Π.Ο.
Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
ΑΝΩΤΑΤΩΝ
ΣΧΟΛΩΝ
|
Μαυρομματαίων
17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
Αρ.
Πρωτ.:
7967 Αθήνα,
13-11-2019
Προς:
1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
2. Συμβ. Επιτροπή Επιστημόνων ΕΦΚΑ
3.
Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
(για ενημέρωση των συναδέλφων)
Θέμα:
Σχετικά με την επικείμενη απόπειρα
ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
Αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση της εξαγγελίας της για ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, με την είσοδο και την προώθηση ιδιωτικών σχημάτων που θα αναλάβουν αρχικά μέρος της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε προοπτικά να κυριαρχήσουν σε όλο το εύρος. Οι προεκλογικές εξαγγελίες, η σύσταση σχετικής επιτροπής και τα συνεχή δημοσιεύματα δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες με ορίζοντα εφαρμογής την 1/1/2021.
Πρώτο βήμα αποτελεί η εκχώρηση των κλάδων ασφάλισης του νυν ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό 6,5% και Εφάπαξ 4%) σε ιδιώτες με υποτιθέμενη «ελεύθερη» επιλογή των νέων ασφαλισμένων (από 1/1/2021) Δημόσιου ή Ιδιωτικού φορέα ασφάλισης. Η υφιστάμενη απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος από όλες τις κυβερνήσεις – με τις υπέρογκες εισφορές, τις συνεχώς μειούμενες συντάξεις, την κλοπή των αποθεματικών τους (με αποκορύφωμα το PSI του 2012, όπου το Ταμείο μας έχασε 2 δις €) και το διοικητικό χάος της ενοποίησης του Ν.4387/16 (για το οποίο έχουμε πικρή πείρα), έχει στρώσει το έδαφος για τους ιδιώτες και χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από την κυβέρνηση.
Είναι προφανές ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες χρόνια τώρα προσδοκούν να υφαρπάξουν τα τεράστια ετήσια ποσά των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να τζογάρουν με τις εισφορές μας και να εισέλθουν σε ένα ακόμα πεδίο για την κερδοφορία τους, με τις πλάτες του κράτους και τον κόπο το δικό μας. Οι επιπτώσεις θα είναι συντριπτικές
Αίρεται η όποια κρατική εγγύηση στο ασφαλιστικό σύστημα και η χορήγηση των συντάξεων, εφάπαξ κλπ θα προκύπτει ως αποτέλεσμα της πορείας των αντίστοιχων ασφαλιστικών εταιριών. Η φούσκα της ENRON, η εγχώρια υπόθεση της «ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ» είναι πολύτιμη πείρα για το μέλλον. Η πείρα των επενδύσεων του πρώην Ταμείου μας στο ΤΣΜΕΔΕ (με πάνω από 800 εκατ. € που έχουν εξανεμισθεί) είναι ενδεικτική της ποιότητας των επενδύσεων. Επιπρόσθετα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα Συνταγματικότητας μια και οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, επαναλαμβάνουν την ένταξη και της Επικουρικής ασφάλισης υπό την κρατική εγγύηση για την εξασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα διεκδικήσουν αργά ή γρήγορα και τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και μαζί με αυτούς και μέρος (ή όλο) του αποθεματικού των Ταμείων (όσο έχει απομείνει τέλος πάντων). Η μετάβαση αυτή σημαίνει ότι θα μειώνονται συνεχώς οι εισφορές και τα αποθεματικά, ενώ θα αυξάνονται οι συντάξεις, εφάπαξ κλπ γεγονός που δεδομένα θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε κατάρρευση. Και αυτό γιατί οι σημερινές εισφορές μας καλύπτουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων και η απομείωση τους θα δημιουργήσει έλλειμα στις συντάξεις. Τα επαγγελματικά Ταμεία που αποτελούν άλλη μια εκδοχή ιδιωτικοποίησης έχουν ήδη τεράστια προβλήματα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας με το ΛΕΠΕΤΕ που άφησε απλήρωτους τους συνταξιούχους της.
Κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι το ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα οδηγήσει σε καλύτερες συντάξεις. Αυτό καθόλου δεν ισχύει γιατί αυτό προϋποθέτει:
- πολλά έτη ασφάλισης, άνω των 40
- συνεχή απασχόληση χωρίς κενά
- πολύ υψηλές αποδοχές που οδηγούν σε μεγάλες εισφορές και
- το να μην συμβούν σε αυτό το διάστημα μεγάλες υφέσεις στις χρηματαγορές όπου συνηθίζουν οι ασφαλιστικές να τζογάρουν τα αποθεματικά τους
Είναι προφανές ότι στην εποχή της γενικευμένης ανεργία, της υποαπασχόλησης και των μισθών πείνας, η συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων θα οδηγηθεί σε ιδιωτικές συντάξεις ακόμα χαμηλότερες και από τις σημερινές, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς και όλες τις ρήτρες «επενδυτικών κινδύνων». Τα παραδείγματα αυτά, όπως έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία, είναι παρόμοια με αυτά που δημοσίευαν στην Χιλή τη δεκαετία του 70, όταν το τότε δικτατορικό καθεστώς υποσχόταν στους εργαζόμενους ότι μετά από 35 χρόνια εργασίας θα λάβουν σύνταξη με συντελεστή αναπλήρωσης του μισθού τους στο 70%. Η πραγματικότητα, όμως, μετά από 30 χρόνια εφαρμογής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ατομικών λογαριασμών σε αυτή τη χώρα απέδειξε ότι τελικά ο μέσος συντελεστής αναπλήρωσης ήταν μόλις 37%.
Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα ατομικών λογαριασμών εξαφανίζει και τα τελευταία ψήγματα αλληλεγγύης των γενεών και η αναδιανομής, που ισχύουν μόνο σ’ ένα δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Βγάζεις πολλά, «επενδύεις» πολλά, θα πάρεις κάποτε σύνταξη μεγαλύτερη. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στη συνεχώς μειούμενη κρατική συμμετοχής της «εθνικής σύνταξης». Θα δημιουργηθούν νέες διαιρέσεις μεταξύ των εργαζόμενων και των ασφαλισμένων ανάλογα με το χρόνο και το είδος της ασφάλισης που «ελεύθερα» επιλέγει ο καθένας. Και γνωρίζουμε από την πικρή πείρα των «προ» και «μετά το 93» ασφαλισμένων ότι οι αρνητικές επιπτώσεις τελικά επεκτείνονται σε όλους τους ασφαλισμένους.
Είναι προφανές ότι η ιδιωτικοποίηση – κεφαλαιοποίηση της ασφάλισης δε θα περιοριστεί σε Επικουρικό και Εφάπαξ, αλλά προοπτικά θα επεκταθεί (μετά από απαιτούμενη Συνταγματική Αλλαγή) και στις Κύριες Συντάξεις και στην Υγεία. Έτσι θα ολοκληρωθεί μελλοντικά η πλήρης μετάβαση που εδώ και 30 χρόνια επιχειρείται (Ν.2084/92) από την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομικούς λογαριασμούς κεφαλαιοποιημένων εισφορών.
Εμείς επιμένουμε σε όσα παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια:
- Αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση.
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της μέσω επαγγελματικών ταμείων
- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων
- Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και όλες
Και σε συντονισμό με άλλα σωματεία και φορείς θα καλέσουμε σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια της 30 Νοεμβρίου 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου