Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΜΤ¨Απεργία 24/9 - Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις, από τα σωματεία και από την απεργία!




Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις, από τα σωματεία και από την απεργία!

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Απαντάμε με απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη για την αποτροπή των αντεργατικών μέτρων

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Από τις πρώτες κιόλας μέρες με μια ομοβροντία νομοθετικών παρεμβάσεων κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή – αντεργατική επίθεση, πάνω στο έδαφος που προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση προσφέρει «δώρα» στο κεφάλαιο ενώ φέρνει ταυτόχρονα αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για να γίνουν οι «επενδύσεις». Έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση της διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης και της συνευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη. Δρομολόγησε νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης που συνοδεύουν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στην ενέργεια που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και όλες οι προηγούμενες. Προετοιμάζει νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και χιλιάδες απολύσεις στους συμβασιούχους στο δημόσιο και ταυτόχρονα παρέχει απλόχερα νέα προνόμια, πλήθος ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε προβλέπεται νέο χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στο μέσο μισθό.. Εξαιρεί από την εφαρμογή τους επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού κλπ. Ορίζει επίσης ότι οι εθνικές κλαδικές συμβάσεις δεν θα εφαρμόζονται (προς όφελος της εργοδοσίας) αν έχει υπογραφεί αντίστοιχη τοπική σύμβαση. Επίσης τίθεται νέο εμπόδιο στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων καθώς προβλέπονται νέοι δυσμενείς όροι, πέραν αυτών που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: δηλαδή να απασχολούν τα μέλη των εργοδοτικών ενώσεων το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου σύμφωνα με το μητρώο μελών που οι ίδιες καταθέτουν και τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας κατόπιν υπουργικού «αιτήματος». Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου μια κλαδική σύμβαση δεν θα εφαρμόζεται αν η εργοδοσία επικαλεστεί ότι η εφαρμογή της θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας ενώ δίνεται νομική κάλυψη στην υπερωρία στη μερική απασχόληση. Ορίζει τη συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη ασφαλιστική του κάλυψη!

Κομμάτι της νέας νομοθετικής παρέμβασης της ΝΔ είναι και η κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την δημιουργία «Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζόμενων και τον έλεγχο των ταξικών σωματείων.

Προβλέπεται επίσης η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων, για να μπορεί να εφαρμοστεί ο απεργιοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί από τα σωματεία η απόφαση για απεργία να παίρνεται με συμμετοχή του 51% των μελών ενός σωματείου. Θέλουν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους ψηφοφορίες μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, επιχειρούν να διευκολύνουν τον έλεγχό τους από την εργοδοσία, να υπονομεύσουν την συμμετοχή των εργαζομένων στις συνελεύσεις και στις διαδικασίες των σωματείων. Κυβέρνηση – κεφάλαιο χτυπούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από την βάση με τη δράση των εργαζόμενων μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες και να αναγεννηθεί η συλλογική ταξική πάλη. Επιδιώκουν να τσακίσουν το δικαίωμα της απεργίας παρέχοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα στην εργοδοσία να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τους αντεργατικούς της σχεδιασμούς. Θέλουν όλες οι απεργίες να βγαίνουν παράνομες, οι αγωνιστές να διώκονται και τα σωματεία να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην εργοδοσία. Εξάλλου η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ προϋποθέτει καταστολή και ασφυκτικό έλεγχο στα ταξικά σωματεία και σε κάθε ταξική εργατική δράση.

Στην ίδια κατεύθυνση με τον αντισυνδικαλιστικό νόμο κινείται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αστυνομοκρατία, η καταστολή στις καταλήψεις προσφύγων, ο νόμος που δίνει στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τη δυνατότητα να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα ως μονάρχες, παρότι αποτελούν μειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια.

Καμία ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική της – Καμιά αναμονή

Απαντάμε με απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη ενάντια στην ψήφιση των μέτρων, ανεξάρτητα από τι θα πράξουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Οι εκβιασμοί από στελέχη της ηγετικής ομάδας των ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ σε προέδρους Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών έχουν στόχο να ακυρωθεί η πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχουν αποφασίσει για τις 24 Σεπτέμβρη, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και δεκάδες άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία, κόντρα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που σαρώνει εργατικά δικαιώματα και βάζει τα συνδικάτα στο γύψο. Δεν θα τους περάσει! Οι αποφάσεις των συνδικάτων για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη πολλαπλασιάζονται, η δράση τους δυναμώνει.

Ξέρουμε καλά ότι η συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των εκπροσώπων της σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες μέσα από τις «κοινωνικές συμμαχίες», έχουν αρνηθεί κάθε απεργιακό σχεδιασμό και στηρίζουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ. Έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι συμφωνούν με το χτύπημα ενάντια στα πρωτοβάθμια σωματεία, προκειμένου να υλοποιούν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα συνδικάτα. Εξάλλου τις προηγούμενες μέρες ο δοτός πρόεδρος της ΓΣΕΕ μαζί με τους διορισμένους εργατοπατέρες συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό για να δηλώσουν την υποταγή τους, ενώ δεν παρέλειψαν να τον συγχαρούν για την δημιουργία του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου και την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης που ετοιμάζει.
Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση
Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ –εργοδοσία
Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου