Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Συγκέντρωση για τη σωτηρία των ρεμάτων

Συγκέντρωση για τη σωτηρία των ρεμάτων
Συγκέντρωση για τη σωτηρία των ρεμάτων

Την πρόθεσή τους να αγωνιστούν για μια νέα αντίληψη διαχείρισης των ρεμάτων, που διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές διοικήσεις, τους δήμους αλλά και τους ιδιώτες στη χώρα μας έχουν κακοποιηθεί βάναυσα, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίζουμε λυπηρά γεγονότα τύπου Μάνδρας, θα δηλώσουν σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν φορείς και συλλογικότητες για την προστασία των ρεμάτων αύριο στις 7.30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο στην ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.

Οπως αναφέρει το σχετικό κάλεσμα από τη «ΡεμΑττική», το συντονιστικό όργανο των φορέων και των συλλογικοτήτων, τα γεγονότα όπως της Μάνδρας «θα έπρεπε να αναδείξουν τις πραγματικές αιτίες των πλημμυρών, που είναι οι νόμιμες και παράνομες παρεμβάσεις στα ρέματα (εγκιβωτισμοί και μπαζώματα), η συνεχής οικιστική επέκταση εις βάρος του ζωτικού τους χώρου, οι αποψιλώσεις ορεινών όγκων, και να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης.

»Αντίθετα, βλέπουμε το παράδοξο, μετά τα γεγονότα αυτά να επισπεύδεται από την Πολιτεία η καταστροφή των εναπομεινάντων φυσικών ρεμάτων υπό το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής. Η εμμονή στους εγκιβωτισμούς και στις φαραωνικές παρεμβάσεις στα ρέματα συμβάλλει τόσο στην εκδήλωση ακόμη πιο καταστροφικών πλημμυρών όσο και στην κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Αττική δρομολογείται η καταστροφή πολλών σημαντικών φυσικών ρεμάτων, μεταξύ των οποίων το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, το ρέμα Πικροδάφνης, ο ποταμός Ερασίνος και το ρέμα Ποδονίφτη.

Μέχρι στιγμής, οι φορείς και κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη νέα περιφερειακή διοίκηση και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζητώντας την υπαναχώρηση από αυτά τα έργα και τον επανασχεδιασμό τους στη βάση μιας σύγχρονης, φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης και καλούν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, είναι το Δίκτυο για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αττικής - ΠΕΡΙ.ΠΟ.Λ.Ο., ο Ποδονίφτης SOS, το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων-ΙτΕΜ, το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης-ΚΙ.Π.Η., το Κέντρο Βιωσιμότητας ΒΑ Αττικής, ο Ποδονίφτης ρε(υ)μα κριτικής των καιρών και δράσης και το Δυτικό Μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου