Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Φόβοι για… ισχυρές κανονιές στην ενέργεια

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Μιχάλη Καϊταντζίδη από το Euro2day. Εικόνα από το μέλλον της πλήρους ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, στελέχη του ΣΔΟΕ και της οικονομικής αστυνομίας μπλόκαραν λογαριασμούς της Hellas Power. Ταυτόχρονα, ο ΔΕΣΜΗΕ αφαίρεσε από την εταιρεία Energa τους κωδικούς που της έδιναν τη δυνατότητα να μπαίνει στο σύστημα διαχείρισης ρεύματος και να πραγματοποιεί συναλλαγές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση η ολομέλεια της ΡΑΕ και έχει λάβει αποφάσεις οι οποίες δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες. Για το απόγευμα της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί και έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

Από χθες στη ΡΑΕ, στον ΔΕΣΜΗΕ, στη ΔΕΗ και στο ΥΠΕΚΑ έχουν στηθεί επιτελεία διαχείρισης κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Energa και η Hellas Power, εταιρείες οι οποίες στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν ότι θα πουληθούν στο… αραβορωσικό fund Worldwide Energy, δεν κατέβαλαν την περασμένη Τρίτη στον ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 24 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μέρος μόνο των οφειλών τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ συνολικού ύψους 120 εκατ.(!) από αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διακανόνισαν οι δύο πλευρές να καταβληθεί τμηματικά, ενώ... 67 εκατ. φέρονται να οφείλουν στη ΔΕΗ από τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής.


Η μη καταβολή της δόσης και η αθέτηση της συμφωνίας, με βάση έγκυρες πηγές, υποχρέωσαν τον ΔΕΣΜΗΕ τις προηγούμενες ημέρες να απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου, δηλαδή να εκπροσωπούν πελάτες τους για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για ποσότητα που αντιστοιχεί σε 10.000 περίπου μεγαβατώρες ημερησίως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πελάτες τους θα τροφοδοτούνται κανονικά με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά την ευθύνη θα την έχει η ΔΕΗ με την ιδιότητα του τελευταίου καταφυγίου.

Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, όπως έλεγαν άνθρωποι της αγοράς, είναι πρωτοφανές, καθώς μέχρι πρότινος δεν είχαν υπάρξει παρόμοια γεγονότα. Οι επιπτώσεις, εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, θα είναι εμφανείς στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφού τυχόν μη καταβολή του ποσού θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ (το έλλειμμα ανέρχεται ήδη στα 180 εκατ. ευρώ), ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οφειλές του προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατικές μονάδες και μονάδες ΑΠΕ), οι οποίοι ήδη πληρώνονται με καθυστέρηση για την ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα.

Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς, εάν προκύψουν φέσια, θα κληθούν να τα καλύψουν αναλογικά με τις πωλήσεις τους οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά, δηλαδή οι άλλοι προμηθευτές, με πρώτη τη ΔΕΗ και τους εξαγωγείς.

Εκτός από αυτά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις αθρόες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της μιας από τις δύο εταιρείες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα υφιστάμενα περιθώρια που προσφέρουν οι αγορές.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στο euro2day άνθρωποι του κλάδου, γίνονται εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ιταλία σε ώρες όπου το περιθώριο κέρδους εμφανίζεται να είναι... αρνητικό.

Δηλαδή, η τιμή στο ιταλικό σύστημα είναι φθηνότερη από αυτήν στο ελληνικό. Οι φόβοι της αγοράς είναι μήπως η «παράδοξη» εμπορική πρακτική καταλήξει σε «κανόνι» σε βάρος του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς η εκκαθάριση και η πληρωμή των αγορών γίνονται με καθυστέρηση περίπου 25 ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού μήνα.

Οι εξελίξεις αυτές περιγράφουν το αρρωστημένο τοπίο στο οποίο κινείται η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Επίσης, βγάζουν στην επιφάνεια την ευθύνη των κυβερνήσεων, που δεν θέλησαν να ανοίξουν την ενεργειακή αγορά με όρους διαφάνειας και άρση των στρεβλώσεων.

Έτσι, οι θεσμικά υπεύθυνοι ανέχθηκαν να δραστηριοποιούνται προμηθευτές, όταν τα περιθώρια μεταξύ της λιανικής και της χονδρικής ήταν από ελάχιστα έως και αρνητικά, σε σημείο όπου ενδεχομένως να μη δικαιολογούν εμπορική δραστηριότητα.

Και αυτό ίσα-ίσα για να δείχνουν στην τρόικα και στην Ε.Ε. ότι η αγορά λιανικής έχει απελευθερωθεί και ότι περίπου 200.000 καταναλωτές έχουν βρει άλλον προμηθευτή εκτός της ΔΕΗ, έστω κι αν το άνοιγμα γίνεται με μεγάλο κίνδυνο φερεγγυότητας έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικού, όταν τα εμπορικά περιθώρια για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών δεν δικαιολογούσαν την εμπορική δραστηριότητα, διέκοπταν τις συμβάσεις με τους πελάτες τους για να μη βρεθούν στη θέση να εγγράφουν ζημίες ή να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Eξαίρεση φαίνεται να αποτέλεσαν οι δύο εταιρείες Energa και Ηellas Power, που άσκησαν όλο το προηγούμενο διάστημα επιθετική εμπορική πολιτική ακόμη και σε κατηγορίες καταναλωτών και σε τιμολόγια που, σύμφωνα με τον ανταγωνισμό, δεν άφηναν περιθώρια κερδοφορίας.

Αργά το βράδυ το Euro2day.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βασίλη Μηλιώνη, ηγετικό στέλεχος και μεγαλομέτοχο -τουλάχιστον έως πρότινος- της Hellas Power, o οποίος υποστήριξε ότι η ιδιοκτησία της εταιρείας έχει μεταβιβαστεί από καιρό, ο ίδιος έχει αποχωρήσει και υπάρχει εντελώς νέο management. Δήλωσε, μάλιστα, άγνοια για τις υποχρεώσεις, αναφέροντας ότι στη διάρκεια της θητείας του δεν υπήρχαν ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα και πως η εταιρεία διέθετε τότε ρευστότητα της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου