Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επιστολή Διαμαρτυρίας στην ιστοσελίδα real.gr

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                     
Αθήνα,   4-10-2019  
Αρ. Πρωτ. : 7929
                                                                Προς :     Διεύθυνση Σύνταξης Real.gr

                                                            Κοιν :  1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
                                                                        2. ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας


Θέμα :   Επιστολή Διαμαρτυρίας για άρθρο στην ηλεκτρονική σας σελίδα.

          Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και έχει ως μέλη τους πάνω από 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς που εργάζονται στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, Δήμοι, Περιφέρειες κλπ).
Με τo παρόν έγγραφό θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση μας για το ανυπόγραφο άρθρο που δημοσιεύθηκε την 16/9 στις 13:18  στo sitereal.gr”, με τίτλο ¨Λάρισα: Εισαγγελική έρευνα για την άδεια του ΙΕΚ Ομηρος¨
Συγκεκριμένα  όπως επισημαίνει η ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας με έγγραφό της, στο άρθρο σας : «Αναφέρεται ότι διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση  για την παράλειψη ελέγχου της υπαλλήλου της Δνσης Πολεοδομίας του Δ. Λαρισαίων (μέλους της τοπικής ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας) στα κατατεθειμένα από τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό ψευδή σχέδια αποτύπωσης υπάρχουσας κατάστασης,   η οποία εξέδωσε την οικ. Άδεια για λογαριασμό του  ΙΕΚ Όμηρος  και μάλιστα  εντελώς αντιδεοντολογικά η   υπάλληλος κατονομάζεται.
Επιμελώς παραλείπεται ή ορθότερα αποκρύπτεται σε όλο το άρθρο,  ότι η προκαταρκτική εξέταση δε διατάχθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα  αλλά κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς άλλου ανταγωνιστικών συμφερόντων εκπαιδευτικού ομίλου από τον οποίο και εκπορεύονται όλες οι λοιπές μηνυτήριες αναφορές και οι αντιδράσεις, οι οποίες στο άρθρο γενικοποιούνται και πολλαπλασιάζονται.
Εκτός των ανωτέρω υποδεικνύεται  και εμφανίζεται ως δεδομένος σκοπός της δικαστικής διερεύνησης,  η έλλειψη ελέγχου από την υπάλληλο, ταυτίζεται δηλαδή  το άρθρο με τις απόψεις του μηνυτή,  καταδικάζοντας και αφαιρώντας το τεκμήριο της ορθότητας των υπηρεσιακών πράξεων της  συναδέλφου πριν καν η ίδια αναφερθεί γι αυτές στην  αρμόδια δικαστική αρχή.

Επιμελώς βέβαια δεν ερευνάται ούτε αναφέρεται από τον γράφοντα,  το νομικό πλαίσιο έκδοσης  των οικ. Αδειών όπως αυτό ορίζεται τόσο από τον ν.4030/2011 (έλεγχος μόνο κατά βάση πληρότητας των αρχιτεκτονικών -στατικών και λοιπών μελετών) έως και τον σημερινό ισχύοντα 4495/2017 (με τις άδειες στις πλείστες των περιπτώσεων  να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με ευθύνη των ιδίων των ιδιωτών μηχανικών, παρά τις αντιδράσεις και τις προσφυγές στο ΣΤΕ της Ομοσπονδίας μας για την αντισυνταγματικότητα των αναφερόμενων νόμων.)
Θεωρούμε ότι αντίκειται στους κανόνες της ανεξάρτητης - αντικειμενικής πληροφόρησης  ένα τέτοιο δημοσίευμα.
Δεν εντάσσεται στη δεοντολογική  δημοσιογραφία η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων (Κανονισμός ΕΕ 2016/679 άρθρα 5.1γ & 6 και του ν. 4624/2019 περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), ως και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λαρισαίων αναφέρει σε έγγραφη διαμαρτυρία του προς την “real.gr” για το υπόψη άρθρο.
Δεν   εντάσσεται στη δεοντολογική  δημοσιογραφία η καταρράκωση της αξιοπρέπειας του δημόσιου λειτουργού, η απομόνωση και η υπόδειξη  ως υπευθύνου ενός και μόνον υπαλλήλου όταν είναι γνωστό ότι η  ερμηνεία των οικοδομικών κανονισμών και η  εκτέλεση των καθηκόντων εντάσσεται στη συλλογική δουλειά της υπηρεσίας .
Δεν είναι δυνατόν να κατονομάζονται σε δημοσιεύματα,  δημόσιοι λειτουργοί για μηνύσεις ιδιωτών περί της ορθότητας εκτέλεσης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, όταν τα προσωπικά στοιχεία άλλων που κατ΄ ομολογία τέλεσαν αξιόποινες πράξεις, δημοσιοποιούνται μόνο κατόπιν εισαγγελικής εντολής.
Τέλος δε μπορεί να θυσιάζονται οι αρχές δικαίου στο  βωμό της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών συμφερόντων που το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός και   η προσπάθεια χειραγώγησης των  δημοσίων λειτουργών και εν τέλει η μη απερίσπαστη  και ανεξάρτητη ως οφείλουν εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.»
          Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων υπερασπίζοντας όπως προαναφέραμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης.
          Ως εκ τούτου για την αποκατάσταση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, της αλήθειας και τη θεραπεία των αρνητικών εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν σε βάρος της συναδέλφου μας, απαιτούμε την έγκαιρη δημοσίευση της διαμαρτυρίας μας σε αντίστοιχη θέση στην ιστοσελίδα σας και όπου αλλού έχει αναδημοσιευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου