Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΑΡΑΓΕΣ: Ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ στις 5/10


Ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ στις 5/10

Στις 5/10 συνεδρίασε (μάλλον) για τελευταία φορά για την τρέχουσα θητεία η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Παραδόξως ήταν ίσως από τις ελάχιστες συνεδριάσεις με κάποια ουσία.

Οι καθεστωτικές παρατάξεις είχαν μικρή παρουσία -ενδεικτικά Η ΔΗΣΥΜ (πρώην ΠΑΣΚ) ήταν ανύπαρκτη εντελώς- με αποτέλεσμα μια σειρά θετικών αποφάσεων ψηφισμάτων να περάσουν. Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης μαζί με άλλες παρατάξεις ζητήσαμε να εισαχθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το φλέγον θέμα των κολλεγίων και να προταχθεί, πρόταση η οποία και πέρασε παρά την αντίθεση του Προεδρείου της Α/ΤΕΕ.

Στα επιμέρους θέματα:
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στασινός έκανε πολύ επιφανειακό απολογισμό θητείας, επικεντρώνοντας στις συναινέσεις που πέτυχε (ΠΔ99 κλπ) και αποφεύγοντας τα κρίσιμα θέματα.Θέσαμε μια σειρά ερωτήσεων:
Για την έκβαση της προσφυγής στο ΣτΕ όπου η βασική αρχή της ενοποίησης των ταμείων και κυρίως της υφαρπαγής των αποθεματικών τους (βασικά στοιχεία της προσφυγής του ΤΕΕ) νομιμοποιήθηκε άρα δε μπορούμε να μιλάμε για νίκη.
Εκτός της διαφαινόμενης αναγνώρισης των κολλεγίων τα πρώην ΑΤΕΙ έγιναν Πανεπιστήμια και μάλιστα 5ετή με Υπουργικές αποφάσεις λίγο πριν τις εκλογές. Επισημάναμε την απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης του ΤΕΕ
Για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το ΤΕΕ δεν έχει τοποθετηθεί για την όλη λογική «πρώτα εγκρίνω μετά ελέγχω», τις επαπειλούμενες πειθαρχικές και άλλες διώξεις δημοσίων υπαλλήλων που «καθυστερούν επενδύσεις».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέλαβε σύμβουλος της «επένδυσης» στο Ελληνικό, ενώ παλιότερα το ΤΕΕ είχε αποδείξει ότι η «επένδυση» είναι επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο.
Το ΤΕΕ με απαράδεκτο τρόπο στρέφεται δικαστικά εναντίον μελών Συλλόγων που προσέφυγαν ενάντια στο ΠΔ99/18 διεκδικώντας μάλιστα αποζημιώσεις.
Ακολούθησε το ζήτημα της επικείμενης επαγγελματικής ισοτίμησης των κολλεγίων. Είχαν κατατεθεί 3 ψηφίσματα από ΑΡΑΓέΣ, ΡΠΜ και ΕλΕΜ, τα οποία συντέθηκαν και προέκυψε το τελικό ψήφισμα που υπερψηφίστηκε (με λευκό της Πανεπιστημονικής). Ενώ στην πρώτη (ενδεικτική) ψηφοφορία δεν υπερψηφίστηκε από τους αντιπροσώπους της κυβερνητικής ΔΚΜ στη συνέχεια και κατόπιν προτροπής του προέδρου ψηφίστηκε και από αυτούς. Το ζήτημα πια είναι να μη μείνει άλλη μια απόφαση στα χαρτιά αλλά να αποτελέσει οδηγό δράσης.
Υπερψηφίστηκε επίσης η κατάργηση της διαφορετικής διαδικασίας ένταξης στο ΤΕΕ για τους μη έλληνες υπηκόους των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών (που υπήρχε από παλαιότερη απόφασης της αντιπροσωπείας)
Στο ζήτημα της εκκρεμότητας του τι θα γίνει με τους αποφοίτους της ΣΕΜΦΕ συζητήθηκε ξανά κάπως εκτενώς, καθώς το έθεσαν η σχολή της ΣΕΜΦΕ οι απόφοιτοι και ο σύλλογος φοιτητών. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη αντιπροσωπεία είχε απορρίψει την πρόταση τους (και δική μας) το να ενταχθούν στο ΤΕΕ ως βασική ειδικότητα. Η προηγούμενη αντιπροσωπεία καταψήφισε το να κατανεμηθούν στους ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς. Χθες, πάρθηκε απόφαση να ενταχθούν στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς προσωρινά, με μεταβατική διάταξη ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί σε 6-12 μήνες και μέχρι να ενταχθούν στο ΤΕΕ 100 απόφοιτοι της ΣΕΜΦΕ στην κατεύθυνση δημιουργίας βασικής ειδικότητας μηχανικού ΕΜΦΕ.
Στο ζήτημα της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2020, που επίσης η εισήγηση Στασινού ήταν εξαιρετικά συνοπτική, ασκήσαμε κριτική σε 2 άξονες και καταψηφίσαμε.
Το ζήτημα το ότι ο προϋπολογισμός είναι εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής στρατηγικής της ηγεσίας του ΤΕΕ.
Για παράδειγμα ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λογική του συστήματος του e- adeies και των επόμενων αντίστοιχων συστημάτων, που θεωρούμε ότι έπρεπε να της αναλαμβάνει το δημόσιο και το ΤΕΕ να το συμβουλεύει και όχι να υποκαθιστά το δημόσιο.
Εκτός αυτού, το ΤΕΕ έφτασε στο ΠΔ να κινείται δικαστικά απέναντι και σε συλλόγους. Η οικονομική στήριξη αυτής της δικαστικής διαδικασίας είναι προφανώς πολιτική.
Το ζήτημα ότι στην πράξη δεν μπορεί να γίνει διαχειριστική συζήτηση για τον προϋπολογισμό με τον τρόπο που εγγράφονται τα κονδύλια, αφού στην πράξη δεν είναι καθόλου συγκεκριμένα. Τελικά τη δουλειά αυτή καλείται να κάνει η Διοικούσα Επιτροπή, ψηφίζοντας δεκάδες κωδικούς σε κάθε συνεδρίασή της, αρκετοί από τους οποίους εμφανίζονται την τελευταία μέρα.
Στη συζήτηση ανέκυψε εμμέσως και το ζήτημα του Πάρκου Ναυαρίνου. Η ηγεσία του ΤΕΕ φαίνεται να θέλει να συζητήσει σχέδια ανταλλαγής ακινήτων με το δήμο.
Για το ασφαλιστικό: Η Αντιπροσωπεία συζήτησε επιτέλους, μετά από 3 χρόνια το ζήτημα του ασφαλιστικού. Στη συζήτηση κατατέθηκαν μόνο οι εισηγήσεις της ΑΡΑΓέΣ για το ζήτημα.Κατά την προσφιλή της τακτική, η πλειοψηφία της Αντιπροσωπείας δεν έχει θέμα να παίρνει ανέξοδες αποφάσεις όταν τα ζητήματα δεν είναι στη συγκυρία, αλλά τις αποφεύγει όταν αυτές μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην τρέχουσα κυβερνητική πολιτική.Έτσι δέχθηκαν αυτούσιες τις δύο εισηγήσεις μας για
Τις συντριπτικές επιπτώσεις του Ν.4387/18 στις εισφορές, τις οφειλές, το ανύπαρκτο Ταμείο Ανεργίας, τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, το διοικητικό χάος της ενοποίησης (εδώ το κείμενο)
την τεράστια καθυστέρηση εγγραφής συναδέλφων στον ΕΦΚΑ, που τους ζητούνται αναδρομικά κανονικά οι εισφορές αλλά όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και ενημερότητα για να μπορούν να δουλέψουν σε συνέχεια σχετικής απόφασης του ΤΕΕ ΤΚΜ.

Αρνήθηκαν όμως να συζητηθεί στην ουσία η 3η εισήγησή μας για το τρέχον και καυτό ζήτημα της δημιουργίας ιδιωτικών επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης με πρόσχημα την απουσία εισήγησης με την αντίθετη άποψη.
Για το ζήτημα της ΔΕΗ, για το οποίο είχε προκληθεί συζήτηση στη ΔΕ πάλι μετά από δικό μας ψήφισμα. Υπήρχαν επίσης ψηφίσματα από την ΡΠΜ και την Πανεπιστημονική. Οι καθεστωτικές δυνάμεις του ΤΕΕ απέφυγαν να τοποθετηθούν πολιτικά για τα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι είναι δύσκολο να συζητάμε για τεχνικές πλευρές (εκμεταλλευόμενες την εισήγηση της ΡΠΜ που αναφέρθηκε κυρίως στην παραγωγή ενέργειας, τα ποσοστά σου λιγνίτη κλπ, αποφεύγοντας να μιλήσει για το σπάσιμο της ΔΕΗ, την ως τώρα ιδιωτικοποίηση κλπ).Έχοντας βάλει ως ελάχιστα 5 σημεία για να βγει κοινό ψήφισμα, η ΔΚΜ, η ΔΗΣΥΜ και η ΔΗΠΑΜ μιλούσαν μόνο για το 5ο σημείο και την ανάγκη να γίνει κάποια στιγμή μια ημερίδα.

Τα βασικά σημεία που θέσαμε ήταν τα εξής
Αντιστροφή του κατακερματισμού, ενιαία, κάθετη ΔΕΗ
Αντίθεση στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
αντιστροφή της ιδιωτικοποίησης, να περάσει η ενέργεια (παραγωγή, διανομή κλπ) συνολικά στο δημόσιο.
κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ
το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορεί να το στερούνται τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα, και θα πρέπει να επανασυνδεθεί όπου έχει κοπεί.

Συμπερασματικά και απολογιστικά, θεωρούμε πως η παρουσία μας και η δουλειά μας και στα όργανα του ΤΕΕ έχει σημασία, γιατί ενημερώνει, μεταφέρει προβλήματα και διεκδικήσεις συναδέλφων, πιέζει να παρθούν αποφάσεις ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές. Η συνεχής και έντονη παρουσία μας στη ΔΕ και στην Α/ΤΕΕ την τελευταία τριετία κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση και διεκδικούμε να δυναμώσει μέσα από τις επόμενες εκλογές για να μην κυριαρχήσει το ΤΕΕ των εργολάβων και των «επενδυτών».

7/10/2019

ΑΡΑΓΕΣ – Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου