Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσει του ΤΕΕ μέχρι τις 11 Νοέμβρη

Ανακοίνωση τύπου του ΤΕΕ, για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ και των διπλωματούχων Μηχανικών έως και την ερχόμενη Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του προϋπολογισμού 2013.
 
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου: 4 Νοεμβρίου 2012
Η Διοικούσα Επιτροπή και η Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ και των διπλωματούχων Μηχανικών έως και την ερχόμενη Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του προϋπολογισμού 2013.
-«Απέναντι στα νέα μέτρα εξαθλίωσης και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, της πλήρους αποσάθρωσης της παραγωγικής δομής, δεν μπορεί παρά να αντισταθούμε… Έχουμε υποχρέωση από το θεσμικό μας ρόλο να σώσουμε την αξιοπρέπεια του φορέα μας, αλλά και των μηχανικών…» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.
Τα συλλογικά όργανα, η Διοικούσα Επιτροπή και η Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με βάση σχετική εισήγηση του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ και των διπλωματούχων Μηχανικών έως την ψήφιση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού 2013, (πιθανή ημερομηνία Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012), τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και η επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας, για έκτη συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα η κεντρική αντιπροσωπεία ΤΕΕ, η λεγόμενη «Βουλή των μηχανικών», που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, με ευρεία πλειοψηφία έκανε δεκτή την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ, για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού 2013, εξουσιοδοτώντας παράλληλα τη Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ «να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων και την μορφή τους ή την αναστολή των κινητοποιήσεων, τις προτάσεις και την τακτική που θα ακολουθηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις». Η απόφαση και το πλαίσιο, που όρισε η κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων εγκρίθηκε από την Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ.
 
Ειδικότερα προβλέπεται μέχρι την ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού η συνέχιση της αναστολής λειτουργίας όλων των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του ΤΕΕ και των υπηρεσιών της Τράπεζας Πληροφοριών. Επίσης για το ίδιο διάστημα η συνέχιση της αποχής όλων των εκπροσώπων και των μελών του ΤΕΕ, (διπλ. μηχανικοί δημοσίου, εργολήπτες, μελετητές, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες), από όλες τις επιτροπές, τα συμβούλια και τις τεχνικές εκπροσωπήσεις σε όλη τη χώρα.
 
Οι κινητοποιήσεις του τεχνικού επιστημονικού κόσμου, που διοργανώνει το ΤΕΕ από κοινού με τους συλλόγους τεχνικών κορυφώνονται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ παράλληλα εντείνεται το μέτωπο των απεργιακών και άλλων αντιδράσεων από τη ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και το σύνολο των φορέων των επιστημόνων, των εργαζομένων και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με αφορμή τη κατάθεση για ψήφιση στη Βουλή των εξοντωτικών και ισοπεδωτικών φορολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών μέτρων του τρίτου μνημονίου και του νέου αντιαναπτυξιακού κρατικού προϋπολογισμού.
 
-«Απέναντι στα νέα μέτρα εξαθλίωσης και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, της πλήρους αποσάθρωσης της παραγωγικής δομής, δεν μπορεί παρά να αντισταθούμε… Έχουμε υποχρέωση από το θεσμικό μας ρόλο να σώσουμε την αξιοπρέπεια του φορέα μας, αλλά και των μηχανικών…» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας από το βήμα της κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ. Ο ίδιος αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα κυβερνητικά μέτρα, που οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση των μηχανικών τόνισε ότι το ΤΕΕ θέτει ως κύριους στόχους του: Πρώτον να μην επιβληθεί νέα υπέρογκη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, ενώ ήδη στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι μηχανικοί λόγω της κρίσης και της ανεργίας αδυνατούν να καταβάλλουν τις ισχύουσες εισφορές προς το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, μένοντας χωρίς ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Δεύτερον να καλυφθούν με τις ανάλογες πρόνοιες, που ισχύουν για όλους τους κλάδους εργαζομένων της χώρας οι διπλωματούχοι μηχανικοί άνεργοι και τρίτον να μην γίνει η υποχρεωτική ένταξη των μηχανικών και των άλλων κλάδων Υγείας του ΕΤΑΑ στον άθλιο ΕΟΠΥΥ.
 
-«Η ένταξη του Ταμείου μας στον ΕΟΠΥΥ, τον άθλιο αυτό οργανισμό, συνεπάγεται τη μείωση κάτω του 50% των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα μέλη μας, όπως και την αρπαγή των αποθεματικών μας για να καλυφθούν οι «τρύπες» άλλων Ταμείων» είπε ο Χρ. Σπίρτζης τονίζοντας παράλληλα σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το ΤΕΕ είναι πάντα υπέρ του διαλόγου αναφέροντας χαρακτηριστικά:
 
-«Εμείς αναζητάμε τρόπο για να κάτσουμε σ ένα τραπέζι διαλόγου. Δεν θέλουμε να οξύνουμε το κλίμα. Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι, ακόμη και για τα θέματα που διαφωνούμε έχουμε καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις».
 
Ο Χρ. Σπίρτζης μίλησε για «πρωτόγνωρη και συντονισμένη επίθεση» και πως «είναι ορατό ότι το ΤΕΕ και τα στελέχη του έχουν στοχοποιηθεί από συγκεκριμένους κύκλους και συμφέροντα για τις ακηδεμόνευτες θέσεις και προτάσεις τους, υπέρ του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της χώρας, με κανόνες διαφάνειας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος».
 
Αναφορικά με τις αιτιάσεις που διατυπώνονται ότι χάνονται δημόσιοι πόροι εξαιτίας των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ ο Χρ. Σπίρτζης επανέλαβε πως αυτό δεν συμβαίνει, καθώς όλες οι δικαιοπραξίες επί ακινήτων μπορούν να εξυπηρετούνται και όπως με τις δηλώσεις των αυθαιρέτων υπάρχει απόλυτη ευχέρεια οι σχετικές καθυστερήσεις μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος να καλυφθούν αμέσως μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι «Το σύστημα ΔΙΑΣ δεν ανήκει στο ΤΕΕ. Έχουμε αναστείλει τη λειτουργία όλου του συστήματος, δεν έχουμε κατεβάσει διακόπτες… Είναι προφανές το ψέμα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας εις βάρος των μηχανικών και του ΤΕΕ». Ακόμη ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε πως «είναι θλιβερό η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να μην σέβονται καν το δημοκρατικό πολίτευμα και το Σύνταγμα». Αναφερόμενος στη ρύθμιση για την ένταξη των κλάδων Υγείας του ΕΤΑΑ, του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων είπε ότι «είναι τραγικό, παραβιάζεται η νομιμότητα και καταργούνται οι κανόνες λειτουργίας του πολιτεύματος και του Κοινοβουλίου όταν κατατίθεται και πάλι τη Δευτέρα στη Βουλή μία τροπολογία που μόλις καταψηφίστηκε!» Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ ευχαρίστησε από το βήμα της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ τα κόμματα και τους βουλευτές που δεν ψήφισαν τη διάταξη για την κατάργηση του 2% υπέρ ΤΕΕ και τη τροπολογία ένταξης του Ταμείου των μηχανικών στο ΕΟΠΥΥ. Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΤΕΕ περιλαμβάνει:
-Τη μείωση των παγίων ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του 1992, προ της ισχύος του ν3518/06 και πάγωμα για όσα χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει δείκτη ύφεσης. Παράλληλα την αύξηση των αναλογικών εισφορών του Ταμείου, με ένταξη όλων των έργων παραχώρησης.
-Την ύπαρξη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους.
-Κατάργηση του τοκογλυφικού ποσού υπερημερίας ανεξόφλητων εισφορών μηχανικών.
-Ρύθμιση των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών σε άτοκες δόσεις, το ποσό των οποίων δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του ασφαλισμένου.
-Διασφάλιση της εγγυοδοσίας του Ταμείου προς τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς με ευνοϊκούς όρους.
-Αναγκαιότητα σύναψης Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον τεχνικό κλάδο.
Δικαίωμα προσωρινής διακοπής-παύσης εργασιών και παροχής υπηρεσιών διπλωματούχου μηχανικού με άμεση απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στους αποδεδειγμένα άνεργους μηχανικούς και οι όποιες εισφορές να επιδοτούνται από τον Κλάδο Πρόνοιας του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ. Η διακοπή-παύση εργασιών δεν θέτει σε αμφισβήτηση την ήδη αποκτηθείσα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αφού υπάρχει μηχανισμός άμεσης επανεργοποίησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
-Την αυτοδιαχείριση του ΕΤΑΑ, των Κλάδων του, των αποθεματικών του, την παραμονή της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στο ΕΤΑΑ και την ανατροπή του Ν. 2469/1997 που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά Ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
-Την άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών και την κάλυψη της ανεργίας την οποία επιδοτούμε.
-Την αναπλήρωση των περίπου 2 δις. € που απώλεσε το Ταμείο από την αναδιάρθρωση των Ομολόγων και τις παράνομες αλχημείες που συνεχίζει η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και την καταβολή της οφειλής του Κράτους, από την τριμερή χρηματοδότηση του Ν. 2084/1992, προς το Ταμείο μας, ύψους πλέον των 600 εκ. €.
-Την ακύρωση των ανάλγητων διατάξεων κατάργησης του εργασιακού πλαισίου και της οριζόντιας άδικης και συνεχούς φορολόγησης.
-Τη μη κατάργηση του αφορολόγητου και τη ματαίωση του άδικου ενιαίου φορολογικού ποσοστού 35% για όλα τα εισοδήματα από το πρώτο ευρώ.
-Την ύπαρξη ενός ιεραρχημένου αναπτυξιακού σχεδίου για την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την αύξηση του ΠΔΕ και με επαρκείς Δημόσιες Υπηρεσίες.
-Το σταμάτημα της απαξίωσης των μηχανικών και των επιστημόνων με τις συνεχείς μειώσεις μισθών και τα άδικα και οριζόντια χαράτσια.
 
Υπενθυμίζεται η συναυλία διαμαρτυρίας που διοργανώνουν το ΤΕΕ και οι επιστημονικοί σύλλογοι διπλωματούχων μηχανικών, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Δ. Τσακνή, Γ. Μηλιώκα και Ν. Ζιώγαλα, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου