βιτρίνα αποτελούν την crème de la crème των δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων. Παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση εκ μέρους της Κομισιόν[1] των συνολικών εσόδων για την περίοδο 2013-2016 κατά ένα δις, στα 8,5 δις αντί των 9,515 δις, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα κατορθώσει να εισπράξει το μυθικό ποσό των 50 δις σε ένα διάστημα που θα απλώνεται στο χρόνο και πέραν του 2020.
Στο παρόν σημείωμα παρουσιάζουμε εν συντομία το χάρτη των ιδιωτικοποιήσεων όπως καταγράφεται αυτή τη στιγμή. Από τη μια μεριά έχουμε (α) τους διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί και από την άλλη (β) αυτούς που βρίσκονται στη Β΄ φάση, όπου αναμένεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές, (γ) αυτούς που βρίσκονται στην Α΄ φάση, όπου έχει γίνει η προεπιλογή των ενδιαφερομένων πριν περάσουν στην επόμενη φάση, (δ) αυτούς που δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί, αλλά επίκεινται εντός του έτους και (ε) τους άγονους.
Διαγωνισμοί που έχουν ολοκληρωθεί
  • Το 10% των μετοχών του ΟΤΕ αντί €400 εκ. στην Deutsche Telekom, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία που είχε συνάψει το ελληνικό Δημόσιο με τη γερμανική εταιρεία το 2008. Από τις 11 Ιουλίου 2011, το ποσοστό της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ ανέρχεται στο 40% και του Ελληνικού Δημοσίου στο 10%. Το υπόλοιπο ανήκει κυρίως σε διεθνείς και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.
  • Φάσμα συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στις εταιρίες COSMOTE, VODAFONE και WIND (Νοέμβριος 2011) αντί €381 εκατ.
  • Η άδεια του ΟΠΑΠ για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTS ή «φρουτάκια») με τίμημα €560 εκ. και η παράταση του μονοπωλίου του Οργανισμού κατά 10 χρόνια, έως το 2030, με τίμημα περί τα €400 εκ.
  • Το 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που ανήκε στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ Α.Ε., προς την επενδυτική εταιρία (ρωσικό fund) Strategic Initiatives UK LLP (90%) και την εταιρία Simos Food Group (10%) αντί του ποσού των €20,85 εκατ.
  • Η «καλή ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς, αντί του ποσού των €95 εκ.
  • Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC-Golden Hall), το οποίο κατοχυρώθηκε για 90 έτη στη Lamda, αντί του συμβολικού ποσού των €81 εκ. ευρώ και της δέσμευσης επιπλέον επενδύσεων €20 εκ. που αφορούν την κατασκευή μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου. Το εν λόγω ακίνητο ήταν ήδη μισθωμένο από την ίδια εταιρεία με συμβόλαιο διάρκειας 40 ετών και ετήσιο μίσθωμα κατά μέσο όρο €8 εκ. Η εταιρεία ήταν η μόνη από τις τρεις συμμετέχουσες που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά. Οι άλλες δύο ήταν οι REDS (Ελλάκτωρ) και Talima Ventures (ιδιοκτήτρια του Athens Metro Mall). Από το συμφωνηθέν ποσό, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ για το πρώτο τρίμηνο του 2013, έχουν καταβληθεί €69 εκ.
  • Η άδεια 12ετούς παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και γενικότερα διαχείρισης των Ελληνικών Λαχείων, των παρόντων και των μελλοντικών, κληρωτέων ή στιγμιαίων, που παίζονται offline με πραγματικά δελτία, αντί του ποσού των €190 εκ. και της επιπλέον καταβολής στο Δημόσιο του 30% του μεικτού ετήσιου κέρδους των λαχείων (πλην του Πρωτοχρονιάτικου), ποσό που δεν πρέπει να υπολείπεται των €580 εκ. στη δωδεκαετία. Η μοναδική δεσμευτική προσφορά προήλθε από την κοινοπραξία ΟΠΑΠ (34% + 33%), Scientific Games (16,5%), και Intralot (16,5%), με επικεφαλής τον πρώτο. Η Lottomatica αποχώρησε την τελευταία στιγμή, παραχωρώντας το μερίδιό της στον ΟΠΑΠ, ο οποίος και καλείται να καταβάλει €65 εκ. περισσότερα από όσα είχε αρχικά προϋπολογίσει. Το συμφωνηθέν τίμημα προβλέπεται να καταβληθεί τμηματικά και όχι πέραν του έτους μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.
  • Το ακίνητο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, το οποίο παραχωρήθηκε για 99 έτη στον μοναδικό υποψήφιο που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, την NCH Capital (αμερικανικό fund). Από το συνολικό τίμημα, τα €23 εκ. αφορούν την απόκτηση του δικαιώματος επιφανείας, τα €2,3 εκ. τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου, ενώ σε €75 εκ. ανέρχεται η δέσμευση του επενδυτή για την αξιοποίηση του ακινήτου, με διαδικασίες fast track. Από τη συνολική έκταση 490 στρεμμάτων, τα 320 θα παραμείνουν προσβάσιμα στο κοινό, ενώ ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα 36, για έργα ήπιας –υποτίθεται– τουριστικής ανάπτυξης[2].
  • 4 ακίνητα εξωτερικού: (α) στο Λονδίνο, στην εταιρία Richard Deitz & Marina Nacheva (από 4 προσφορές) με τίμημα €27,4 εκ., (β) στις Βρυξέλλες (από 1 προσφορά), στην εταιρία Home Invest Belgium με τίμημα €3,24 εκ., (γ) στο Βελιγράδι (από 2 προσφορές), στην KM6 Consortium αντί €2,1 εκ. και δ) στη Λευκωσία (από 4 προσφορές), στην εταιρία Tofarco Limited αντί €8,3 εκ. Σύνολο: €41 εκ. Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για τα ακίνητα στην Τασκένδη και στην Λιουμπλιάνα, ενώ τον Μάιο έγινε επανέναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
  • Το 33% του ΟΠΑΠ στον μοναδικό υποψήφιο επενδυτικό fund Emma Delta, αντί του ποσού των €652 εκ., συν €60εκ. εκ των μερισμάτων χρήσης του 2012. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 18 εκ. ευρώ σε σχέση με το προσδοκώμενο τίμημα από τους εκτιμητές του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και πολύ πιο κάτω από την αξία του οργανισμού με βάση την τιμή της μετοχής και τα προσδοκώμενα εντός 10ετίας κέρδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει επανειλημμένως τονίσει την αναγκαιότητα διατήρησης των «χρυσοφόρων» δημοσίων επιχειρήσεων τύπου ΟΠΑΠ υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο.
Διαγωνισμοί στη Β΄ φάση (αναμένονται δεσμευτικές προσφορές)
  • Για το 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά από συνεχείς αναβολές, κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά μόνο από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η προσφορά της Socar ανέρχεται στα €430 εκ. και εξετάζεται προς το παρόν από το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνουμε ότι το Δημόσιο κατέχει το 31% της επιχείρησης και τα Ελληνικά Πετρέλαια το 35%. Η μεγάλη έκπληξη ήταν η αποχώρηση την τελευταία στιγμή της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, παρά το γεγονόε ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε τα περισσότερα αιτήματά της, όπως ρήτρα δραχμής, διευθέτηση ανείσπρακτων οφειλών περίπου €400 εκ. προς τη ΔΕΠΑ, περιορισμός της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης στο 10%, από το 20% του προσφερόμενου τιμήματος, και επιστροφή της εγγυητικής στο ακέραιο σε περίπτωση που η ΕΕ μπλοκάρει την εξαγορά. Ως αιτία απόσυρσης αναφέρθηκε από την Gasprom η αδυναμία της κυβέρνησης να παράσχει εγγυήσεις ότι σε δώδεκα μήνες η αξία της εταιρείας θα είναι τουλάχιστον η ίδια, όπερ σημαίνει ότι σε επόμενο διαγωνισμό θα αναγκαστεί να ρίξει το τίμημα. Παρομοίως, ούτε η Μ+Μ Gaz των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου κατέθεσε δεσμευτικές προσφορές.
  • Για τον Αστέρα Βουλιαγμένης εγκρίθηκαν 13 από τα 15 επενδυτικά σχήματα, χωρίς το ΤΑΙΠΕΔ να έχει προβεί μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση των ονομάτων. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επόμενη φάση περνούν η Lamda Development, η Chartworld, η ΤΕΜΕΣ, ο όμιλος Γ. Προκοπίου, η Dolphin Capital Investors (Porto Heli Collections), η J&P Άβαξ, ο τουρκικός όμιλος Dogus, το αμερικανικό hegde fund Βaupost, το fund Colony Capital, η ΙCI από τον Καναδά, η ρωσική Strategic Initiative (Δωδώνη), ο κινεζικός όμιλος Fosun κ.ά. Η Β΄ φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.
  • Για το ακίνητο 261.000 τ.μ. στον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας Χαλκιδικής εγκρίθηκαν έξι επενδυτικά σχήματα: (α) Lamda Development, (β) JSC Donskoy Tabak (Ιβάν Σαββίδης), (γ) Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ, (δ) Πόρτο Καρράς ΑΕ, (ε) Δομοτεχνική ΑΕ και (στ) Ιωάννης και Γεώργιος Μεντεκίδης.
  • Για το ακίνητο 210.742 τ.μ. στο Παλιούρι Χαλκιδικής, το οποίο περιλαμβάνει το Ξενία (3.658 τ.μ.) και το Κάμπινγκ Παλιουρίου (1.128 τ.μ.), εγκρίθηκαν οκτώ επενδυτικά σχήματα: (α) Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε, (β) Lamda Development, (γ) Mind Compass Overseas Ltd, (δ) Δομοτεχνική Α.Ε., (ε) JSC Donskoy Tabac, (στ) Ελληνοβαλκανική Συμμετοχών Α.Ε., (ζ) Μεντεκίδης Ιωάννης & Γεώργιος και (η) Isaev Igor (ιδιώτης).
  •  Για το χαρτοφυλάκιο 5 Χώρων Εμπορικής Υποστήριξης Αττικής Οδού (Κάντζα, Νερατζώτισσα, Λ. Κηφισίας, Δ. Πλακεντίας και Λ. Κύμης) έχουν επιλεγεί τα εξής σχήματα: (α) Κάντζα Ανώνυμη Εταιρεία Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης και (β) Ι&Σ Σκλαβενίτης ΑΕΕ.
  • Για το 51% της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των υπηρεσιών ύδρευσης και όχι των παγίων της ΕΥΑΘ έχουν επιλεγεί τα εξής επενδυτικά σχήματα: (α) η γαλλική SUEZ Environment με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και (β) η Mekorot Development and Enterprise (Ισραήλ), με τον όμιλο Αποστολόπουλου (Ιατρικό), την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη MIYA Water Projects Netherlands BV. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Ιβάν Σαββίδης και η Κίνηση 136, αποκλείστηκαν ως μη έχοντες πρότερη εμπειρία στη διαχείριση υδάτων αλλά ούτε και τα απαραίτητα κεφάλαια ύψους €80 εκ. Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης έχει εκφραστεί ομόφωνα υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
  • Για τη χορήγηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 χρόνια εγκρίθηκαν τα κάτωθι επενδυτικά σχήματα: (α) Intralot σε συνεργασία με τον Ιππόδρομο του Μπουένος Άιρες και (β) η συμμαχία των Ρhumelela Gaming & Leisure (Ν. Αφρική) και PMU (Γαλλία). Η άδεια επιπλέον δίνει τη δυνατότητα κατασκευής-λειτουργίας πρόσθετων ιπποδρόμων, το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής στοιχήματος «sweepstake», καθώς και το αντίστοιχο δικαίωμα επέκτασης στο διαδίκτυο. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει χωριστή σύμβαση μίσθωσης των εγκαταστάσεων του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο, ενώ θα είναι απαλλαγμένος από τα χρέη (€84 εκ.) του ΟΔΙΕ προς το Δημόσιο, λόγω του δανείου μετεγκατάστασης από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο. Η κατάθεση των οικονομικών προσφορών των δύο υποψηφίων αναμένεται στα τέλη Ιουλίου.
  • Έχουν εγκριθεί οκτώ επενδυτικά σχήματα για να συνεχίσουν στη Β΄ φάση του διαγωνισμού για την πώληση και μίσθωση (sale & lease back) 28 ακινήτων. Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται η ΓΑΔΑ, τα Υπ. Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών, το Γενικό Χημείο του Κράτους, η Γεν. Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η ΕΛΣΤΑΤ, το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής, το Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσ/νίκης, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, η Γεν. Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, καθώς και αρκετές Δ.Ο.Υ. Το ΤΑΙΠΕΔ μετά την πώληση των κτιρίων θα τα επαναμισθώσει με ετήσιο τίμημα που θα ανέλθει περίπου στο 10% της αξίας πώλησης των ακινήτων. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι εξής: (α) Εθνική Πανγαία Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ ή REIC), θυγατρική του ομίλου της ΕΤΕ, (β) London and Regional Properties, (γ) Intercontinental International REIC, με έδρα την Ελλάδα, (δ) Eurobank Properties REIC, θυγατρική του ομίλου Eurobank, (ε) Ellington Credit Opportunities Ltd, αμοιβαίο κεφάλαιο με έδρα τις Νήσους Κέιμαν, (στ) Dolphin Capital REIT Ltd, με έδρα την Κύπρο.
Διαγωνισμοί στην Α΄ φάση (μη δεσμευτικές προσφορές)
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει δημοσιευτεί για:
  • Τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια χωρισμένα σε δυο ομάδες. Η Ομάδα Α περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και η Ομάδα Β τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Μέχρι τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί επίσης να συμπεριλάβει μέχρι τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου για την Ομάδα Α και τα αεροδρόμια Χίου, Καρπάθου, Νέας Αγχιάλου και Λήμνου για την Ομάδα Β.
  • 4 τουριστικούς λιμένες: Νέας Επιδαύρου, Αλίμου, Πόρου και Ύδρας.
Επικείμενοι Διαγωνισμοί εντός του 2013
Πρόκειται για τις: ΕΥΔΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, 10 Περιφερειακά Λιμάνια, Υπεράκτια Εγκατάσταση Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου, 3.151 ακίνητα προς αξιοποίηση, πιθανόν μέσω τιτλοποίησης, 300 περίπου ακίνητα, 16 μικρά ακίνητα μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, την Εγνατία Οδό με 3 κάθετους άξονες και τον Αερολιμένα Αθηνών.
Άγονοι Διαγωνισμοί
  • Τα ακίνητα στην Τασκένδη και Λουμπλιάνα
  • Το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο
  • Η ΔΕΠΑ
Ζημίες του ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ σε απολογητική του έκθεση για το πρώτο τρίμηνο του 2013 παραδέχτηκε ότι κατέγραψε ζημίες 1 περίπου εκ. ευρώ, λόγω λανθασμένων προβλέψεων για είσπραξη €300.000 από το έργο των Ελλ. Αυτοκινητοδρόμων και λόγω των αμετάκλητων απαιτήσεων των συμβούλων να εισπράξουν τις δικές τους αμοιβές. Σε αντίστοιχη απολογητική για το τελευταίο τρίμηνο του 2012, το Ταμείο καταγράφει ομοίως ζημίες, ύψους €1.830.000. Οι ζημίες συνδέονται τόσο με τις αμοιβές των συμβούλων (την ίδια ώρα που δεν καταγράφονται επαρκή έσοδα) όσο και με τη μεγάλη καθυστέρηση επανέναρξης των μεγάλων οδικών αξόνων (ζημία €699.000).
Το who is who των επενδυτών
Από την πληθώρα των διαγωνισμών που τρέχουν ή προετοιμάζονται να προκηρυχθούν, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της. Είναι επίσης φανερή η προτίμησή της προς τα ακίνητα και μάλιστα προς εκείνα από όπου αναμένει τις μικρότερες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, το Ελληνικό βρίσκεται ακόμα πίσω σε αντίθεση με άλλα ακίνητα που έχουν περάσει στο τελικό, πριν την εκποίηση, στάδιο. Από τους 8 διαγωνισμούς στη Β΄ φάση, οι πέντε αντιστοιχούν σε ακίνητα, εκ των οποίων ο ένας περιλαμβάνει τα 28 του sale & lease back. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πώληση της Κασσιόπης και των 4 ακινήτων του εξωτερικού, αν και για τα δύο στην Τασκένδη και τη Λουμπλιάνα δεν παρουσιάστηκε κανείς αγοραστής. Το ίδιο συνέβη και με το ακίνητο της Αφάντου (Ρόδος), όπου οι επενδυτές απαίτησαν αλλαγή των όρων αξιοποίησης και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.
Οι δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ, διαμέσου των οποίων η κυβέρνηση ελπίζει να πιάσει το στόχο των €2,5 δις για φέτος, παρουσίασαν προβλήματα. Εξαιτίας της ΔΕΠΑ η κυβέρνηση βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών/ΕΕ, με τους τελευταίους να μη βλέπουν με καλό μάτι την επέκταση της ρωσικής επιρροής στα ενεργειακά. Τελικά ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ κηρύχτηκε άγονος, ενώ οι Ρώσοι αποχώρησαν και από τον ΔΕΣΦΑ, όπου μοναδικός υποψήφιος παρέμεινε η αζέρικη Socar.
Από την άλλη μεριά, το fund Emma Delta, που μόλις κέρδισε το διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, ανακαλύπτει παρατυπίες της κοινοπραξίας (ΟΠΑΠ, Intralot, Scientific Games) που ανέλαβε τη 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων και απαντά με εξώδικα. Η έκβαση της διαμάχης είναι αβέβαιη.
Σχετικά με τους ενδιαφερόμενους Έλληνες επενδυτές, η Lamda Develοpment αγοράζει το IBC και συμμετέχει στη Β΄ φάση των διαγωνισμών για τα ακίνητα της Αφάντου, του Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας, του Παλιουρίου Χαλκιδικής και του Αστέρα Βουλιαγμένης. Επίσης εμφανίζεται ως ενδιαφερόμενη στο διαγωνισμό για τους 4 τουριστικούς λιμένες.
Η Ιntralot είναι πλέον μέτοχος στα κρατικά λαχεία με ποσοστό 16,5% και συμμετέχει στη Β΄ φάση για το ιπποδρομιακό στοίχημα μαζί με μια αργεντίνικη εταιρία. Η Άκτωρ-Ελλάκτωρ συμμετέχει στη Β΄ φάση των διαγωνισμών για το IBC και την ΕΥΑΘ και ενδιαφέρεται για τη ΛΑΡΚΟ. Ο Ιβάν Σαββίδης εκφράζει ενδιαφέρον για τα ακίνητα στο Παλιούρι Χαλκιδικής και τον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας, ενώ αποκλείεται από το διαγωνισμό της ΕΥΑΘ.
Σχετικά με τους ξένους επενδυτές, δεν μπορούμε να πούμε πολλά ακόμα, μιας και οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Πάντως παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα Κινέζων για λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα και Ρώσων για τρένα και ενέργεια. Παρά την κινητικότητα ωστόσο, τα χρήματα που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το ΤΑΙΠΕΔ από τις ιδιωτικοποιήσεις του 2012-2013 δεν είναι παρά τα €69 εκ. από την πώληση του IBC. Σίγουρα επίσης μπορούν να θεωρηθούν και τα €41 εκ. από την πώληση των ακινήτων του εξωτερικού,  μόλις υπογραφούν οι αντίστοιχες συμβάσεις και εφόσον τελεσφορήσει η δικαστική εκκρεμότητα με το ακίνητο της Λευκωσίας που αποτελεί κληροδότημα στο ελληνικό κράτος.

[1] Τριμηνιαία έκθεση, Μάιος 2013.
[2] Βλέπε το σχετικό άρθρο στο ένθετο «Οικοτριβές» της Αυγής, 24.2.2013, http://oikotrives.wordpress.com/2013/02/24/kassiopi-taiped/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου