Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για την υποχρεωτική χρήση POS από τους μηχανικούς



Μέσα στα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα, έρχεται και η υποχρέωση εγκατάστασης POS και για τους μηχανικούς. Ένα μέτρο που, όπως εφαρμόζεται, αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος των συναδέλφων μηχανικών, καθώς υποχρεώνονται να πληρώνουν τις τράπεζες τόσο για τον πάγιο εξοπλισμό, όσο και ποσοστό προμήθειας ανά πληρωμή.

Την ίδια στιγμή, η νέα διοίκηση του ΤΕΕ έσπευσε να διαφημίσει ότι έκλεισε προνομιακές συμφωνίες για τις τράπεζες ειδικά για τους μηχανικούς, αλλάζοντας στη συνέχεια τοποθέτηση (και ζητώντας να εξαιρεθούν οι μηχανικοί από το μέτρο) λόγω της κατακραυγής των συναδέλφων.

Επειδή η κυβέρνηση θα σπεύσει να μιλήσει ξανά για «συντεχνίες» και «κίνημα της γραβάτας», εξηγούμαστε:
Η φοροδιαφυγή δεν χτυπιέται με την εισαγωγή ενός μέσου πληρωμών, αλλά με την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με δίκαιο φορολογικό σύστημα, με αφορολόγητο και ανεισφορολόγητο όριο για τα χαμηλά εισοδήματα (εισοδήματα στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι κάτω από αυτό, όπως τα νέα αφορολόγητα της κυβέρνησης), με τη χρήση των φόρων υπέρ της κοινωνίας και όχι υπέρ του χρέους, και στη συνέχεια με τον έλεγχο όσων πολύ καλά γνωρίζουμε πως φοροδιαφεύγουν. Σε μια περίοδο που για την πλειονότητα των ελευθεροεπαγγελματιών και υποαπασχολούμενων συναδέλφων είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στα κάθε λογής χαράτσια που τους επιβάλλονται και το μνημονιακό πλαίσιο απομυζά την κοινωνία και τους εργαζόμενους για ένα επαχθές χρέος και για τη διάσωση των τραπεζών, αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί.
Αλλά και με την επαναφορά των κατώτατων αμοιβών που καταργήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια, καθώς η ανυπαρξία τους έχει οδηγήσει στην συντριβή των μικρών μέσω του ανταγωνισμού, και επιτρέπει ταυτόχρονα σε όσους – ελάχιστους – συνεχίζουν να έχουν υψηλές απολαβές, να δηλώνουν ό,τι νομίζουν (αφού δεν υπάρχει κατώτατο όριο αμοιβής), φοροδιαφεύγοντας ανενόχλητοι. Πώς ακριβώς θα σταματήσει η ύπαρξη των POS το φαινόμενο να δηλώνονται αμοιβές λίγων εκατοντάδων ευρώ για μελέτες πολυώροφων πολυκατοικιών;
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη πληρωμών που ήδη γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, και για τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα POS. Όσοι συνάδελφοι χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών του ΤΕΕ, συναλλασσόμενοι με πολεοδομίες, ή όσοι ασχολούνται με τα δημόσια έργα, λειτουργούν έτσι κι αλλιώς με ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής, και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα POS, απλώς θα χρεωθούν ένα επιπλέον έξοδο χωρίς λόγο.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι και οι συνάδελφοι που είναι «μπλοκάκηδες» υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS. Πώς εξηγείται αυτός ο παραλογισμός, άνθρωποι που η εφορία γνωρίζει ότι στην πράξη είναι υπάλληλοι, και πληρώνονται με ηλεκτρονικές καταβολές μισθοδοσίας στους λογαριασμούς τους, να πρέπει να πληρώσουν και μερικές δεκάδες ευρώ στις τράπεζες για κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ;
Τέλος, για όσους συναδέλφους ασχολούνται με τη λιανική, και είναι λογικό να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αυτά πρέπει να είναι δωρεάν, όπως και κάθε μέσο πληρωμής. Είναι αδιανόητο να πρέπει να καταβάλλουμε άλλο ένα φόρο στις τράπεζες, που κερδίζουν με κάθε τρόπο μες στην κρίση εις βάρος της κοινωνίας.

Απαιτούμε λοιπόν να μην εφαρμοστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τους μηχανικούς, αλλά και για καμιά άλλη κατηγορία ελευθεροεπαγγελματιών, υπό αυτές τις συνθήκες. Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μπορούν να εφαρμόζονται μόνο εφόσον είναι δωρεάν η εγκατάσταση και η χρήση τους, και σε καμιά περίπτωση υποχρεωτικά για όσους δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν ποτέ. Καλούμε τη διοίκηση του ΤΕΕ να λειτουργήσει εμπράκτως σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να εμπαίζει τους συναδέλφους διαφημίζοντας συμφωνίες που έκλεισε με τη μια ή την άλλη τράπεζα, μην καταλαβαίνοντας ότι ακόμα και κάποιες δεκάδες ευρώ επιπλέον επιβαρύνσεις, δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση στη σημερινή εποχή.

2 σχόλια:

  1. λοιπόν, λίγα απ' τα πολλά :1) οριζόντια εφαρμογή "τέλους επιτηδεύματος" ,δηλ. τι κι αν βγάζεις 10.000 , ή 100.000 ή μηδέν , το ίδιο για όλους. 2) τεκμήρια διαβίωσης , επειδή μένεις σ'ένα σπίτι (αδιάφορο αν το νοικιάζεις) 3) τώρα και POS . γιατί όχι; ξεχάσανε να βάλουν φόρο αναπνοής, φόρο στο περπάτημα..δεν λέω..λίγο πιό πολλή φαντασία στην εξουσία ρε γαμώτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή