Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ

Συμμαχούμε για τα Κοινά. Χακάρουμε την πολιτική. Παράγουμε χωρίς περιφράξεις


https://commons.gr/PRIMARY MENU

Υποβολή Προτάσεων

(for an English version of this form see here)

Τι είναι η Συμμαχία των Κοινών
Η Συμμαχία των Κοινών είναι μία κοινωνική συμμαχία, που συνδυάζει την πολιτική με την παραγωγή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιοδικό σημείο συνάντησης για πρόσωπα και συλλογικότητες, που ασχολούνται με τα κοινά αγαθά και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, για την ενίσχυση υπαρχόντων αλλά και για τη δημιουργία νέων εγχειρημάτων. Πρόθεσή μας είναι ένα τέτοιο σημείο συνάντησης να γίνει διαρκής κοινωνικός θεσμός και να αποτελέσει κοινό κτήμα ενδυνάμωσης για τους ενεργούς πολίτες, τα κινήματα και την κοινωνία.

Πρόσκληση σε τι
Πρώτο σημείο συνάντησής μας θα είναι το Φεστιβάλ των Κοινών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7-8 Οκτώβρη 2017 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην ΑΘήνα. Σε αυτό θα ενώσουν τις δυνάμεις τους το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας και το CommonsFest. Επιθυμούμε το Φεστιβάλ των Κοινών να γίνει ένα πανηγυρικό σημείο συνάντησης συνεργατικών εγχειρημάτων και εγχειρημάτων, που παράγουν και προασπίζουν κοινά αγαθά, αλλά και ένα φόρουμ για την ανάπτυξη παραγωγικών συμπράξεων γύρω από τα κοινά και την ΚΑΛΟ. Συγκεκριμένα, επιθυμούμε με εφαλτήριο το Φεστιβάλ των Κοινών να εκτεθούν ιδέες κάθε είδουςγια πολιτικές / παραγωγικές συμπράξεις και να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας για την υλοποίησή τους. Στα πλαίσια αυτά σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στις εργασίες και στην παραγωγική δραστηριότητα του Φεστιβάλ των Κοινών.

Γιατί σας προσκαλούμε
Επειδή κρίνουμε πως η συλλογικότητά σας συνδράμει στην από κοινού προσπάθεια για την προστασία, την παραγωγή και την διεύρυνση των κοινών και της ΚΑΛΟ. Επειδή η εμπειρία σας είναι πολύτιμη και μπορεί να διαμοιραστεί μέσω του φεστιβάλ σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή η αξιόλογη δράση σας πρέπει να προβληθεί σε ένα ευρύτερο κοινό, να βρει ανταπόκριση και νέους συμμετέχοντες αλλά και να πολλαπλασιαστεί. Επειδή η παρουσίαση της ιδέας σας για κάποια πολιτική / παραγωγική σύμπραξη μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και το Φεστιβάλ των Κοινών να γίνει εφαλτήριο η ιδέα αυτή να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την συγκρότηση σχετικής ομάδας εργασίας. Επειδή η προσπάθειά σας αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου κόσμου, που κινείται στους ίδιους ρυθμούς και αποκτά κοινωνική προοπτική μέσα από την συνύφανση των επιμέρους εγχειρημάτων, όπως το δικό σας. Επειδή πιστεύουμε στην αλληλουποστήριξη των εγχειρημάτων και στον συντονισμό δράσεων ως μέσο ο κόσμος αυτός να αποκτήσει βαθύτερες κοινωνικές ρίζες και προοπτική.

Πως συμμετέχετε
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε όποιον/ους από τους παρακάτω τέσσερις άξονες που διαρθρώνουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

1. Διαδραστικές παρουσιάσεις-αστραπή: 15’ λεπτά παρουσίαση του εγχειρήματος, ιδέας κλπ. και 15’ ερωταπαντήσεις και διάλογος.
2. Εργαστήρια μάθησης πρακτικών, ανταλλαγής και διαμοιρασμού γνώσεων.
3. Πολιτική και πολιτικές. Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει θέματα που άπτονται το πεδίο της «θεωρίας – ιδεών» αλλά και των «αγώνων – πρακτικών – στρατηγικών» για τα κοινά, υπό τη μορφή πάνελ, world café, στρογγυλά τραπέζια.
4. Συμπράξεις, για την ανάπτυξη και εκκόλαψη ιδεών, τη συγκεκριμενοποίηση και υποστήριξη project, ανάμεσα σε συλλογικά εγχειρήματα αλλά και κατόχους χρήσιμων γνώσεων και ειδικοτήτων. Στόχος των συμπράξεων είναι η διευκόλυνση του εντοπισμού και της διασταύρωσης αναγκών, ενδιαφερόντων, γνώσεων και υπαρκτών δυνατοτήτων, για την επινόηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών και λύσεων, που να διευρύνουν τις υλικές δυνατότητες του οικο-συστήματος των Κοινών και της ΚΑλΟ.

Για την συμμετοχή σας στο φεστιβάλ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα. Εκτός απ’ τα πεδία που σχετίζονται με το περιεχόμενο της πρότασης, ζητάμε και μερικά στοιχεία για το εγχείρημα, ενώ προαιρετικά μπορείτε να καταθέσετε κι ένα προτεινόμενο ψήφισμα ή μανιφέστο του εγχειρήματός σας, το οποίο θα εκτεθεί στους χώρους του φεστιβάλ και θα τεθεί προς συζήτηση και υιοθέτηση από την γενική συνέλευση της Συμμαχίας των Κοινών, η οποία θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Το ανοιχτό συντονιστικό της Συμμαχίας των Κοινών

1 σχόλιο: