Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΣτΕ: Απέρριψε τις αιτήσεις ΟΤΟΕ, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και μηχανικών

Αναδημοσίευση από www.capital.gr
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων του κράτους, με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλεί η υπαγωγή τους στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Ειδικότερα, οι φορείς ζητούσαν να ανασταλεί η άρνηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) να εκδώσει την προβλεπόμενη αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας των Tαμείων τους, όπως και η άρνηση του υπουργού Εργασίας να εκδώσει τη σχετική απόφαση. Υποστηρίζουν οι φορείς ότι έχει παρέλθει το εύλογο διάστημα, εντός του οποίου ο αρμόδιος υπουργός έπρεπε να είχε διαβιβάσει τη μελέτη στην ΕΑΑ και η Αρχή όφειλε να είχε εκδώσει τη σύμφωνη γνώμη της, αλλά έπρεπε ήδη να έχει εκδοθεί και η σχετική εγκριτική υπουργική απόφαση.
Και όλα αυτά προκειμένου τα Ταμεία τους να μπορούν να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και έτσι να μην υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Το Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Νικ. Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνης) με τέσσερεις αποφάσεις του (681-684/2012) απέρριψε τις αιτήσεις των τεσσάρων φορέων (ΟΤΟΕ, κ.λπ.).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή από 12 Νοεμβρίου 2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) τα Ταμεία τους έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Έτσι ο κίνδυνος βλάβης που επικαλούνται οι τέσσερεις φορείς δεν προκαλείται πλέον από την παράλειψη του αρμόδιου υπουργού να εκδώσει την απόφαση για την εξαίρεση από την υπαγωγή των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και την σύσταση νέου ιδιωτικού φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης, αλλά επέρχεται ευθέως από τον επίμαχο Ν. 4093/2012 (3ο Μνημόνιο). Όμως δεν είναι δυνατή από το ΣτΕ η αναστολή νόμου.
Αντίθετα, οι φορείς μπορούν στο μέλλον να προσβάλλουν τις αποφάσεις που θα εκδοθούν σε εκτέλεση του Ν. 4093/2012 και με τις οποίες θα ρυθμίζονται επιμέρους ζητήματα ένταξης στον ΕΟΠΥΥ. Τέλος, οι προσφυγές των φορέων έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στην 7μελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ στις 4 Μαρτίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου