Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

«Τακτοποίηση» των αυθαιρέτων ετοιμάζει η κυβέρνηση - Χάος στις Πολεοδομίες

Αναδημοσιεύουμε 2 άρθρα από την Ελευθεροτυπία και το TVXS σχετικά με τις πολεοδομίες το πρώτο, και την επερχόμενη "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων το δεύτερο. Το πρώτο άρθρο βέβαια ξεχνάει να πει ότι στο μυαλό της κυβέρνησης βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση των πολεοδομιών -όπως και όλων των δημόσιων λειτουργιών- όχι φυσικά για να καταπολεμηθεί η υπαρκτή διαφθορά. Το δεύτερο  αναφέρεται στα αναμενόμενα σχέδια της κυβέρνησης να μαζέψει ζεστό χρήμα από τα αυθαίρετα μετά την τεράστια επιτυχία της παράστασης "τακτοποίηση" ημιυπαιθρίων.
Ευελπιστούν να καταργήσουν τη γραφειοκρατία και να καταπολεμήσουν το «γρηγορόσημο» Ηλεκτρονικές γίνονται σύντομα οι οικοδομικές άδειες και όλες οι συναλλαγές με τις πολεοδομίες, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος να μπει τέρμα στην ταλαιπωρία των ιδιοκτητών και να αντιμετωπιστεί το περίφημο «γρηγορόσημο». Προς το παρόν στα πολεοδομικά γραφεία επικρατεί το χάος, λόγω της υποστελέχωσης και της πολυνομίας, ενώ η χαριστική βολή ήρθε μέσω «Καλλικράτη».
Ευελπιστούν να καταργήσουν τη γραφειοκρατία και να καταπολεμήσουν το «γρηγορόσημο» Με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας θα γίνεται σε δύο φάσεις:
* ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. Ο μηχανικός και ο ιδιοκτήτης υποβάλλουν το τοπογραφικό σχέδιο του ακινήτου και δηλώνουν τους όρους δόμησης που ισχύουν στο συγκεκριμένο ακίνητο. Τα όρια του ακινήτου καθορίζονται με γεωγραφικές συντεταγμένες, που πλέον καθορίζουν το στίγμα του οικοπέδου και βάζουν τέρμα στις... μετακινούμενες άδειες. Η πολεοδομία ελέγχει τα στοιχεία, τσεκάρει τη θέση του ακινήτου στο χάρτη και χορηγεί την έγκρισή της ή κάνει τις παρατηρήσεις της. Ολη η διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και θα διέπεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει σκέψη η διαδικασία να μην ξεπερνά τις 10 εργάσιμες ημέρες.
*ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ. Κατατίθεται ο φάκελος της οικοδομικής άδειας στην πολεοδομία, ελέγχεται ως προς την πληρότητα των δικαιολογητικών και των μελετών και αρχειοθετείται στο ηλεκτρονικό αρχείο της υπηρεσίας. Η οικοδομή κατασκευάζεται με ευθύνη του επιβλέποντος ιδιώτη μηχανικού.
Με αυτές τις δύο αλλαγές οι πολεοδομίες μετατρέπονται σε ελεγκτικό μηχανισμό και επωμίζονται με την αρμοδιότητα για αυτοψίες σε συγκεκριμένες φάσεις κατασκευής μιας οικοδομής, π.χ. μετά την ολοκλήρωση του σκελετού. Θα προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο 10-15% των ετήσιων αδειών που υλοποιούνται.
Το αδύνατο σημείο των όποιων αλλαγών είναι η κατάσταση στις πολεοδομίες. Σήμερα στο σύνολο της χώρας λειτουργούν 162 πολεοδομικά γραφεία, από τα οποία το 30% έχει ένα ή το πολύ δύο μηχανικούς. Προ «Καλλικράτη» ανήκαν σε δήμους και νομαρχίες που έχουν ήδη καταργηθεί.
Ο νόμος προβλέπει ότι ώς τα τέλη του 2012 θα πρέπει να διπλασιαστούν, αφού καθένας από τους 325 «καλλικρατικούς» δήμους θα πρέπει να διαθέτει τη δική του πολεοδομία. Η πρόβλεψη είναι σωστή, αλλά χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις, αφού πολλά νησιά είναι χωριστοί δήμοι και έχουν ελάχιστους κατοίκους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει πρόταση να δημιουργηθούν πολεοδομικά γραφεία σε ομάδες νησιών, ώστε να έχουν αντικείμενο και να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.
Οι ημιυπαίθριοι
Οι πολεοδομίες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που επιτείνονται λόγω των δηλώσεων για «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων. Υπενθυμίζεται ότι όσοι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει φακέλους ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οφείλουν να καταβάλουν την πρώτη δόση του προστίμου ώς τις 28 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση οι δηλωμένοι χώροι θα θεωρηθούν αυθαίρετοι και θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

«Τακτοποίηση» των αυθαιρέτων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ανοιχτό φαίνεται ότι αφήνει το ενδεχόμενο για «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων η κυβέρνηση, μετά από σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εχθές κατά την παρουσίαση του «οδικού χάρτη» για την έξοδο από την κρίση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης η κυβέρνηση σχεδιάζει θεσμικό διάλογο με τη Δικαιοσύνη, τους εταίρους και την κοινωνία το επόμενο διάστημα, ίσως και πριν το Πάσχα, σύμφωνα με τα «Νέα».
Την άμεση «τακτοποίηση» των περίπου 500.000 αυθαιρέτων κτισμάτων της χώρας μελετά η κυβέρνηση με σκοπό την άντληση πόρων για τα ελλείμματα και, όπως δήλωσε εχτές ο πρωθυπουργός, για να τραβήξει «μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης». Το ακριβές ποσό που προσδοκά το Δημόσιο να συγκεντρώσει από την περαίωση των αυθαιρέτων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ευελπιστεί το ποσό αυτό να ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ που υπολογίζεται από την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων.
Δεν δηλώνεται, ωστόσο, πρόθεση νομιμοποίησης των αυθαιρέτων εξαιτίας των νομικών εμποδίων. Έτσι, προτιμήθηκε αντί της «νομιμοποίησης», η «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, αφού προηγηθεί διάλογος με τη Δικαιοσύνη. Σχεδιάζεται να οριστούν, μεταξύ άλλων, μηχανισμοί ελέγχου για την αυθαίρετη δόμηση, ώστε να αποτραπεί μετά την «τακτοποίηση» νέα εμφάνιση αυθαιρέτων. Ίσως εξεταστεί, δηλαδή, η δημιουργία ειδικού σώματος ελεγκτών αυθαίρετης δόμησης που θα προχωρά σε άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων.
Ο διάλογος αυτός, σύμφωνα με τα «Νέα», ίσως αρχίσει και πριν το Πάσχα, ώστε να υπάρξει οριστική απόφαση που θα ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα σημεία σε αυτόν το σχεδιασμό, όπως ποιοι παράγοντες θα καθορίζουν το κόστος της τακτοποίησης του αυθαιρέτου και τι πρόκειται να συμβεί με τις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς, δάση και άλλες προστατευόμενες περιοχές.
Εξάλλου, υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις που απαγορεύουν ρητά τη δόμηση σε αναδασωτέες εκτάσεις ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εναντιώνεται σθεναρά σε οποιαδήποτε νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου