Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα Αλληλεγγύης για διωκόμενους φοιτητές

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 21-11-2019
Αρ. Πρωτ.: 7986
Ψήφισμα Αλληλεγγύης για διωκόμενους φοιτητές.

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους δύο φοιτητές που συνελήφθησαν τη Δευτέρα 11/11/2019 και οδηγούνται σε δίκη στις 22/11 γιατί συμμετείχαν στη φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στο lock out που αποφάσισε η σύγκλητος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), καθώς και στους επίσης φοιτητές Ειρήνη Εμινίδου και Ζήση Σούρλα που συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής 17/11, ενώ πήγαιναν σε φιλικό τους σπίτι στα Εξάρχεια και οδηγούνται σε δίκη στις 25/11.
  • Απαιτούμε την άρση κάθε δίωξης των φοιτητών που δικάζονται και την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία
  • Λέμε ΟΧΙ στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Το πανεπιστημιακό άσυλο χαρακτηρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Στη χώρα μας, από το 1982 και μετά, το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύεται από τη νομοθεσία, η οποία σε γενικές γραμμές πάντα προέβλεπε την επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Θεωρούμε απαράδεκτη την παρέμβαση της αστυνομίας σε φοιτητικές κινητοποιήσεις και την επίδειξη βίας και κατάχρησης εξουσίας σε φοιτητές και νέους τη στιγμή που το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί ακριβώς δίπλα.
Τα θέματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν είναι η υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και της επιστημονικής έρευνας καθώς και η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου