Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Πως θα πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα «καμένοι» επαγγελματίες

Την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε άνεργους, πρώην ελεύθερους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές, με στόχο την πρόσβαση των ενδιαφερόμενων σε προγράμματα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας».

Παράλληλα, καθορίζεται και για τους έμμισθους δικηγόρους η ελάχιστη εισφορά των 117,2 ευρώ το μήνα για κύρια ασφάλιση, ενώ καταργείται αναδρομικά από 1/7/2011 η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ο.Α.Ε.Δ. που είχε επιβληθεί στους εργαζόμενους στις τράπεζες.

Αναλυτικά, με τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα σε άνεργους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν σε προγράμματα επανένταξης,χορηγώντας τους ενημερότητα παρά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Συγκεκριμένα, προβλέπει πως οι άνεργοι, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, που εντάσσονται σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ θα αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και θα παραμένουν ενήμεροι καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων,εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ακόμη και αν οφείλουν εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Από την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ παρακρατείται ποσοστό 25% που αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους.

Η ανάγκη ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας προέκυψε από το γεγονός ότι αυτοί οι άνεργοι – πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού εντάσσονται σε τέτοια προγράμματα του ΟΑΕΔ, οφείλουν να κάνουν έναρξη / επανέναρξη επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ. Με τον τρόπο αυτό, δεν κινδυνεύουν να αποκλειστούν από προγράμματα, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και τα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς θα ξεκινήσει η εξόφληση των οφειλόμενων.

Με άλλη τροπολογία, από 1/1/2019 ορίζεται νέα βάση υπολογισμού του ποσού της μηνιαίας εισφοράς για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς. Η εισφορά θα υπολογίζεται όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, η ανωτέρω εισφορά είναι 3,5% για τον ασφαλισμένο και 3,5% για τον εντολέα, από την 01.01.2019 έως 31.05.2019. Μειώνεται σε 3,25% για τον ασφαλισμένο και 3,25% για τον εντολέα για το διάστημα από 01.06.2019 έως 31.05.2022. Από την 01.06.2022 και μετά το ποσοστό της εισφοράς διαμορφώνεται οριστικά σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εντολέα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το ποσοστό της εισφοράς θα προκύπτει έχοντας βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό.

Επίσης, καταργείται αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011 η ειδική εισφορά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ που είχε επιβληθεί στους εργαζόμενους στις τράπεζες, τις θυγατρικές τους ή και τις συνδεδεμένες εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις Τράπεζες.

Για τους πληγέντες από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής, με απόφαση υπουργού Εργασίας της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και ρύθμισης των καθυστερούμενων οφειλών. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων απευθείας και σε εποπτευόμενα από δήμους και περιφέρειες ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Με άλλη διάταξη, μεταφέρονται μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στον Ο.Π.Ε.Κ.Α., τα αδιάθετα χρηματικά ποσά του έργου «Κάρτα Αλληλεγγύης», για την επέκταση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια. Τα κριτήρια επιλογής και οι προϋποθέσεις ένταξης των σχολικών μονάδων στο Πρόγραμμα, ο τρόπος υλοποίησης της επέκτασης του Προγράμματος κ.λπ. θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Επίσης, ρυθμίζονται με ΚΥΑ θέματα σχετικά με τη διαχείριση, διάθεση και κατανομή των εισπραχθέντων ποσών της κράτησης από πόρο του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Ρούλα Σαλούρου
salourou@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου