Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

ΕΤΕΑΕΠ: Επανυπολογίζονται όλα τα αυξημένα εφάπαξ που δόθηκαν στους μηχανικούς


2000 συνταξιούχοι συνάδελφοι ας ετοιμαστούν για επιστροφές της τάξης των χιλιάδων ευρώ από τα εφάπαξ που έλαβαν και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι ας προετοιμαστούν για τα πλούσια εφάπαξ των 5000€ που προέβλεπε ο Νόμος Κατρούγκαλου και επανέφερε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αναμένουμε τις αντιδράσεις των εκπροσώπων 40% των συναδέλφων που πρόσφατα στήριξαν αυτές τις επιλογές. Τι λέγαμε για την απομάκρυνση από το Ταμείο;

ΕΤΕΑΕΠ: Επανυπολογίζονται όλα τα αυξημένα εφάπαξ που δόθηκαν στους μηχανικούς

Στον επανυπολογισμό των εφάπαξ που έχουν δοθεί σε 2.000 μηχανικούς και είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να πάρουν προχωράει το ΕΤΕΑΕΠ.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την στιγμή στο πρώην Ταμείο Πρόνοιας των Μηχανικών και Εργοληπτών εκκρεμούν 2.000 εφάπαξ καθώς δεν έχει βγει ακόμη η σχετική εγκυκλιος ενώ θα επανεξεταστούν τα ποσά των 2.000 εφάπαξ που δόθηκαν με την εγκύκλιο της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας η οποία ακυρώθηκε από την νυν ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς δεν είχε καμία νομική βάση.

Συγκεκριμένα αυτή την στιγμή για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν υπάρχει τρόπος υπολογισμού των ποσών, καθώς ακυρώθηκε η μέθοδος που προέβλεπε η εφαρμοστική εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη η εγκύκλιος έδινε την δυνατότητα στους συγκεκριμένους επαγγελματίες να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσό εφάπαξ από το προβλεπόμενο, χωρίς καμιά νομική βάση. Το ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να επανυπολογίσει περίπου 2.000 παροχές που δόθηκαν αυξημένα και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αποπληρωμή επιπλέον 2.000 εφάπαξ.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έκδοση νέας εγκυκλίου. Συγκεκριμένα, όπως έχει τονίσει ο κ. Μηταράκης, με το Νόμο Κατρούγκαλου, καθορίστηκε ένας ενιαίος τρόπος για τον υπολογισμό των εφάπαξ, τόσο των μισθωτών όσο και των επαγγελματιών.
Την ίδια στιγμή όμως με μια εγκύκλιος καθορίστηκε μια διαφορετική φόρμουλα για τον υπολογισμό των εφάπαξ των μηχανικών του ταμείου Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών, με συνέπεια αυτοί οι επαγγελματίες να πάρουν αρκετά μεγαλύτερο ποσό εφάπαξ από το προβλεπόμενο, χωρίς καμιά νομική βάση.

Τι όριζε η επίμαχη εγκύκλιος

Υψηλότερα εφάπαξ σε σύγκριση με τα ποσά που θα έπαιρναν με βάση το νόμο 4387/2016 πληρώθηκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, με εγκύκλιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, την οποία ανακάλεσε με απόφαση που υπέγραψε στις 2 Αυγούστου ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης.

Το σχετικό έγγραφο του υφυπουργού ήρθε μετά τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη (20/4/2019) και τις ενστάσεις του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (25/6/2019), τις οποίες γνώριζε και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, αλλά τις αγνόησε.

Οι ενστάσεις είχαν να κάνουν με το ότι ο νόμος παρακάμφθηκε και αλλοιώθηκε με απλή εγκύκλιο που ευνοούσε μερίδα ασφαλισμένων ενώ θα έπρεπε οι όποιες αλλαγές να γίνουν με νέα -τροποποιητική- διάταξη νόμου που να ισχύει για όλους.

Αρνητική, μάλιστα, στην αλλαγή νόμου με εγκύκλιο ήταν και η εισήγηση που είχε κάνει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, η οποία δεν εισακούστηκε. Η εγκύκλιος (με ΑΔΑ ΩΙΙ0465Θ1Ω-6ΦΣ και ημερομηνία 13.3.2018), την οποία είχε υπογράψει ο πρώην υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, μετέβαλε τον κανόνα του άρθρου 35 παρ. 4 του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και εισήγαγε ειδικά για τους πριν από το 1993 ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, που οδηγούσε σε ποσά κατά πολύ υψηλότερα έναντι των μετά το 1993 ασφαλισμένων του ίδιου φορέα.

Το αποτέλεσμα ήταν να πληρωθούν υψηλά εφάπαξ σε συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων (με εισφορές πριν από το 1993 στον κλάδο Πρόνοιας του ΤΣΜΕΔΕ) ενώ την ίδια στιγμή για τους μετά το 1993 ισχύουν οι περιορισμοί του νόμου που «κουρεύει» σημαντικά το εφάπαξ. Στην πράξη, οι πριν από το 1993 έχουν διαφορετικό υπολογισμό από τους μετά το 1993 ασφαλισμένους στον ίδιο φορέα. Η αλλαγή αυτή έγινε γιατί οι μηχανικοί είχαν διαφορετικά καθεστώτα εισφορών από το 1979 ως το 2006 και από το 2007 και μετά. Όμως, τελικά, όπως αποδείχθηκε, η εφαρμογή της εγκυκλίου δημιούργησε και νέες στρεβλώσεις καθώς προέκυψαν μικρότερα εφάπαξ για ορισμένους ασφαλισμένους σε σύγκριση με αυτά που θα είχαν αν τελικώς εφαρμοζόταν ο νόμος.

4 σχόλια:

  1. Εσείς κανονικά πρέπει να πανηγυρίζετε, μαζί με τους φίλους και "συναδέλφους" της ΠΟ-ΕΜΥΔΑΣ που φαγώθηκε να κοπούν τα εφάπαξ. Αλληλοσπαραγμός και μετά λέμε τι μας φταίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να διορθωθεί η εγκύκλιος αποκαθιστώντας την αδικία στους μισθωτούς ζητάγαμε, όχι να επεκταθεί η αδικία σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιο μεγάλο μπαχαλο από την Ελλάδα δεν υπάρχει. Πάλι καλά που έφυγα. Έχω σιχαθεί τις κυβερνήσεις και τους Έλληνες που τις ψηφίζουν. Τα τσουτσεκια τους στο ΤΕΕ και στο κάθε ΤΕΕ που δήθεν διεκδικούν δικαιώματα αλλά το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να είναι επαγγελματίες συνδικαλιστές χωρίς να εργάζονται και εργατοπατερες χωρίς συνδικατα. Κρίμα πράγματικα για αυτούς που δεν φταινε. Εσείς που τους ψηφίζατε τόσα χρόνια, φάτε την τωρα. Και όσο δεν αλλάζετε μυαλό τόσο περισσότερο θα πονάει και η μιζέρια σας θα μεγαλώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτο μου θυμιζει τον γειτονα που εχει καλυτερο αυτοκινητο και οι αλλοι παρακαλανε να το τρακαρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή