Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Θα «εξαφανιστούν» τα πιστωτικά εκκαθαριστικά μέχρι το 2020



Η ακτινογραφία των φετινών εκκαθαριστικών δεν αναδεικνύει μόνον τους μεγάλους χαμένους της δραστικής πρώτης μείωσης του αφορολογήτου από τα 9.545 ευρώ του 2015 σε έως και 8.636 ευρώ για τα περυσινά εισοδήματα, αλλά προδιαθέτει και για τον «επόμενο γύρο» μείωσης του αφορολογήτου.

Το 2020, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον τωρινό σχεδιασμό και δεν υπάρξουν νέες ανατροπές με ταχύτερη εφαρμογή της ψηφισμένης καθήλωσης του αφορολογήτου σε έως και 5.700 ευρώ, το ψαλιδισμένο αφορολόγητο θα επιβαρύνει εκ νέου εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.

Πρόγευση των μελλοντικών επιβαρύνσεων δίνουν τα στατιστικά των εκκαθαριστικών φορολογίας εισοδήματος για 6,1 εκατ. φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο Τaxisnet και απαιτούν σήμερα την πληρωμή της πρώτης δόσης. Δείχνουν κατακόρυφη αύξηση για τα χρεωστικά ραβασάκια με αντίστοιχη συρρίκνωση μηδενικών και πιστωτικών σημειωμάτων.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έφτασαν φέτος τα 2.545.274, ενώ πέρυσι ήταν 2.318.902. Η αύξηση περίπου 10% των φορολογουμένων με χρεωστικό ραβασάκι, ή περίπου 230.000, δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των βεβαιωμένων φόρων εισοδήματος. Οι επιβαρύνσεις αυξήθηκαν, τα έσοδα όχι. Συνολικά άλλωστε η καθαρή θέση για το Δημόσιο, από την εκκαθάριση των δηλώσεων, περιορίστηκε από 3,467 δισ. ευρώ σε 3,340 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πέρυσι τέτοια εποχή φόρους 3,7 δισ. ευρώ μοιράζονταν 2.318.902 φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό, ενώ φέτος το ίδιο ποσό επιβαρύνει 2.545.274 φορολογουμένους.

Στο μεσοδιάστημα το αφορολόγητο μειώθηκε από τα 9.545 ευρώ σε έως και 8.636 ευρώ, οι προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξήθηκαν από το 75% στο 100%, οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια αυξήθηκαν και οι έχοντες μπλοκάκια σε συνδυασμό με αμοιβές από μισθωτή εργασία γνώρισαν πρωτόγνωρη έκρηξη των επιβαρύνσεων στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Για τα μπλοκάκια αυτής της κατηγορίας, η αύξηση των επιβαρύνσεων προκύπτει από το γεγονός της φορολόγησης των συνολικών αμοιβών τους με την κλίμακα των μισθωτών – χωρίς αφορολόγητο για τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα – ενώ πέρυσι, αμοιβές από μισθό φορολογούνταν ξεχωριστά από τα έσοδα από μπλοκάκι.

Τα στατιστικά των φετινών δηλώσεων αποκαλύπτουν επίσης σταδιακή εξαφάνιση των πιστωτικών εκκαθαριστικών. Ούτε δύο στους δέκα φορολογουμένους δεν μπορούν να προσδοκούν επιστροφή φόρων τους επόμενους μήνες, καθώς το ποσοστό των πιστωτικών σημειωμάτων στο σύνολο είναι μόλις 15,58%. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16,67% και οι δικαιούχοι επιστροφής ξεπερνούσαν κατά 18.000 το ένα εκατομμύριο φορολογουμένους. Φέτος περιορίστηκαν σε 953.517 φορολογουμένους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων σχεδιάζεται η πίστωση 362 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στις δόσεις του φόρου εισοδήματος, το χρονοδιάγραμμα παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι και η εξόφληση πρέπει να γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων σήμερα και οι επόμενες στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου, έκπτωση δεν προβλέπεται ενώ και φέτος αναμένεται να πάρουν φωτιά τα γκισέ των τραπεζών προκειμένου οι φορολογούμενοι να σπάσουν τα χρέη σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους καρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου