Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ο εφησυχασμός, οι ωραιοποιήσεις και η αδράνεια δεν λύνουν τα προβλήματα!

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου  30 - Τ. Κ.  10438  Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 –  210.5272299

                 6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489  e-mail: somateio@ktyp.gr

                                                                                                                                   Αθήνα 19/9/2019
                                                                                                                              Αρ. πρωτ. 1309
                                                                       

Τοποθέτηση της εκπροσώπου του Σωματείου εργαζομένων στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, στη συζήτηση για τις επιπτώσεις από το σεισμό της 19ης Ιουλίου και τους μετασεισμικούς ελέγχους και επισκευές.

Ο εφησυχασμός, οι ωραιοποιήσεις και η αδράνεια δεν λύνουν τα προβλήματα!

 

Ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να σας εκθέσουμε την αγωνία μας για το θέμα των ελέγχων και της ασφάλειας στα σχολικά κτίρια, γιατί πέρα από εργαζόμενοι σε έναν οργανισμό που στην ευθύνη του έχει την κατασκευή σχολείων, είμαστε και οι ίδιοι χρήστες των υπηρεσιών μας, γιατί και τα δικά μας παιδιά πάνε σε αυτά τα σχολεία.
Για να μην επαναλάβουμε όσα κατά καιρούς αναφέρουμε στις ανακοινώσεις μας, θα θέλαμε να σας πούμε πολύ σύντομα τι συνέβη μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου και να διαμορφώσετε έτσι μία εικόνα της πραγματικής κατάστασης.
Να τονίσουμε πρώτα ότι η Νομοθεσία και ειδικότερα αυτή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλ. πριν ο Καλλικράτης και στη συνέχεια ο Κλεισθένης, δίνουν την πρώτη και κύρια αρμοδιότητα για ό,τι αφορά στα σχολικά κτίρια στους Δήμους και μόνο αν οι Δήμοι δηλώσουν εγγράφως ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν δηλ. σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, τότε προστρέχουν στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (πρώην ΟΣΚ).
Παρότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εντάξει στο σχεδιασμό της τις Κτιριακές Υποδομές  βλέποντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα, αυτό προσκρούει στην κείμενη Νομοθεσία.
Κάπως έτσι δημιουργείται ένα ατελείωτο πέρα δώθε ανάμεσα σε υπηρεσίες κάνοντας ουσιαστικά την αγωνία γονιών- εκπαιδευτικών μπαλάκι, απλά ροκανίζοντας τον χρόνο χωρίς να δίνεται ουσιαστική και οριστική λύση.
Εδώ να επισημάνουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ έχουν αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό με τη μετάταξη του 65% του προσωπικού, κυρίως μηχανικοί, ενώ και η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί πάνω από 50%.
Με αυτά τα δεδομένα, μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου βιώσαμε την εξής κατάσταση: Δεκάδες Δήμοι απευθύνθηκαν αμέσως στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ  δηλώνοντας ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στους ελέγχους και μας καλούσαν να το κάνουμε εμείς. Από την πλευρά της Διοίκησης της ΚΤΥΠ επειδή είχαμε μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό και ιδιαίτερα μηχανικούς, τους κάλεσαν και έκαναν ένα πρώτο οπτικό έλεγχο οι Διευθυντές των σχολείων και εφόσον έβλεπαν κάτι ανησυχητικό καλούσαν τους μηχανικούς του εκαστοτε Δήμου και αυτοί με τη σειρά τους εφόσον έβλεπαν κάτι πιο ανησυχητικό από μικροζημιές καλούσαν την ΚΤΥΠ.   Με αυτή τη … διαβάθμιση της ανησυχίας, ελέγχθηκαν από συνεργεία της ΚΤΥΠ περίπου 340 σχολεία σε όλη την Αττική εκ των οποίων 140 περίπου βρέθηκαν με ζημιές που μπορούν να επισκευαστούν ενώ τα σχολεία είναι εν λειτουργία, 29 βρέθηκαν με πιο μεγάλες ζημιές που για να επισκευαστούν έπρεπε να μεταστεγαστούν τα παιδιά και 6 βρέθηκαν με μεγάλες ζημιές και εκκενώθηκαν άμεσα. Αυτό που μας προβληματίσει ιδιαίτερα είναι ότι σε ένα μέτριο σεισμό έγιναν αρκετές ζημιές σε σχολεία, χωρίς να υπάρχει μάλιστα αντίστοιχη εικόνα σε άλλα κτίρια -δημόσια και ιδιωτικά-. Η απάντηση πιθανόν βρίσκεται στα συμπεράσματα από τις αυτοψίες που κάναμε. Οι περισσότερες ζημιές και ιδιαίτερα οι πιο μεγάλες, φαίνεται ότι δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο σεισμό, αλλά αποκαλύφθηκαν λόγω του σεισμού και των ελέγχων.    Έτσι με μία πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι οι ζημιές οφείλονται α) Σε κακή κατασκευή Πχ Ένα σχολείο εκκενώθηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι κατά την κατασκευή του είχαν ενώσει τις κολώνες που στήριζαν ένα μεγάλο στεγασμένο διάδρομο με τις ζαρντινιέρες ανάμεσα τους, με αποτέλεσμα τα νερά από τις ζαρντινιέρες να διαβρώνουν σταδιακά τις κολώνες ! β) Σε κακές παρεμβάσεις Πχ σε σχολεία βρέθηκαν κολώνες που είχαν τρυπηθεί για να περάσουν καλώδια γ) Σε κακή συντήρηση και κακές ή καθόλου επισκευές από προηγούμενους σεισμούς. Πχ σε πολλά σχολεία με μικρές ζημιές έχουν αποκαλυφθεί τριχοειδείς ρωγμές και προβλήματα με σοβάδες που φαίνεται ότι σε προηγούμενο χρόνο έγιναν μόνο επιφανειακά μερεμέτια και στοκαρίσματα για να καλυφθεί όπως-όπως το πρόβλημα. Επίσης σε πολλά σχολεία υπάρχουν ενανθρακώσεις δηλ. θρυμματίζεται το μπετόν στις κολώνες και απαιτείται ενίσχυση που όμως είναι μια αρκετά σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει.
Παρά το γεγονός ότι η υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, ο μοναδικός κρατικός φορέας  που έχει την εμπειρία και τεχνογνωσία να παρέμβει, αποδυναμώνεται  συνεχώς. Φτάσαμε στο σημείο να μη έχει πλέον ο φορέας ούτε καν Τμήμα ελέγχων και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, να βγαίνουν για ελέγχους ομάδες με λειψή σύνθεση σε Πολιτικούς Μηχανικούς, χωρίς επαρκή οργάνωση, προετοιμασία και προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες, ενώ τα στοιχεία και οι εκθέσεις των ελέγχων δεν αξιοποιούνται οργανωμένα και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, αλλά αποστέλλονται στους εμπλεκόμενους Δήμους και κατόπιν το κράτος «νίπτει τας χείρας του» όπως τονίσαμε και παραπάνω !  Έτσι μέχρι και σήμερα δεν έχει το κράτος σαφή εικόνα ακόμα και για παρεμβάσεις και έπρεπε να έχουν κάνει οι Δήμοι σε 100 σχολεία για τα οποία είχαμε αποστείλει εκθέσεις ως ΟΣΚ τότε, ότι χρειάζονται εκτεταμένες επισκευές μετά το σεισμό του 1999 !
ΣΥΝΕΠΩΣ εμείς θεωρούμε ότι το κράτος οφείλει να έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και αυτό αφορά τόσο στους Προσεισμικούς και μετασεισμικούς ελέγχους, όσο και την επίβλεψη των επισκευών ώστε να γίνονται στο χρόνο τους και όπως πρέπει καθώς είναι μια εξειδικευμένη δουλειά και κάθε κακοεπισκευή ή συγκάλυψη αποκαλύπτεται με τον επόμενο σεισμό βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τη νέα κυβέρνηση, το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών και τη διοίκηση του φορέα, τη θεσμική κατοχύρωσή των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.
1. Νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δίνεται η κύρια αρμοδιότητα στην ΚΤΥΠ να παίξει το ρόλο της ως ο δημόσιος φορέας που υλοποιεί την ευθύνη του κράτους για παροχή δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων για όλα τα παιδιά. Να έχει μεταξύ άλλων την ευθύνη να σχεδιάζει και να εποπτεύει τους ελέγχους, τις αναγκαίες επισκευές και τη σωστή υλοποίησή τους και να συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία και τη συνολική εικόνα, τα οποία θα επεξεργάζεται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΟ και τους άλλους αρμόδιους κρατικούς επιστημονικούς φορείς.
2. Ενίσχυση της ΚΤ.ΥΠ σε τεχνικό προσωπικό και χρηματοδότηση, βελτίωση της λειτουργίας του φορέα με συγκεκριμένα μέτρα και οργανόγραμμα που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την επανασύσταση του τομέα ελέγχων και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως αναγκαία η καλή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την ΚΤΥΠ, με τη συνδρομή και άλλων εξειδικευμένων φορέων όπως ο ΟΑΣΠ, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΕ, αλλά και με τη συμμετοχή συλλογικών φορέων όπως η ΑΣΓΜΕ, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.
Σε μια περιοχή και μία περίοδο αυξημένης σεισμικότητας είναι εγκληματικό να αντιμετωπίζεται η υγεία και ασφάλεια στα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια με τη ωμό επιχείρημα «αποφεύγω τους ελέγχους γιατί μετά θα πρέπει να βρω κονδύλια για τις απαραίτητες παρεμβάσεις ή και μεταστεγάσεις ό,που είναι αναγκαίο». Ούτε βέβαια λύνουν κάποιο πρόβλημα οι ωραιοποιήσεις της κατάστασης και ο εφησυχασμός από τους «υπεύθυνους», καθώς οι σεισμοί «δεν συγχωρούν» αλλά αποκαλύπτουν πολλές φορές με τραγικό τρόπο, την αδράνεια και τον εφησυχασμό, τη μη υλοποίηση προληπτικών ελέγχων, την κακή συντήρηση, τις επιφανειακές επισκευές, τις κακοτεχνίες και τη μη ύπαρξη προγράμματος αντικατάστασης παλιών και καταπονημένων κτιρίων με νέα ασφαλή με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές.
Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου