Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Όχι άλλα σκουπίδια στη Δυτική Αττική


Γιατί είναι σημαντικό;
Από τον Οκτώβριο του 2017 έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση χειρόγραφων υπογραφών κατά της απαράδεκτης επιλογής να συνεχίσει η Δυτική Αττική να αποτελεί τον προορισμό υποδοχής, διαχείρισης και ταφής των σκουπιδιών ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής. Μέχρι τώρα, πάνω από 2.000 πολίτες της Φυλής, της Πετρούπολης και των όμορων περιοχών έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο και, ιδιαίτερα, στη «στοχοποίηση» των ανενεργών λατομείων της Δυτικής Αττικής (Μουσαμά, Μελετάνι, ΤΙΤΑΝ κ.ά.) σαν χώρων για την εγκατάσταση των νέων υποδομών της περιφέρειας και στην εφιαλτική προοπτική της δημιουργίας μιας νέας χωματερής στη Φυλή, στην περιοχή της γ΄ φάσης. Η καμπάνια συλλογής υπογραφών συνεχίζεται και μέσα από την παρούσα ηλεκτρονική πλατφόρμα, για όσους/ες δεν μπόρεσαν να υπογράψουν στα έντυπα που έχουν διακινηθεί. 

Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ

Η Δυτική Αττική είναι η περιοχή που ‐για δεκαετίες και κατ’ αποκλειστικότητα‐ υποδέχεται τα σκουπίδια ολόκληρης της Αττικής, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα στα θέματα της υγείας και της (μη) προστασίας του περιβάλλοντος. Οι κάτοικοί της αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας. Έχουν δοθεί πολλοί και σκληροί αγώνες για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το ίδιο πολλές ήταν και οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν από τις αρχές όλων των βαθμίδων. Αποδείχθηκαν, στο σύνολό τους, υποκριτικές και ψεύτικες. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής, όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά επεκτείνεται και μεγαλώνει. Το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) σχεδιάζεται να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του. Ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων δεν απομακρύνεται. Μια ιδιωτική εταιρεία (WATT ΑΕ) αδειοδοτείται για να ξεκινήσει ‐πάλι‐ τις παλιές της δραστηριότητες μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. 

Για το άθλιο παρόν και το δυσοίωνο μέλλον έχει βαρύτατη ευθύνη η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ. Όχι μόνο επειδή και αυτή αθέτησε τις υποσχέσεις της. Αλλά και επειδή δεν κάνει τίποτα που θα μπορούσε να συμβάλλει στη βασική επιδίωξη του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης (ΕΣΔΑ), δηλαδή στην ανάκτηση με προδιαλογή, του 50% των απορριμμάτων, ως το 2020. Το πιο σπουδαίο εργαλείο, οι δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών, είναι στο μηδέν. Οι αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης των υπολειμματικών σύμμεικτων είναι καταχωνιασμένες στα συρτάρια. Ακόμη και η ανάγκη για κάποιους νέους ασφαλείς χώρους διάθεσης (ταφής) αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και καθυστέρηση, μετά τη ψήφιση του περιφερειακού σχεδιασμού και με αβέβαιη κατάληξη. Και το πιο απαράδεκτο: οι περισσότεροι χώροι που διερευνώνται είναι ‐πάλι‐ στα Δυτικά, με προμετωπίδα τα ανενεργά λατομεία Μουσαμά, Μελετάνι και ΤΙΤΑΝ. Όσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της Αττικής, αλλά και για μεγάλο μέρος των δημοτών τους, θεωρείται αυτονόητο ότι η Φυλή και η Δυτική Αττική θα συνεχίσουν να δέχονται τα σκουπίδια τους, έναντι των «αργυρίων» των αντισταθμιστικών εισφορών.

Αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα όσων βολεύονται με τη μικρή ανακύκλωση, με τα πολλά σύμμεικτα και με τα σενάρια της καύσης των σκουπιδιών. Εξυπηρετεί και εκείνες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που συνδέονται με τα συμφέροντα αυτά και συντηρούν τη σημερινή κατάσταση. «Κουμπώνει» με τη στάση της κυβέρνησης, που υποσκάπτει η ίδια το εθνικό σχέδιο διαχείρισης. Δεν εξυπηρετεί, όμως, το μέλλον πολυπληθών κοινωνιών, όπως αυτών της Δυτικής Αττικής. Τη συνταγή της ζωής που ετοιμάζουν για μας δεν την αποδεχόμαστε και τους την επιστρέφουμε. 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής ‐ Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com ‐ f/b: Δυτικό Μέτωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου