Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Ασφαλίτες βάζουν κοριούς γεωεντοπισμού σε οχήματα διαδηλωτών


Ασφαλίτες βάζουν κοριούς γεωεντοπισμού σε οχήματα διαδηλωτών

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες διαδηλωτών και ατόμων που δραστηριοποιούνται πολιτικά πως βρίσκουν συσκευές εντοπισμού GPS κολλημένες στα αυτοκίνητα ή τις μοτοσικλέτες τους ● Οι κοριοί «φυτεύονται» από άτομα της Ασφάλειας τα οποία περιεργάζονται τα οχήματα δήθεν... αδιάφορα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ● Στο εσωτερικό τους υπάρχει κάρτα SIM.

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση παράνομης παρακολούθησης διαδηλωτών καθώς και ατόμων με πολιτική δράση μέσω συσκευών γεωεντοπισμού αναδεικνύει σήμερα η «Εφ.Συν.», σε μια περίοδο όξυνσης της κρατικής καταστολής και παραβίασης, όπως αποδεικνύεται, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Στις 19 Οκτωβρίου 2019, μετά το τέλος πορείας στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, η οποία είχε οργανωθεί από τη συνέλευση No pasaran, ένας διαδηλωτής, μέλος της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση», επιστρέφοντας για να πάρει τη μηχανή του αντιλαμβάνεται τρία άτομα να στέκονται από πάνω της, να την περιεργάζονται και να τοποθετούν κάτι.

«Οταν τους είδα απομακρύνθηκαν νευρικά, ο πρώτος βιαστικά μπήκε σε ένα αυτοκίνητο χρώματος μαύρου, μάρκας Peugeot και αρχικά πινακίδας ΒΚΑ, ο δεύτερος μπήκε σε μία στοά μέσα στην Οθωνος και ο τρίτος κατευθύνθηκε γρήγορα προς την οδό Σταδίου. Με το που πήγα να βάλω μπροστά τη μηχανή, ένας διερχόμενος με ενημέρωσε ότι αυτοί οι τρεις τύποι περιεργάζονταν τη μηχανή προσπαθώντας κάτι να τοποθετήσουν. Στη συνέχεια συζητώντας με άλλους συντρόφους, μου γνωστοποιήθηκε ότι έχουν τοποθετηθεί και σε άλλους συσκευές γεωεντοπισμού (GPS tracker)», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο Α.Γκ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).

«Στη συνέχεια επιστρέψαμε στους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες που ήταν ακόμα συγκεντρωμένοι στο σημείο λήξης της πορείας προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το “περίεργο” συμβάν, θεωρώντας ότι αυτή η τακτική της αστυνομίας δεν στόχευε μόνο εμάς, αλλά το σύνολο του κόσμου που αγωνίζεται και αντιστέκεται στην ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης» αναφέρουν τα μέλη της «Ταξικής Αντεπίθεσης».

Ο Α. μαζί με έναν ακόμα σύντροφό του είδαν τα πρόσωπα των ατόμων που περιεργάζονταν τη μηχανή, ηλικίας γύρω στα 35, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά. Ενας δεύτερος διαδηλωτής, μέλος της ίδιας συλλογικότητας, αντιμετώπισε την ίδια ημέρα ένα αντίστοιχο περιστατικό. Φεύγοντας πεζή από τη διαδήλωση και πηγαίνοντας και αυτός προς τη μηχανή του, αντιλήφθηκε ότι παρακολουθείται επί 20 λεπτά συστηματικά από κοπέλα η οποία μιλούσε δήθεν αδιάφορα σε ένα κινητό τηλέφωνο.


Την ίδια ώρα ο διαδηλωτής ενημερώνεται από τους συντρόφους του για την πιθανότητα παρακολούθησης και του οχήματός του. Εξετάζοντας τη μηχανή του, βρίσκει καλά κρυμμένο μηχανισμό παρακολούθησης με κάρτα SIM (συγκεκριμένης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας) ο οποίος είχε μαγνήτες πάνω του. Αφού ενημέρωσε τα μέλη της συλλογικότητας και τους έδειξε τον κοριό, τον φωτογράφισε πάνω στη μηχανή και στη συνέχεια τον αφαίρεσε, ενώ αργότερα επέστρεψε σπίτι του.

Την επόμενη ημέρα, βγαίνοντας από την οικία του, υποψιασμένος ψάχνει τη μηχανή του και εντοπίζει δεύτερο μηχανισμό παρακολούθησης, τοποθετημένο με παρόμοιο τρόπο. Αποφασίζει να μην τον αφαιρέσει τελείως αλλά να του αλλάξει θέση. Ενημερώνει εκ νέου τους συντρόφους και τον φωτογραφίζει.
Κοριός στη διάθεση της «Εφ.Συν.»


Μία εβδομάδα μετά, στις αρχές Νοέμβρη 2019, αντιλαμβάνεται πως έχει αφαιρεθεί ο δεύτερος κοριός και του έχουν τοποθετήσει έναν τρίτο σε άλλο σημείο της μηχανής του! Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της τον συγκεκριμένο κοριό, ο οποίος πλέον είναι ανενεργός και πάνω του αναγράφεται με μαύρο μαρκαδόρο ο αριθμός 22.

Παράλληλα με τους κοριούς, όπως εξηγούν σε κείμενό τους τα μέλη της «Ταξικής Αντεπίθεσης», «σύντροφοι από τη συλλογικότητά μας αλλά και πολλοί άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες του ευρύτερου ριζοσπαστικού αναρχικού κινήματος βρίσκονται συχνά υπό στενή παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχοντας ανεπιθύμητη “συνοδεία” μέχρι και στους χώρους εργασίας τους».

Aκόμα ένα περιστατικό που περιήλθε σε γνώση μας συνέβη πριν από μερικές ημέρες, σε συνοικία της Αθήνας, όταν ένας άνθρωπος με πολιτική δράση (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.») αντιλήφθηκε, όπως και οι γείτονές του, την ύπαρξη άγνωστου ύποπτου οχήματος έξω από το σπίτι του. Πλησιάζοντας το όχημα, αντιλήφθηκε την παρουσία καμουφλαρισμένης μικροκάμερας στο παρμπρίζ του, η οποία «κοιτούσε» προς την είσοδο του σπιτιού του. Φωτογράφισε τη συγκεκριμένη συσκευή παρακολούθησης και ειδοποίησε γείτονες και τους συντρόφους του. Μερικές ώρες αργότερα το συγκεκριμένο όχημα είχε εξαφανιστεί.


Σε ένα άλλο, τέταρτο κατά σειρά, περιστατικό, το οποίο ανέδειξε το omniatv (5.11.2019, «Ποιοι κάνουν παρακολουθήσεις με συσκευές γεωεντοπισμού;»), o Αλέξανδρος Κ. (για την ΕΛ.ΑΣ. πομπός νούμερο 13) καταγγέλλει ακριβώς ίδιο σύστημα παρακολούθησης την ίδια μέρα (19 Οκτωβρίου) με τα δύο πρώτα περιστατικά: «Αφού το πληροφορήθηκα, θεώρησα σκόπιμο να ψάξω το όχημά μου, όπως και άλλοι/ες σύντροφοι/ισσες. Ψάχνοντας λοιπόν το δικό μου εντόπισα έναν κοριό, του οποίου η λειτουργία ήταν να μεταδίδει ανά πάσα στιγμή τη θέση της μηχανής μου...».

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες, στις 9/8/2019, ο Παναγιώτης Πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, γνωστός για την κοινωνική και ακτιβιστική δράση του, κατήγγειλε μέσω επιστολής του στην «Εφ.Συν.» («Πολίτες παρακολουθούνται, η δημοκρατία απειλείται», 12.8.2019) ότι ανακάλυψε στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού, όταν μετέφερε το όχημά του στο συνεργείο για τυχαίο έλεγχο.


Οπως κατήγγειλε ο ίδιος: «Οταν επέστρεψα για να το παραλάβω, ο μηχανικός με ενημέρωσε ότι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μου, εξωτερικά και από κάτω, βρήκε τοποθετημένη συσκευή γεωεντοπισμού (GPS tracker). Πρόκειται για συσκευή εντοπισμού θέσης, διαστάσεων 15x4,5x3,5 cm, σε αδιάβροχη θήκη χρώματος μαύρου, που φέρει 3 μαγνήτες για στερέωση. Επειτα από σχετική αναζήτηση στο Διαδίκτυο η αρχική εικόνα που σχημάτισα για τη συσκευή επιβεβαιώθηκε. Οι συσκευές αυτές στέλνουν τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης του ενσωματωμένου GPS σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και στη συνέχεια με τη χρήση κατάλληλης εφαρμογής εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο η ακριβής θέση του οχήματος που παρακολουθείται. [...] Εκτιμώντας ότι πίσω από την παρακολούθησή μου βρίσκεται κρατική υπηρεσία, ήδη απηύθυνα σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κοινοποιώντας την τόσο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη και περιμένω μία επί της ουσίας απάντηση».

Υποσημείωση, ο Παναγιώτης Πολίτης είναι μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Τα χαρακτηριστικά


Σε αντίθεση με τη συσκευή που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Παν. Πολίτη, στις πιο πρόσφατες περιπτώσεις παρακολούθησης οι συσκευές ήταν μικρότερες, σε μέγεθος συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου, χειρόγραφα αριθμημένες εξωτερικά. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν συσκευές κάρτας SIM, μπαταρίες και ισχυροί μαγνήτες στην εξωτερική πλευρά ώστε να κολλήσουν σε μεταλλική επιφάνεια.

Σημειώνεται πως μέσω των καρτών SIM, οι οποίες δεν έχουν καταστραφεί και έχουν μοναδιαίο αριθμό, είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας οι... κάτοχοι των συγκεκριμένων αριθμών.

«Σε μια περίοδο όξυνσης της αντιδραστικής πολιτικής, με τη νέα κυβέρνηση να εντείνει την επίθεσή της στα λαϊκά στρώματα, στα κινήματα, στους πρόσφυγες και μετανάστες, η καταστολή έρχεται να επιβάλει το δόγμα “νόμος και τάξη”. Το ταξικό κίνημα θα τσακίσει τέτοιου είδους πρακτικές που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν την κοινωνία και τους αγωνιζόμενους. Η αντίσταση ενάντια στην καταστολή θα συνεχιστεί με μαζικούς όρους στους δρόμους» αναφέρει ο Α.Γκ.


Η απάντηση της συλλογικότητας


«Στις μέρες μας, η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας τον δρόμο που της έστρωσε η σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να επιβάλει το δόγμα “Νόμος, Τάξη και Επενδύσεις”. Ενισχύει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κράτους, επαναφέροντας τους βασανιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, αφού πρώτα η αστική Δικαιοσύνη φρόντισε να τους απαλλάξει από τις διώξεις για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτο-πορείας, ενώ παράλληλα σιγοντάρει τους φασίστες της Χ.Α. και τα λοιπά ακροδεξιά μορφώματα. Πραγματοποιεί πογκρόμ και ξυλοδαρμούς στην περιοχή των Εξαρχείων, θέτοντας στο στόχαστρο κοινωνικούς χώρους, ενώ συλλαμβάνει και βασανίζει το μέλος του “Ρουβίκωνα” Λ. Γούλα: “...Μου κατεβάζει το εσώρουχο, κολλάει από πίσω μου και φωνάζει “Ετσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα, ρε, το κατάλαβες; Οποιος δε δέχεται φάπα και πούτσα δε θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο”.

Απειλεί πρόσφυγες και αλληλέγγυους αγωνιστές, που διαμένουν ή συμμετέχουν στο εγχείρημα της προσφυγικής κατάληψης Νοταρά 26, στέλνοντας συχνά τους ένστολους δολοφόνους της να χτυπούν με τα κλομπ τα εξωτερικά κάγκελα της κατάληψης φωνάζοντας “Raus” σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και μικρά παιδιά που προσπαθούν με αξιοπρέπεια να επιβιώσουν μακριά από την πατρίδα τους. Μια κυβέρνηση που στερεί το πιο στοιχειώδες δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προσφυγόπουλα, την ίδια ώρα που θέτει ως προτεραιότητά της την παρακολούθηση διαδηλωτών και διαδηλωτριών που στέκονται αλληλέγγυοι και διαδηλώνουν για τα θύματα της ταξικής ανισότητας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Δημιουργεί τεχνηέντως κλίμα τρομοϋστερίας, όπως συνέβη πρόσφατα και με την επιχείρηση της “αντι”τρομοκρατικής για την “εξάρθρωση της εγχώριας τρομοκρατίας” προβαίνοντας σε δεκάδες “απαγωγές” συντρόφων-ισσών στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους. Προβαίνει σε ωμή παραβίαση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και εκτεταμένη χρήση αστυνομικής βίας εναντίον φοιτητών-τριών που έσπασαν το lock out.

Εκκενώνει στέκια και καταλήψεις με πιο πρόσφατες το στέκι στην ΑΣΟΕΕ και τις καταλήψεις Palmares, Βανκούβερ και Μπουμπουλίνας. Κάνει αυθαίρετες συλλήψεις για να εμποδίσει τις εργασίες ανοικοδόμησης της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη, την οποία είχαν κάψει φασίστες. Χτυπά ανελέητα με ωμή αστυνομική βία τις διαδηλώσεις του λαού και της νεολαίας, προωθεί προτάσεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, θυμίζοντας τις εποχές του μοναρχοφασισμού και του μετεμφυλιακού κράτους έκτακτης ανάγκης.

Γιατί επιδιώκει να εξουδετερώσει τον εσωτερικό εχθρό, τον απεργό, τον αγωνιστή νεολαίο, τον εξαθλιωμένο μετανάστη και πρόσφυγα, θύμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Γιατί, όσο πιο αυταρχική γίνεται, τόσο περισσότερο φανερώνει τον φόβο της απέναντι στις δυνάμεις του ανταγωνιστικού κινήματος και στην προοπτική μιας μαζικής κοινωνικής εξέγερσης.

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου