Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Biennale Αυθαιρέτων 1




Η αφρόκρεμα των ελληνικών αυθαιρέτων


To Ελληνικό δαιμόνιο και η ελληνική ευρεσιτεχνία έχουν βάλει το χεράκι τους ώστε η συλλογή της σελίδας “Biennale Αυθαιρέτων” στο facebook. Αρκετά καστράκια, πολλά αυθαιρετάκια που με πείσμα ενάντια στον πόλεμο της σκληρής ελληνικής νομοθεσίας κατάφεραν να γλύψουν λίγο θάλασσα, να ξύσουν λίγο ουρανό, να δαγκώσουν λίγο δασάκι, να makerosi λίγο τα μάτια των περαστικών.

Να 29 φωτογραφίες από την μπιεννάλε αυθαιρέτων που μας έκαναν να θέλουμε να κατεδαφίσουμε ότι έχει χτιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια.


Πωλείται καστράκι σε κατάφυτη περιοχή. Φοντάρει σε ένα δώμα από μπετό, κολλάει πάνω σε σπίτι με κεραμμιδοσκεπές, έχει πυργάκι για να βγαίνεις στην ταράτσα.


Δεν προέρχονται όλες οι φωτογραφίες από την Ελλάδα. Να, ας πούμε αυτό το ταβερνάκι που έχει καβατζώσει όχι απλά την παραλία, αλλά την θάλασσα, βρίσκεται στην Κρήτη.



Ο κος Γρηγόρης αναλαμβάνει κάθε είδους αυθαίρετες εργασίες ανέγερσης κατοικιών σε όλη την Αττική. Λογικά έχει έδρα την Λούτσα.


Εξαιρετικό κτήριο με ισόγειο κομπλέ, 1ο όροφο με Ελληνική και Βυζαντική σημαία, 2ος όροφος τούβλα και κουφώματα, 3ο όροφος τούβλα χωρίς κουφώματα. 4ος μπετά, ταράτσα: εμφανές μπετό και χριστοπαναγίες.


Στο λίκνο του αυθαίρετου, την πολιτιστική πρωτεύουσα της πολεοδομικής αυθαιρεσίας, στην Λούτσα aka Αρτέμιδα Αττικής, βλέπουμε αυτό το κτίσμα στην περιοχή πράσινος λόφος. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς τι βλέπουμε, αλλά κάπως έτσι έμοιαζε το τετράδιό μου όταν μιλούσα στο τηλέφωνο και ζωγράφιζα ακατάληπτα πράγματα υποσυνείδητα. Παρ’ όλα αυτά δεν γίνεται να μην αναρρωτηθείς τι ζει μέσα σε αυτό το τρίγωνο σκαλινό.




Δύσκολο να καταλάβει κανείς που είναι το επίπεδο του εδάφους, ή τι είναι αυτή η πλακόστρωτη χαβούζα στην οποία έχει απρόσκωπτη θέα αυτός ο κυανόμορφος εφιάλτης.



Α, εδώ δίπλα, στα όμορφα Πετράλωνα συμβαίνει αυτό. Το ισόγειο δεν το πειράζουμε λόγω επειδή ιστορία και νεοκλασσικό, αλλά ρίχνουμε ένα πανωσήκωμα γιατί παντρεύτηκε η κουνιάδα και ρίχνουμε και άλλον έναν όροφο για μετά όταν μεγαλώσουν τα παιδιά να έχουν να μείνουν κάπου και γενικά θα το σοβατίσουμε σε δεύτερο χρόνο ρε παιδί μου δεν έγινε και τίποτα.


Όταν βλέπω ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ σκέφτομαι να σου την κάνω.




Αδερφέ ψάξου με Escher.

Πράγματι τα ΙΚΕΑ με τον σκανδιναβικό τους μινιμαλισμό έχουν αλώσει σχεδόν την ελληνική αισθητική. Ευτυχώς όμως υπάρχουν ακόμη κάποιοι Έλληνες που βαστάνε μαξιμαλιστικές πολιτιστικές θερμοπύλες.


Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς που βρήσκεται αυτό το εμπνευσμένο οίκημα του ρεύματος μιξεντματς-πάτσγουερκ. Στην Λούτσα. Και εάν σας φαίνεται πολύ ζαλιστική η στριφογυριστή σκάλα, σας έχουμε και ασανσέρ εξωτερικού χώρου. Credits για τα λευκά κολωνάκια σήμα κατατεθέν της Λούτσας.


Στον Λουτρό Έβρου μάλλον ένα τροχόσπιτο προσέκρουσε με δύναμη πάνω σε τροχοβίλα.




Ιατρική Αθηνών είναι παιδιά, δεν είναι και πολιτικοί μηχανικοί, αφήστε τους.



Εδώ πρόκειται περι αριστουργήματος. Μια μεσσηνιακή εκδοχή του παιδοφιλικού παράδεισου του Μάηκλ Τζάξον. Μια πανέμορφη καστροπολοικατοικία πάνω στον αιγιαλό με αγάλματα σκόρπια από εδώ και από εκεί. Βρίσκεται στα Φιλιατρά, λίγο πιο πέρα από τον Πύργο του Άηφελ Φιλιατρών. Τόσο απαράμιλλης ομορφιάς είναι “Το Κάστρο των Παραμυθών” που η Άντζελα Δημητρίου δεν άντεξε και γύρισε ακριβώς εκεί δίπλα το comeback της:


Αφού έχουμε το σπιτάκι, ας κάνουμε αυτό που έκαναν και οι άλλοι στη γειτονιά. Πανωσήκωμα για να βολευτούν και οι κουμπάρες στον 1ο και στον 2ο, και άσε στα μπετά 3ο και 4ο για τα εγγόνια.


-Πετάξου μωρή δίπλα στη θειά σου να πάρεις λίγη φέτα.

-Βαριέμαι να κατεβαίνω.

-Καλά.


Όπου και να πηγάινει αυτό το σπίτι, ελπίζουμε να βυθιστεί στο δρόμο.


Ένα τσιμεντένιο ούφο ρίχνει δεσμη από μπετόν και απαγάγει τον ιδιοκτήτη του οικήματος.



Τούρτα γάμου από μπετόν.


Βασιλική με τρούλο σε ταράτσα για να κάνεις τη δουλειά σου ινκόγνιτο και με θέα. (σ.σ. τα εκκλησάκια είναι γνωστή κομπίνα για να παίρνουν ρεύμα τα αυθαίρετα).


Πίρσινγκ. Μάλλον από τον κο Γρηγόρη που είδαμε παραπάνω.


Αυθαιρετάκι στην νερατζιώτισσα.


Για τύπους που τους αρέσει η ακρίβεια και ο κίνδυνος.


Βγάζουμε το καπέλο στον εν λόγω ιδιοκτήτη και αρχιτέκτονα.



Εξαιρετικά βολική παροχή ρεύματος για τοστιέρες και πιστολάκια.


Κι άλλα κάστρα, γενικά αν γίνει επίθεση στην ελληνική ύπαιθρο οι εχθροί θα πάρουν πούλο.


Και κλείνουμε με λίγο νομό Ηλείας, μιας και πάντα μας αφήνει τις πιο γλυκόπικρες αναμνήσεις. Κι έχτιζα παλάτια με νερό και άμμο, φύσηξε ο βορειάς, και τα ‘ριξε όλα χάμω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου