Μετά από τετράμηνη διαδικασία συγκροτήθηκε τελικά σε σώμα το Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Ακολουθώντας τις αντίστοιχες διαδικασίες τόσο των δύο μεγαλύτερων πρωτοβάθμιων (ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ με θητεία μισό-μισό Αγων. Συνεργ. & ΠΑΣΚ και ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής με συμμετοχή των 3 παρατάξεων), όσο και αυτές του ΤΕΕ που προηγήθηκαν το καλοκαίρι, συγκροτήθηκε Προεδρείο πλατιάς συναίνεσης με την ισότιμη συμμετοχή της Αγωνιστικής Συνεργασίας, της ΔΚΜ και της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚ ΕΜΔΥΔΑΣ (4 από τους 6 εκπροσώπους). Αυτό ομολογείται και μέσω του ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ (τελευταία παράγραφος άρθρου του Γ. ΚΑΡΑΛΗ με τίτλο ’’Παραλειπόμενα της συνεδρίασης’’ στο ΕΔ ΤΕΕ αρ. 2590-28.6.10), όπου αναφέρεται ότι ’’την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για την ηγεσία (του ΤΕΕ εννοεί) περιμένουν σε κάποιους συλλόγους μηχανικών για να καταλήξουν και εκείνοι στις δικές τους ηγεσίες (π.χ. στην ΕΜΔΥΔΑΣ ή στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Οι ’’καραμπόλες’’ είναι αναπόφευκτες στη σχετικά κλειστή οικογένεια των μηχανικών’’.
Γνωρίζοντας κανείς πως λειτουργούν οι παρατάξεις του χώρου των μηχανικών και καθώς τα πρόσωπα πολλές φορές είναι τα ίδια, η διαπαραταξιακή συγκρότηση του ΤΕΕ προϊδέαζε για το τι θα ακολουθήσει και στην ΕΜΔΥΔΑΣ. Περισσότερο όμως από το μοίρασμα θέσεων και εκπροσωπήσεων στο ΤΕΕ, το τι θα ακολουθήσει - για όσους θέλουν να καταλάβουν - το ανέδειξαν δύο χαρακτηριστικά γεγονότα στα τέλη της άνοιξης. Πρώτον η από κοινού απόφαση των 3 παρατάξεων για σταμάτημα της αποχής διαρκείας από επιτροπές, που παρά τα προβλήματα που είχε, μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προσκόμματα στην κυβερνητική πολιτική (παρά τα παχιά λόγια ότι ‘‘θα το ξαναδούμε, περιμένουμε τους ημιυπαίθριους κλπ’’, ακόμα περιμένουμε). Δεύτερον η όλη διαδικασία του 13ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στα τέλη Ιούνη, όπου παρά τις μεγάλες κουβέντες για μνημόνιο, τρόικα κλπ, δεν αποφασίστηκε ούτε μία κινητοποίηση σε μια στιγμή που κατά κοινή ομολογία βρισκόμαστε μπροστά στο μεγαλύτερο ξήλωμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων που έχουν ζήσει οι εργαζόμενοι αυτής τη χώρας. Η μοναδική πρόταση που κατατέθηκε (έχει δημοσιευτεί στον Αρμό και στο δελτίο του ΤΕΕ), αυτή της συσπείρωσης και άλλων συναδέλφων (από την Αγων. Συνεργ.), συνάντησε την ομόθυμη αντίδραση όλων των τάσεων της ΠΑΣΚ και της ΔΚΜ (και την αποχή της ΔΕΜ) και καταψηφίστηκε. Επιπλέον στα ζητήματα που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε στο Συνέδριο, της πολιτικής δηλαδή αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την ΕΕ - ΔΝΤ, της στάσης απέναντι στην καπιταλιστική κρίση και το χρέος, της συμμαχίας με τα υπόλοιπα στρώματα εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν υπήρχε κάποια συμφωνία και για το λόγο αυτό επιλέξαμε να μην υπερψηφίσουμε το πλαίσιο του Συνεδρίου (το οποίο και στήριξαν οι 3 παρατάξεις).
Με βάση τα παραπάνω ανακοινώσαμε ότι δε διεκδικούμε θέση στα όργανα, ούτε συμμετέχουμε στη συγκρότησή τους (με σχετική ανακοίνωση που υπάρχει επίσης δημοσιευμένη). Η προσπάθεια κάποιων υπογείως να χρεώσουν στη συσπείρωση την καθυστέρηση να τα βρούνε μεταξύ τους, είναι τουλάχιστον αστεία. Στην Αττική μάλιστα, αφού η διαδικασία είχε κολλήσει για 6 ολόκληρους μήνες δηλώσαμε ότι για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία εμείς θα στηρίξουμε υποψηφίους προερχόμενους από αριστερές παρατάξεις και το κάναμε, έλα όμως που τα είχαν βρει ήδη μεταξύ τους στο να μοιράσουν τις θέσεις, όπως και το έκαναν. Η Αγωνιστική Συνεργασία είχε μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι αν την ενδιαφέρει πράγματι η ενότητα της αριστεράς και το κίνημα των εργαζομένων μπορούσε να αποσυρθεί από τις διαδικασίες συγκρότησης Προεδρείου με τις δυνάμεις του δικομματισμού και να έρθει μαζί με μας και πολλούς ακόμα συναδέλφους να οικοδομήσουμε πραγματική ενότητα των εργαζόμενων μηχανικών στο κίνημα και στους αγώνες. Όμως, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, προτίμησε τις κάτω από το τραπέζι συμφωνίες, αντί για το δύσκολο δρόμο της εξόδου από τα όργανα και της στροφής στον κόσμο της δουλειάς.
υγ1. με τη στάση της ΔΕΜ (ΚΚΕ) δεν ασχοληθήκαμε καθόλου, μιας και για να απαντήσουμε στις ψευδολογίες της τελευταίας της ανακοίνωσης στο Δελτίο του ΤΕΕ, θα μπαίναμε πάλι σε ένα φαύλο κύκλο αντιπαραθέσεων που δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή.
υγ2 αναλυτικότερη ενημέρωση από τα όσα πολύ ενδιαφέροντα έγιναν σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο σε επόμενη ανάρτηση
υγ2 αναλυτικότερη ενημέρωση από τα όσα πολύ ενδιαφέροντα έγιναν σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο σε επόμενη ανάρτηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου