Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: 17ο Τακτικό Συνέδριο, Διοικητικός απολογισμός

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


17Ο Τακτικό Συνέδριο

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ.

Περιόδου : Απρίλιος 2016 - Νοέμβριος 2017


Αθήνα, 14 & 15 Νοεμβρίου 2017
Τ.Ε.Ε.


Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σας καλωσορίζει στο 17ο Τακτικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου 2017.
Ο Διοικητικός Απολογισμός καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2016 όπου ολοκληρώθηκε το 16ο Συνέδριο μέχρι το Νοέμβριο του 2017.
Αυτό το διάστημα επιβεβαιώθηκε σε όλους τους τομείς η ταύτιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την μνημονιακή πολιτική.

Εκτιμήσεις για το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον
Με τις άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται, επιχειρείται η ριζική αναδιανομή του παραγόμενου οικονομικού πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, που έχουν οδηγήσει σε απίστευτα αρνητικές αλλαγές τη ζωή των ανθρώπων, στην ακύρωση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία στοχεύει στην αναδιανομή εισοδημάτων δημιουργώντας τεράστιες ζώνες φτώχειας και καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα του κέρδους. Βιώνουμε την πιο σκληρή μορφή καπιταλισμού που σαρώνει τους πάντες και τα πάντα στο διάβα του. Ακυρώνει ακόμη και θεμελιώδεις αρχές και κατακτήσεις των αστικών επαναστάσεων, υπονομεύει τη δημοκρατία, δημιουργεί καταστάσεις έκτακτων αναγκών που οδηγούν σε αναστολή τη δημοκρατία, την εθνική και λαϊκή κυριαρχία σε χώρες που συνθλίβονται από το διεθνή καταμερισμό εργασίας. Οι πολεμικές επεμβάσεις και ο θρησκευτικός φανατισμός, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουν δημιουργήσει ένα πολύπλοκο μείγμα διαρκούς και κλιμακούμενης έντασης που απειλεί την ανθρωπότητα.
Ειδικότερα στο πλαίσιο της Ευρώπης, μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την σκληρή λιτότητα, καλούνται την κρίση του κεφαλαίου να καλύψουν αποκλειστικά οι δυνάμεις της εργασίας αποκαλύπτοντας έτσι τους βαθιά ταξικούς όρους με τους οποίους η Ε.Ε οικοδομήθηκε και λειτουργεί ως μια νομισματική ένωση υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και διατήρησης της υψηλής κερδοφορίας του μέσω των διαφόρων Συνθηκών, της Ε.Κ.Τ και του Συμφώνου Σταθερότητας, με παράκαμψη της δημοκρατικής βούλησης των λαών.


Η Ε.Ε., εκτός από την οικονομική κρίση, βρίσκεται μπροστά και σε μια μεγάλη προσφυγική κρίση. Απέδειξε την αποτυχία της και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με μεγάλο θύμα την Ελλάδα, η οποία εκτός από τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που της έχουν επιβληθεί, μετατρέπεται παράλληλα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών. Οι κυρίαρχοι της Ε.Ε., συνένοχοι και συμμέτοχοι επί χρόνια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην αποδόμηση των εθνικών οικονομιών, δείχνουν το απάνθρωπο πρόσωπό τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η κρίση στη χώρα μας και η κυβερνητική πολιτική
Η χώρα μας βιώνει επί 7 χρόνια την επίπτωση από τον Αρμαγεδδώνα των μνημονίων. Τα μνημόνια δεν είναι μια προσωρινή οικονομική επιλογή λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η χώρα. Δεν είναι μια παρένθεση, αλλά ένα καθεστώς νεοφιλελεύθερης ακραίας διαχείρισης, που συνιστά ένα υπόδειγμα για το παρόν και το μέλλον. Πρόκειται για την γενική εκκαθάριση δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων για να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο άγριας καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποκατάστασης της υψηλής κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Πρόκειται για στρατηγική μεταβολή, που συμπεριλαμβάνει την δραματική χειροτέρευση στην οικονομική και κοινωνική θέση των λαϊκών στρωμάτων, την θέσπιση της επιτροπείας, την κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας.
Η μέσω των μνημονίων, εφαρμογή της συνταγής της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει το διευθυντήριο της ΕΕ στις χώρες και με ιδιαίτερη σκληρότητα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτικού μας συστήματος, που θεμελιώθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με το οικονομικό κατεστημένο και με βασικές πλευρές του, το πελατειακό κράτος λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης, τη συστηματική διαπλοκή, την διάχυτη διαφθορά, την μόνιμη φορολογική ασυλία της ολιγαρχίας του πλούτου, συγκροτεί τον ταξικό χαρακτήρα του χρέους, οδηγώντας τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας σε οικονομική αφαίμαξη και πλήρη φτωχοποίηση. Οι δραματικές οικονομικές συνέπειες για την κοινωνία δυστυχώς δεν είναι οι μόνες. Μνημονιακές κυβερνήσεις και οικονομική ολιγαρχία αξιοποιώντας την κρίση εφαρμόζουν πολιτικές που αποδομούν κάθε θεσμική κατάκτηση των εργαζομένων, που κερδήθηκε με σκληρούς αγώνες τον τελευταίο αιώνα, αποδιαρθρώνοντας πλήρως εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές και κράτος πρόνοιας, ατομικές και συλλογικές ελευθερίες καθώς και κάθε θεσμική κατάκτηση που αποτελούσε δίχτυ προστασίας και στήριξης των αδύναμων αυτής της κοινωνίας.
Ειδικότερα οι κυβερνητικές επιλογές στο χώρο του Δημοσίου και σε ότι μας αφορά, έχουν ως συνέπειες:
  • Τεράστιες απώλειες των αποδοχών μας που συνεχώς και με διάφορους τρόπους διευρύνονται.
  • Πλήρη ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Τομέα ειδικότερα των παραγωγικών του δραστηριοτήτων που παραδίδονται βορά στην κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου.
  • Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
  • Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με στόχο να καταστούν απλό βοήθημα.
  • Αποδιάρθρωση της κοινωνικής ασφάλισης και βίαιη ανατροπή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Ληστρική φορολογία που διαλύει εντελώς το ελάχιστο εισόδημα που μας έχει απομείνει.
  • Ολοκληρωτική υποχώρηση των εργασιακών και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
  • Δραστικό περιορισμό της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα ( Κοινοβούλιο, Συνδικαλισμό κλπ ).
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μια προσωρινή κατάσταση που σύντομα θα περάσει, αλλά μια νέα “κανονικότητα” που οδηγεί σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση εκατομμύρια Ελλήνων.
Έχοντας βιώσει επτά ολόκληρα χρόνια αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, δε μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες και να εθελοτυφλούμε για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι σημερινές κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ, σε συνεργασία με τις υποταγμένες κυβερνήσεις. Οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες πρέπει να οργανώσουμε τη δική μας μαζική και αγωνιστική απάντηση με στόχο την ανατροπή αυτής της καταστροφικής για τη χώρα μας και το λαό πολιτικής.
Η απάντηση οφείλει να στηρίζεται στην ανάπτυξη ενωτικών αγώνων για τη στήριξη του εισοδήματος, την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, την προστασία της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος, την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δημιουργία θέσεων μόνιμης εργασίας, την ανάδειξη της σημασίας του κοινωνικού ελέγχου, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αναδιανομή του πλούτου. Προϋπόθεση για τον εναλλακτικό αυτό δρόμο διεξόδου από την κρίση είναι η προβολή και διεκδίκηση στόχων όπως:
  • Άμεσος απεγκλωβισμός από το μηχανισμό “στήριξης” που συγκρότησε η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και την πολιτική τους, με κατάργηση των μνημονίων, των νόμων και των συμβάσεων που απορρέουν από αυτόν.
  • Κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ.
  • Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
  • Καμιά θυσία που εξαθλιώνει παραπέρα τον ελληνικό λαό στο όνομα του ευρώ.
  • Εθνικοποίηση και κοινωνικός έλεγχος του τραπεζικού συστήματος που ούτως ή άλλως στηρίζεται με δημόσιο χρήμα και εγγυήσεις πολλών δις ευρώ που φορτώνεται σαν χρέος η ελληνική κοινωνία.
  • Άμεσο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Να μπει τέλος στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των πάσης φύσεως συμβάσεων παραχώρησης, των ΑΕ και των ΣΔΙΤ. Ανάκτηση από το Δημόσιο των πιο κρίσιμων στρατηγικών κλάδων και επιχειρήσεων της οικονομίας και αναδιάρθρωση με γενναία αύξηση του ΠΔΕ, ώστε να καταστεί κεντρικός μοχλός της αναπτυξιακής διαδικασίας.
  • Προώθηση ενός στρατηγικού σχεδίου δημοκρατικής, διοικητικής ανασυγκρότησης του κράτους, με σαφή διάκριση της κυβερνητικής λειτουργίας από τη διοικητική, που θα εξασφαλίζει και θα ενισχύει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του, θα επιδιώκει την αύξηση και ορθολογική χρήση των πόρων για την αποτελεσματική λειτουργία του, θα αποκαθιστά την αξιοπιστία του, θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, θα καταπολεμά τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις, θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση του πολίτη και θα γίνεται έτσι ικανό και αξιόπιστο εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνεισφοράς.
  • Στρατηγική στήριξης, με σειρά άμεσων μέτρων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και βιοτεχνών.
  • Δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση με βάση τη φοροδοτική ικανότητα καθενός, και επιτέλους τερματισμός της μόνιμης φορολογικής ασυλίας του πλούτου.
  • Υπεράσπιση, στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου, αναδιανεμητικού, κοινωνικού χαρακτήρα του συνταξιοδοτικού συστήματος και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στον αντίποδα της εφαρμοζόμενης από την κυβέρνηση αποδόμησής του.
  • Μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν αποδειχθεί πεδίο διαπλοκής, διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
  • Προστασία και ενίσχυση των εισοδημάτων με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, χτύπημα της ακρίβειας, θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και εγγυημένης πρόσβασης σε δημόσια αγαθά και βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Σ΄ αυτό το δυσμενές περιβάλλον που περιγράψαμε παραπάνω, το διεκδικητικό πλαίσιο του Κλάδου μας προσδιορίστηκε από την απόφαση του 16ου Τακτικού Συνεδρίου.
Ήδη από προηγούμενα Συνέδρια, είχαμε εκτιμήσει ότι η παράδοση της χώρας στις μνημονιακές πολιτικές επηρέαζε την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και σε όλα τα επίπεδα. Συνεπώς εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στον Ιδιωτικό Τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, νεολαία, γνώρισαν την κατάρρευση του επιπέδου ζωής που είχαν βιώσει μέχρι το 2010. Επιμέρους επομένως αιτήματα κοινωνικών ομάδων ή Κλάδων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να τύχουν επίλυσης. Το κυρίαρχο κοινό αίτημα όλων περικλείεται στην ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής.
Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση η στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή ήταν και παραμένει η συνεργασία και δημιουργία κοινού μετώπου και αγωνιστικών δράσεων με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς καθώς και με τους φορείς των Διπλ. Μηχανικών.
Δυστυχώς οι παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος που έχουν δημιουργήσει σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων έλλειψη εμπιστοσύνης, η προκλητική στάση της ΓΣΕΕ, η ιδιοτέλεια αρκετών συνδικαλιστικών στελεχών διαχρονικά, σε συνδυασμό με την διαμορφωμένη τις τελευταίες δεκαετίες αντίληψη απομάκρυνσης από την συλλογική δράση μεγάλου μέρους της κοινωνίας που επιδιώκει εξατομικευμένα την επίλυση των προβλημάτων του, καθώς και η μεγάλη απογοήτευση που υπήρξε από τις ελπίδες και προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το Σύριζα, είχαν σαν συνέπεια την υποτονική και δυσανάλογα υποβαθμισμένη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Με βάση αυτή την επιλογή η ΕΜΔΥΔΑΣ συμμετείχε σ΄ όλες τις μεγάλες κοινές δράσεις που έγιναν αυτό το διάστημα, οι κορυφαίες των οποίων ήταν :
α) Οι κινητοποιήσεις για την τεράστια αλλαγή του ασφαλιστικού που επέφερε ο Ν. 4387/2016 με την πολύμηνη απεργία – αποχή από Συμβούλια και Επιτροπές (βλέπε σχετικά).
β) Η αξιολόγηση και στις δύο φάσεις, η δεύτερη μετά την κατάπτυστη τροπολογία Γεροβασίλη που εξελίσσεται αυτή την περίοδο (βλέπε σχετική ανακοίνωση). Σ΄ αυτές τις δράσεις δυστυχώς η συμμετοχή των Διπλ. Μηχανικών μελών μας δεν ήταν η επιθυμητή.
Αξιολογώντας αυτή την κατάσταση του Κλάδου, αποφασίσαμε ταυτόχρονα να εντείνουμε (έστω και χωρίς κίνημα Μηχανικών) τις προσπάθειες μας στα ιδιαίτερα Κλαδικά αιτήματα, όπως περιεγράφονται στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου.
Επιδιώξαμε διάλογο, ώστε να αναδείξουμε τα αιτήματά μας και να πετύχουμε λύσεις,με το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων που σχετίζονταν με αυτά. Η ανταπόκριση από μέρους τους εξαιρετικά μικρή, αφού περιορίστηκε ουσιαστικά μόνο σε δύο υπουργεία, στο Υποδομών-Μεταφορών και στο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε μικρότερο δε βαθμό και προφανώς με μικρά αποτελέσματα στο υπουργείο Άμυνας (Αν. υπουργός) και Δικαιοσύνης (Γεν. Γραμματέας). Είναι προφανές ότι η στάση αυτή από την πλευρά συγκεκριμένων υπουργών ανέδειξε και τη βαθιά αντιδημοκρατική τους αντίληψη για τον τρόπο που λειτουργούν αρνούμενοι ακόμα και το διάλογο με τους συλλογικούς φορείς.
Ειδικότερα :
  • Στην συνάντηση με τον Αν. υπουργό Εθνικής Άμυνας παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο συστηματικού διαλόγου που θα βοηθούσε στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων και στο μέλλον, μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε παρέμβαση στο ζήτημα του Οργανισμού που απασχολεί τους Διπλ. Μηχανικούς του υπουργείου και φαίνεται στο τελικό τουλάχιστον σχέδιο ότι μεγάλο μέρος των θέσεών μας έχει γίνει αποδεκτό, μένει βέβαια να ολοκληρωθεί και τυπικά. Για το δεύτερο θέμα που απασχολεί τους συναδέλφους και αφορά το Ανθυγιεινό Επίδομα οι παρεμβάσεις μας μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει θετικό αποτέλεσμα.
  • Στη συνάντηση με το Γεν. Γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης (παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας δεν κατέστη δυνατό να δούμε τον Υπουργό) τέθηκε το ζήτημα της Νομικής κάλυψης των Διπλ. Μηχανικών. Κάποιες προτάσεις μας που θα οδηγούσαν σε σημαντικό βαθμό σε επίλυση του προβλήματος, όπως η δημιουργία Σώματος Δικαστών με γνώσεις Τεχνικής Νομοθεσίας τουλάχιστον στο προδιαδικαστικό στάδιο, δεν έγιναν αποδεκτές. Τέθηκαν από μέρους του Γεν. Γραμματέα κάποιες άλλες προτάσεις με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος που ήδη επεξεργαζόμαστε.
  • Στις αρκετές σε αριθμό συναντήσεις με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και τη Γενική Γραμματέα, που έχουν πραγματοποιηθεί, τέθηκαν αρκετά ζητήματα που η αποδοχή τους θα άμβλυνε σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες του νόμου 4387/2016 (βλέπε σχετικές ανακοινώσεις μας) καθώς επίσης και η διεκδίκηση του ποσού που έχει συσσωρευθεί στον Ειδικό έντοκο λογαριασμό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και αφορούσε τον παλαιό πόρο του 6‰. Στα περισσότερα από τα ζητήματα που τέθηκαν καθώς και σ΄ αυτό που αφορούσε την διεκδίκηση του συσσωρευμένου ποσού, έχει υπάρξει θετική συμφωνία η οποία όμως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί γραπτά, συνεπώς παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Στα ζητήματα όπου δεν έχουμε πάρει ακόμα θετικές απαντήσεις, όπως στην επιστροφή των Εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης για τους μετά το 93 ασφαλισμένους, έχουμε ήδη ξεκινήσει διαδικασία κατάθεσης αγωγών σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο (βλέπε σχετικά). Επίσης εκφράσαμε την αντίθεση μας στα σχέδια δημιουργίας επαγγελματικού Ταμείου και αποσύραμε τους εκπροσώπους μας από το ΤΜΕΔΕ (βλέπε σχετικά).
  • Στις επίσης αρκετές συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών και στα ζητήματα που τέθηκαν σ΄ αυτές καταγράφεται και μια επιτυχία σημαντική κατά την εκτίμησή μας για τον Κλάδο λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον στο οποίο επιτεύχθηκε και η οποία οφείλεται κυρίως στο δίκαιο του αιτήματος, στην δική μας υπομονή και επιμονή, στη θετική συμβολή του υπουργού και την αποδοχή εκ μέρους των Προέδρων των Εργοληπτικών Ενώσεων.
Αφορά στην συμφωνία ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και Εργοληπτικών Ενώσεων για την δημιουργία πόρου υπέρ των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου, που κυρώθηκε νομοθετικά στο Ν. 4412/2016, άρθρο 53, παράγραφος 7, περίπτωση θ και με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης και το άνοιγμα του λογαριασμού από το ΤΕΕ βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.
Γεγονός που με εμφατικό τρόπο αναδεικνύει ότι οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις που βασίζονται σε τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, στην ευελιξία και επιμονή κατά τη διαπραγμάτευση, στην αξιοποίηση διεκδικητικού κινήματος, οδηγούν σε επιτυχίες ακόμα και σε περιόδους μνημονιακής καταστροφής.
Επιπρόσθετα στις συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών –Μεταφορών, έχουμε θέσει :
α) Το ζήτημα των αποζημιώσεων εκτός έδρας, το οποίο παρά τη μη αρνητική του στάση παραμένει άλυτο.
β) Το σοβαρό ζήτημα της νομικής κάλυψης που υπήρχε στο Ν. 3316/2005 (όχι φυσικά αυτό που μας ικανοποιούσε) αλλά καταργήθηκε και αυτό που υπήρχε με το Ν. 4412/2016 (βλέπε σχετικό έγγραφο). Επίσης και γι΄αυτό δεν είναι αρνητικός μεν, αλλά δεν έχει δρομολογηθεί και η λύση του.
γ) Τα ζητήματα της συνολικής υποβάθμισης του ρόλου των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου, καθώς και τα ζητήματα της δραματικής μείωσης των αποδοχών τους και της βαθμολογικής ισοπέδωσης. Στα παραπάνω ζητήματα ο υπουργός κατέθεσε την πρόθεσή του για δημιουργία Διυπουργικού Κλάδου Μηχανικών. Ο Διυπουργικό Κλάδος Μηχανικών αποτέλεσε στόχο και της Ομοσπονδίας μας κατά το παρελθόν (πριν μια δεκαπενταετία), συνεπώς απαντήσαμε κατ΄ αρχάς θετικά ως προς τη συμμετοχή μας στο διάλογο που με πρωτοβουλία του ζήτησε, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις (βλέπε σχετικό έγγραφο). Είναι σαφές ότι μια τέτοια μεγάλη και πρωτόγνωρη δομική αλλαγή για τη Δημόσια Διοίκηση, δε θα είναι εύκολη και θα συναντήσει πολλά εμπόδια. Εμείς σε κάθε περίπτωση με σοβαρότητα αντιμετωπίζοντας το συγκεκριμένο θέμα και μετά από εκτεταμένες συζητήσεις σε τρία Διοικητικά Συμβούλια διαμορφώσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων (επιτροπή του Δ.Σ. της Ομοσπονδία), τις οποίες και έχουμε αποστείλει στον υπουργό και στα μέλη της επιτροπής που έχει συστήσει και αναμένουμε.
          δ) Τις αντιρρήσεις μας στο Νομοσχέδιο για τα Δημόσια και Ιδιωτικά Έργα (βλέπε σχετική ανακοίνωση) και στον Οργανισμό του Υπουργείου (βλέπε σχετική ανακοίνωση)
Εκτός των συναντήσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω απευθύναμε, μαζί φυσικά και με απραγματοποίητα αιτήματα για συνάντηση, σημαντικό αριθμό εγγράφων προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο), αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα των Διπλ. Μηχανικών που σχετίζονται με :
α) Την αποκατάσταση της αδικίας και άνισης μεταχείρισης για τους συναδέλφους που μετακινήθηκαν και ως συνέπεια καταργήθηκε η υπερβάλλουσα μείωση (προσωπική διαφορά), ζήτημα που εν μέρει έχει λυθεί ήδη αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια και για αυτές τις κατηγορίες που παραμένει ακόμα άλυτο.
β) Την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 69/2016 για αναγνώριση προϋπηρεσίας μέχρι επτά (7) χρόνων στο Δημόσιο από τον Ιδιωτικό Τομέα (βλέπε σχετικά). Αρκετά υπηρεσιακά συμβούλια φορέων είχαν δημιουργήσει προβλήματα εξαιτίας και των ασαφειών των διευκρινιστικών εγκυκλίων. Σήμερα τα προβλήματα αυτά περιορίζονται μόνο στο υπηρεσιακό συμβούλιο του ΥΠΠΟ που επιμένει να αντιμετωπίζει με προκλητικά απαράδεκτο τρόπο το ζήτημα παρά το γεγονός ότι με την τελευταία εγκύκλιο αλλά και με τις απαντήσεις που έχουν πάρει στα ερωτήματα που έθεσαν προς το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι απόλυτα αποσαφηνισμένο. Στο συγκεκριμένο υπηρεσιακό συμβούλιο μάλιστα υπήρξε και παράσταση του προέδρου της Ομοσπονδίας, αξίζει δε ιδιαίτερης μνείας ότι απαρτίζεται αποκλειστικά από Μηχανικούς.
γ) Τη σαφή μας διαφωνία, με τη θεσμοθέτηση της αναγνώρισης του πενταετούς ενιαίου κύκλου σπουδών μας ως «master» χωρίς όμως ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού δεν προβλέπεται και μισθολογική αντιστοίχιση (βλέπε σχετική ανακοίνωση) .
δ) Το προβάδιμα των Διπλωματούχων Μηχανικών στους υπό κατάρτιση Οργανισμούς των Υπουργείων και των ΟΤΑ Α και Β Βαθμού, το οποίο συστηματικά καταστρατηγείται (βλέπε σχετικό έγγραφο).
Επίσης δε, συμπαρασταθήκαμε με κάθε δυνατό τρόπο σε συναδέλφους που αντιμετώπιζαν δικαστικές περιπέτειες (συνδικαλιστικές και υπηρεσιακές).
Σταθήκαμε στο πλάι κοινωνικών, περιβαλλοντικών και αυτοδιαχειριστικών κινημάτων, προσφέροντας την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράσταση μας.
Είμασταν παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Επιχειρήσαμε, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα (με ευθύνη του ΕΚΔΔΑ), να επενεκκινήσουμε συγκροτημένες διαδικασίες επιμόρφωσης για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς (βλέπε σχετική ανακοίνωση).
Τέλος, σε καθημερινή βάση η Ομοσπονδία στάθηκε αλληλέγγυα σε πάρα πολλούς συναδέλφους που θέτανε προβλήματα, ζητούσαν διευκρινίσεις και βοήθεια για ζητήματα οικονομικής φύσης, εργασιακά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά. Ιδιαίτερα η τελευταία κατηγορία, λόγω του κύματος των συνταξιοδοτήσεων που έχει δημιουργηθεί, αλλά και της δαιδαλώδους νομοθεσίας από τις διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων με δυσμενείς πάντα ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους, αποτέλεσε κυρίαρχη κατηγορία και η Ομοσπονδία εκτιμούμε στάθηκε πολύ χρήσιμη για μεγάλο αριθμό συναδέλφων, παρέχοντας τους διευκρινήσεις και οδηγίες.
Οικονομικά
Το μεγάλο πρόβλημα οικονομικής αυτοτέλειας που αντιμετώπιζε η Ομοσπονδία καθώς οι Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ, λύθηκε με την δημιουργία του πόρου που δημιουργήθηκε από την Συμφωνία ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και Εργοληπτικών Ενώσεων, με συνέπεια την επανασυσπείρωση του συνόλου των Μηχανικών του Δημοσίου στην ΕΜΔΥΔΑΣ και την καταβολή της συνδρομής τους.
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ της Ομοσπονδίας αλλά και τα ΔΣ των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ οφείλουν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τους πόρους με την μέγιστη δυνατή οικονομία, όπως έπραξαν όλα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, κατευθύνοντάς τους αποκλειστικά σε ουσιαστικές συνδικαλιστικές δράσεις που συμβάλλουν στο συλλογικό όφελος.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Στις σελίδες που προηγήθηκαν συμπυκνώθηκε με όσο το δυνατόν πληρέστερο τρόπο η ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας και ο σχεδιασμός και η δράση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας σε συνάρτηση με το πλαίσιο των αιτημάτων μας, για το διάστημα που πέρασε.
Στην διαμορφωμένη σκληρή πραγματικότητα εντοπίζουμε δύο βασικές παραμέτρους που επενεργούν αρνητικά στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών που μας εξαθλιώνουν κάθε μέρα και περισσότερο και στερούν από την χώρα τη δυνατότητα οικονομικής και παραγωγικής ανάταξης που μπορεί να εγγυηθεί ευοίωνο μέλλον.
Οι παράμετροι αυτές είναι αφενός, οι συστηματικά και οργανωμένα καλλιεργούμενες εσωτερικές αντιθέσεις στα διάφορα κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες εργαζομένων, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην δημιουργία ενιαίου και μαζικού μετώπου όλων των εργαζομένων, το γνωστό δηλ. ΄΄διαίρει και βασίλευε΄΄ που διαχρονικά δηλητηριάζει την κοινωνία και διευκολύνει την εφαρμογή των καταστροφικών πολιτικών πάνω σ΄ όλους, αφετέρου η μεγάλη απογοήτευση σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας, που επέφερε απομάκρυνση και αποστράτευση από την αναγκαία συλλογική δράση, εμπεδώνοντας έτσι τη λογική ότι δεν αλλάζει τίποτα, λογική δηλ. παθητικής αποδοχής αυτής της βαρβαρότητας.
Είναι πεποίθησή μας συνεπώς, ότι όλες οι ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας και του συνδικαλιστικού χώρου, πρέπει να δώσουμε τη μάχη να ΄΄σπάσουν΄΄ αυτά τα φαινόμενα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ιεραρχώντας και προτάσσοντας τα μεγάλα επίδικα που θέτει η σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα, που είναι ενότητα όλων και αγώνας για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής, χωρίς φυσικά να παραβλέψουμε ως Διπλ. Μηχανικοί τις εξειδικευμένες γνώσεις μας, τον ιδιαίτερο ρόλο μας στην παραγωγική διαδικασία και την αυτονόητη διεκδίκηση της αποτίμησης αυτών των ιδιαιτεροτήτων σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο.

Πιστεύοντας ότι οι σκέψεις μας και οι δράσεις μας απηχούν και συμβαδίζουν με την σημερινή πραγματικότητα καθώς και με τις προσδοκίες και επιδιώξεις του Κλάδου, σας καλούμε να στηρίξετε τον Διοικητικό Απολογισμό του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και να τον υπερψηφίσετε.




Αθήνα, Νοέμβριος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου