Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ο Νοέμβρης της προειδοποίησης

Αφιερώνουμε αυτές τις λίγες γραμμές στο Νοέμβρη του '73. Όχι στη μυθοποιημένη ιστορική αναδρομή του, ούτε στην πολιτική τελετουργία του, αλλά στην ανακάλυψη του μακροπρόθεσμου μηνύματός του. Ενός μηνύματος που έστειλε η εξέγερση του '73 και που μόνο σήμερα ίσως αρχίζουμε να το αντιλαμβανόμαστε στην ολότητά του. Ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής έχει μολύνει σαν ένα μικρόβιο ολόκληρο το σώμα της ανθρώπινης κοινωνικότητας. Μόλυνση που στη σημερινή συγκυρία έχει φτάσει στο νου, στο μυαλό και στο κοινωνικό προϊόν του μυαλού, τη γνώση. Και όταν η αυθόρμητη ευαισθησία συλλαμβάνει αυτή την αλλαγή, η πρώτη διαυγής απόγνωση μετατρέπεται σε εξέγερση ή ουτοπική πάλη ή Νοέμβρης '73.
 Εμείς όμως δε μιλάμε για το Νοέμβρη του Πολυτεχνείου. Μιλάμε για το Νοέμβρη της προειδοποίησης.

2 σχόλια:

  1. Γράψτε τουλάχιστον πότε δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά αυτό το κείμενο. Πρέπει να είναι γραμμένο ίσως και 20 χρόνια πριν. Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να το είχε γράψει ο Κώστας Παπακώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς ως πολύ νεότερο μέλος της συσπείρωσης δεν έχω αυτή την πληροφόρηση, το αλίευσα από το παλιό site σε μια δημοσίευση του 2001.
    Σήμερα η μόλυνση μάλλον έχει κακοφορμίσει και ο οργανισμός δεν έχει αναπτύξει ακόμα τα κατάλληλα αντισώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή