Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ελληνικό


ΕΥΡΕΙΑ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ
25-8-2019

Αφού αντικατέστησε μέλη του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ  η Υπουργός Πολιτισμού της Ν.Δ. Λ. Μενδώνη συγκάλεσε επειγόντως τα σχετικά όργανα με στόχο να ανατρέψει τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί δύο χρόνια πριν και διασφάλιζαν την παρουσία του ΥΠΠΟ με ουσιαστικό ρόλο κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Ελληνικό.
Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζεται αναλυτικά στα κείμενα που ακολουθούν, τα αρμόδια όργανα έκαναν αποδεκτή την αίτηση θεραπείας που υπέβαλε η «Ελληνικό Α.Ε.» παρά το ότι όχι μόνο δεν ήταν τυπικά σύννομη αλλά και επί της ουσίας απέκλειε την διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ μνημείων και υψηλών κτιρίων στο στάδιο της χωρικής μελέτης ώστε αυτές να αποτυπωθούν επί πραγματικής βάσης .
Εκ μέρους  της Ευρείας Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού καταθέσαμε αναλυτικό υπόμνημα το οποίο επισυνάπτεται. Οι εφημερίδες Εφ Συν και Αυγή παρουσίασαν αναλυτικά και θετικά  τις απόψεις μας , όπως φαίνεται στα σχετικά δημοσιεύματα., στηλιτεύοντας την απαγόρευση σχετικής τοποθέτησης της εκπροσώπου της Επιτροπής Ελένης Πορτάλιου από τον νέο πρόεδρο του ΚΑΣ, πολιτικό μηχανικό κ. Διδασκάλου.. Ανάλογες τοποθετήσεις με τις θέσεις μας έγιναν από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, με τον οποίο είμαστε σε στενή συνεργασία, άλλωστε μέλη  του μετέχουν στην Επιτροπή.
Στα επισυναπτόμενα κείμενα περιλαμβάνεται άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα  στην Εφ Συν,  όπου και παρουσιάζονται θέματα διαπραγματεύσεων μεταξύ Λάτση και της υποψήφιας για το Καζίνο εταιρείας Hard Rock . Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε .
Σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για τη χάραξη πολιτικής  από κοινού με τους φορείς που συνεργαζόμαστε.

Επισυναπτόμενα
Παρέμβαση στο ΚΑΣ 21-8-2019.
Δημοσιεύματα εφημερίδων






Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 23.08.2019, 06:00
Το ΚΣΝΜ στη γραμμή του ΚΑΣ

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προστατεύει τις ενότητες των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία, χωρίς μέριμνα για τον περιβάλλοντα χώρο και το υπέρμετρο ύψος των έξι κατασκευών.

Με ομόφωνη απόφαση το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε χθες την τροποποίηση του όρου 16 της προηγούμενης υπουργικής απόφασης (16/5/19), όπως είχε ζητήσει με αίτηση θεραπείας η Ελληνικό Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων (ΚΣΝΜ) σύμφωνα με την οποία πρέπει να κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ οι μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές) οι οποίες αφορούν μόνο τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, και όχι το σύνολο των κατασκευών.

Πρόκειται για τρεις ενότητες κτιρίων, τα μόνα που διασώθηκαν σε όλη την έκταση (περίπου 6.000 τ.μ.), αφού ακόμα και το ιστορικό κτίριο του δυτικού αερολιμένα ή οι εγκαταστάσεις του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου θα κατεδαφιστούν:

■ Πρόκειται για το κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών γνωστό ως Σααρίνεν (πήρε το όνομά του από τον διάσημο Φινλανδό αρχιτέκτονα) που χαρακτηρίστηκε νεότερο μνημείο (2006) λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Περιμετρικά θα έχει ζώνη προστασίας 100 μ. με κάτοψη εμβαδού 6 στρέμματα και όλο μαζί θα φτάνει τα 77 στρέμματα. Εκεί προβλέπεται εκτεταμένος χώρος πρασίνου και χώρος στάθμευσης εντός της ζώνης προστασίας, ο οποίος εγκρίθηκε με το σκεπτικό ότι είναι υπόγειος και δεν αντίκειται στην έννοια του αδόμητου χώρου. Το κτίριο προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για εκθεσιακούς σκοπούς.

■ Τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας (χαρακτηρίστηκαν το 2009), καθώς αποτελούν ειδικές κατασκευές, για τη μελέτη της ιστορίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας. Με βάση το ΦΕΚ της κήρυξης, η ζώνη προστασίας περιμετρικά είναι 15 στρέμματα και η κάτοψη μαζί με τα υπόστεγα φτάνει τα 120 στρέμματα. Εκεί θα φιλοξενηθεί το Ιστορικό Μουσείο της Αεροπορίας.

■ Η Παγόδα ή το αγγλικό υπόστεγο χαρακτηρίστηκε νεότερο (2016) διότι αποτελεί μοναδικό κτίσμα αυτής της κατασκευής για τον ελληνικό χώρο. Η Παγόδα χωροθετείται εντός του αρχαιολογικού χώρου Χασάνι, εντάσσεται σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο «πανταχόθεν ελεύθερο» όπως ειπώθηκε και είναι πλήρως προστατευμένη λόγω του αρχαιολογικού χώρου. Η Παγόδα θα φιλοξενεί αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές εκθέσεις και σύγχρονης τέχνης. Ενώ υπάρχει πρόταση να στεγάσει την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων μαζί με τα ευρήματα από τις ανασκαφές στον χώρο.

Προβλέπεται επίσης να διατηρηθούν ως έχουν οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης -λόγω της μεγάλης τσιμεντοποίησης άνω των 30 μέτρων- οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για εκδηλώσεις αναψυχής.

Οπως είπε ο γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου, το υπουργείο Πολιτισμού συνολικά θα έχει την επίβλεψη 750 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού Πόλου.
Αρμοδιότητα

Στη συνεδρία -το θέμα είχε ξαναπεράσει- τα μέλη του ΚΣΝΜ δεν τα απασχόλησε το ύψος των έξι υψηλών κτιρίων, 140-200 μέτρα, που θα ανεγερθούν. Οπως εξήγησε η νομική σύμβουλος, «με βάση τον Νόμο 1305 και την απόφαση του ΣτΕ δεν έχουμε εμείς αρμοδιότητα να κρίνουμε για τον περιβάλλοντα χώρο ή τη σχέση με την Ακρόπολη. Μπορούμε να έχουμε λόγο μόνο για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα νεότερα μνημεία».

Ωστόσο σε πρόσφατο άρθρο της η πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟΑ και πρώην πρόεδρος του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σημείωνε επ' αυτού: «Το ερώτημα επομένως είναι εύλογο, καθώς το ΣτΕ στην υπ’ αρ. 1305/2016 απόφαση της Ολομελείας του, σε κάθε περίπτωση, δεν απέρριψε το προσβληθέν Π.Δ., με το περιεχόμενο του οποίου εναρμονίζονται και οι όροι που έθεσε το ΚΑΣ και συνακολούθως η υπουργική απόφαση που τελικά ενσωμάτωσε σε μεγάλο βαθμό η ΚΥΑ. Αποδείχθηκε δηλαδή ότι ο ρόλος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε διττό θετικό αποτέλεσμα: την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαίων και νεότερων μνημείων αλλά και την εξασφάλιση της νομιμότητας της προτεινόμενης επένδυσης του Ελληνικού».

Η Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη έθετε το ερώτημα: «Μήπως επιχειρείται μια απόπειρα παραπλάνησης περί του σκεπτικού της απόφασης, προκειμένου να επανεισαχθεί το θέμα στα Συμβούλια κατά παραγγελία των παραπονούμενων; Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ χειρότερο από την τροποποίηση μιας ΚΥΑ, ακόμη κι αν αφορά την "εμβληματικότερη επένδυση"» και υπενθύμιζε ότι το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο, γι' αυτό, όπως έλεγε η προηγούμενη Υ.Α., «κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών».

Μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΚΣΝΜ -προηγήθηκε την Τετάρτη του ΚΑΣ- η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του ΥΠΠΟΑ –με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο– έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας. Το υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου