Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Κυβέρνηση και Βουλή «τακτοποιούν» το Mall




«Κυβέρνηση και Βουλή «τακτοποιούν» το Mall» τονίζει η δημοτική παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι και καλεί την κυβέρνηση να «παγώσει» τη διάταξη του νόμου που παρέχει τη δυνατότητα αυτή στην ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Συγκεκριμένα, και όπως σημειώνει η παράταξη σε ανακοίνωσή της, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τα αυθαίρετα (4495/17) παρέχεται η δυνατότητα στην εταιρεία ΛΑΜΔΑ να «τακτοποιήσει» το The Mall Athens, το οποίο έχει κριθεί αυθαίρετο με απόφαστη του Συμβουλίου της Επικρατείας, με καταβολή 10.000 ευρώ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης:
Κυβέρνηση και Βουλή «τακτοποιούν» το Mall

Με το άρθρο 110 του νόμου 4495/17 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή στις 18 Οκτωβρίου 2017 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 3 Νοεμβρίου 2017, δίνεται η δυνατότητα να «τακτοποιηθεί» το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, το Μall στο Μαρούσι, έναντι ευτελούς τιμήματος.

Με ένα παράβολο αξίας μόλις 10.000 ευρώ για το κτήριο, συνολικής επιφάνειας πάνω από 100.000 τ.μ., θα μπορούσε να «τακτοποιηθεί» η αυθαιρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πανομοιότυπο άρθρο είχε ψηφιστεί και το 2013 (Ν. 4178, άρθρο 23, παρ.6), που όμως ακυρώθηκε στη συνέχεια με την απόφαση ΣτΕ 1858/2015.

Ως γνωστόν με την απόφαση 376/2014 του ΣτΕ το Mall κρίθηκε αυθαίρετο, αφού ο νόμος βάσει του οποίου εκδόθηκε το 2003 η οικοδομική του άδεια από τις Υπηρεσίες του τότε ΥΠΕΚΑ, κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Σε συνέχεια αυτής της απόφασης ακολούθησε σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων από την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Οι μεθοδεύσεις αυτές κατέληξαν με κατάθεση από τη ΛΑΜΔΑ, τον Αύγουστο του 2016, αίτησης «νομιμοποίησης» του Mall μέσω εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), που ακόμα εκκρεμεί η έγκρισή του.

Με τον πρόσφατο Νόμο 4495/17 διακινδυνεύεται να ακυρωθούν στην πράξη οι 16ετείς και πλέον προσπάθειες πολιτών και φορέων του Αμαρουσίου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής και της οικονομικής βιωσιμότητας της τοπικής αγοράς.

Με τη στάση της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, Ν.Δ., ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ που ψήφισαν τον Νόμο, αντικειμενικά και λόγω της ασάφειάς του, ευνοούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να επιβάλλουν τα σχέδια τους σε βάρος των πολλών, της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και των μικρών επιχειρήσεων της πόλης μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να παγώσει άμεσα τη συγκεκριμένη, καθώς και κάθε άλλη διάταξη του νόμου 4495/17 που ευνοεί τα συμφέροντα αυτά, και να τις τροποποιήσει το συντομότερο δυνατόν σε άλλο νομοσχέδιο με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο. Να αποκλειστεί δηλαδή νομικά η δυνατότητα «τακτοποίησης» του Mall έναντι πινακίου φακής.

Να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας για αυτό το θέμα που κατατέθηκαν κατά τη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) τον Δεκέμβρη του 2016 και έχουν κοινοποιηθεί σε τρεις αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης τον Γενάρη του 2017.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή του Αμαρουσίου να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση και να προσφύγει στο ΣτΕ αν η ΛΑΜΔΑ υποβάλλει αίτηση τακτοποίησης, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη δεδικασμένο.

Εμείς από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε όλους τους φορείς και πολίτες του Αμαρουσίου και θα ζητήσουμε να κινητοποιηθούν ώστε να αποδοθούν στο Μαρούσι αυτά που του οφείλονται από τη διαχρονική και μη αναστρέψιμη ζημία που προκαλεί η συνέχιση της λειτουργίας του Mall.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου