Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Καινά Δαιμόνια εισάγονται στο ΤΕΕ

Αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα στο ΤΕΕ των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ) και προσυπογράφουμε.
Να συμπληρωσουμε και εμείς από τη μεριά μας ότι και για το ζήτημα των fast track επενδύσεων ο Πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός παρά την απουσία συζήτησης στη Διοικούσα (http://www.naftemporiki.gr/news/pstory.asp?id=1893991)

Στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στις 23-24 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μεταξύ άλλων μας είπε ότι είναι πάρα πολλές οι παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα και ότι τις μαθαίνουμε αν παρακολουθούμε τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι το ΤΕΕ δεν ήταν ποτέ ο αγαπημένος φορέας των ΜΜΕ. Βάλθηκε άραγε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ να αντιστρέψει την κατάσταση;

Σε κάθε περίπτωση αρκετά, αλλά και πολύ ανησυχητικά, είναι τα νέα που διαβάζει κανείς στα ΜΜΕ για τις παρεμβάσεις του Προέδρου. Κι αυτό γιατί από τη μια φαίνεται να ανατρέπουν ιστορικές θέσεις του ΤΕΕ -έστω κι αν αυτές αποτελούν συχνά, δυστυχώς, μια αξιοπρεπή βιτρίνα ενώ στη πράξη άλλα γίνονται- κι από την άλλη γιατί γεννούν εύλογα ερωτήματα για το ποιός, πότε και με τι κριτήρια αποφάσισε.

Την ίδια στιγμή η ιστοσελίδα του ΤΕΕ είναι πεισματικά κολλημμένη σε Δελτίο Τύπου της 10ης του Οκτώβρη, αναδεικνύοντας ένα μεγάλο έλλειμμα στην ενημέρωσή μας...

Μεταφέρουμε ορισμένα από τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα που εντοπίσαμε:

Ράμπο για ελέγχους στην οικοδομή
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=217838
Με αφορμή τη συζήτηση για την ταυτότητα των κτιρίων ο Πρόεδρος τοποθετείται και για τα αυθαίρετα: «Διευκρινίζει ότι πρέπει να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, ρέματα, αιγιαλούς και δημόσια γη, αλλά για τα υπόλοιπα θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση και να πληρώσουν πρόστιμο ανέγερσης, αλλά όχι και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης» (!)

ΤΕΕ: Τα κτίρια του '40 και '50 δεν αναβαθμίζονται, πρέπει να κατεδαφιστούν

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1892322

«Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του '40 και του '50 δεν μπορούν να αναβαθμιστούν αλλά πρέπει να κατεδαφιστούν, γιατί το τσιμέντο έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής.» Η δήλωση αυτή του Προέδρου έγινε στην -κάθε άλλο παρά τεχνικού χαρακτήρα- πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο στις 4 του Νοέμβρη όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Χτίζοντας το Μέλλον».

Οι συμμετέχοντες εμφανίζονται στην ιστοσελίδα
http://www.eurocharity.gr/el/story/10649. Η πρωτοβουλία σχολιάστηκε από την «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Χτίζοντας το μέλλον στην άμμο», http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=220602, ως εξής: «Χωρίς επιδοτήσεις και οικονομικά κίνητρα, αλλά με εθελοντικές συμφωνίες για εκπτώσεις τουλάχιστον 25% σε υλικά και υπηρεσίες από τη βιομηχανία και το εμπόριο φιλοδοξεί η κυβέρνηση να πείσει εκατομμύρια Ελληνες να ανακαινίσουν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα ενεργειακά σπάταλα σπίτια τους, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά και να στηρίξουν τον κλάδο της οικοδομής».
Κι ενώ η απορία μας κορυφώνεται για το γιατί με τόσο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζονται τα παλιά κτίρια να γίνουν βορά στην κατανάλωση, ως μη δυνάμενα να τύχουν αναβάθμισης, έρχεται μια ιστοσελίδα, η RED (Real Estate and Development)
http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=15463 να μας δώσει πρόσθετες πληροφορίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ «Την άποψη του στήριξε στο γεγονός ότι τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, πέραν της οποίας δεν ασφαλίζονται. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους διαρκεί για 40 χρόνια»(!) Παράλληλα, ο Πρόεδρος -που φέρεται να έλαβε και συγχαρητήρια από τον Πρωθυπουργό- αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα: «Ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του ΓΟΚ και του κτηριοδομικού κανονισμού ώστε να ενταχθούν οι έννοιες του βιοκλιματικού κτιρίου, να καταργηθεί η αυτεπιστασία στις κατασκευές (;) και να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για τους μηχανικούς που δεν επιτελούν το έργο τους ώστε να πάψουν να «βγάζουν άδειες» και να «εκπονούν μελέτες τις οποίες και θα επιβλέπουν»(!) «Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε ακόμη από την πολιτεία να θεσμοθετήσει την πιστοποίηση των τεχνιτών και από το ΚΑΠΕ να εκπονήσει πρότυπες ενεργειακές μελέτες. Σε ότι αφορά στους 35000 τεχνολόγους πρότεινε να απορροφηθούν στις νέες βιομηχανικές μονάδες που δημιουργούν οι ΑΠΕ (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά κλπ.)» (!)
Και η Αττικής στο πρόγραμμα του ΤΣΜΕΔΕ

Το κερασάκι στην τούρτα το βάζει το ίδιο προηγούμενο δημοσίευμα: «Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων που «τρέχει» το ΤΣΜΕΔΕ με την Εθνική Τράπεζα, αυτό με σχεδόν παρόμοιους όρους θα προσφέρεται σύντομα και από την Τράπεζα Αττικής». Το θέμα αυτό «είχε μπει στο τραπέζι» για να συζητηθεί πριν μερικούς μήνες. Ποιός άραγε και πότε το αποφάσισε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου