Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Μαύρη τρύπα στον ΕΦΚΑ από το χαράτσι


Χθες αναρτήθηκαν οι εισφορές Απριλίου, αύριο λήγουν. Σε κάνα μήνα και οι εισφορές για εφάπαξ και επικουρικό που ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί...

Στον Πίθο των Δαναΐδων πέφτει η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων από τις νέες εισφορές συν το καπέλο που θα ισχύσει από το 2018, καθώς το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τρύπα 790 εκατ. ευρώ στα έσοδα κάθε χρόνο έως το 2021.

Το σύνθημα «Δεν έχω να πληρώσω, δεν έχω άλλα να δώσω» των επιστημονικών φορέων που υποστηρίζουν ότι η αύξηση στις εισφορές το 2019 θα αγγίξει το 61% ήδη αντανακλάται στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Το μέτρο αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ολέθριο λάθος γιατί όχι μόνο εξοντώνει τους ασφαλισμένους και οδηγεί σε κλείσιμο βιβλίων και επιχειρήσεων, αλλά δεν αποδίδει και τα αναμενόμενα έσοδα.

Ειδικοί της ασφάλισης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η υστέρηση εσόδων να οδηγήσει σε νέο καπέλο, για παράδειγμα, στην κατάργηση των εκπτώσεων για τους νέους. Δηλαδή η διευκόλυνση που δίνεται στους νέους επιστήμονες να πληρώνουν μικρότερες εισφορές έως το 2022 κινδυνεύει να καταργηθεί, όπως έγινε με τόσες άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, μόλις οι δανειστές μάς επισκεφθούν σε πέντε μήνες για την τρίτη αξιολόγηση. Ακόμα και στελέχη του υπουργείου Εργασίας φοβούνται ότι η αστάθεια θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα, καθώς ελλοχεύουν δύο αρνητικοί παράγοντες. Τον επόμενο μήνα 350.000 αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν ειδοποιητήρια με έξτρα εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ . Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η νέα οφειλή γίνει απαιτητή σε δόσεις, θα πνιγούν στα χρέη.

Κι όμως, πριν από έναν χρόνο ακριβώς ο νόμος Κατρούγκαλου υπολόγιζε αύξηση εσόδων ύψους 136 εκατ. ευρώ το 2017 από τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων. Τα πρώτα αρνητικά δείγματα γραφής έγιναν αισθητά στον ΕΦΚΑ με τις εισφορές του Μαρτίου, καθώς το ποσοστό εισπραξιμότητας έπεσε στο 56% έναντι 60% τον Φεβρουάριο και 69% τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνει και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους από τα 750 εκατ. βεβαιωμένων εισφορών στα Ταμεία μπήκαν μόνο 463 εκατ. ευρώ. Συνολικά πρόκειται για μια τρύπα 287 εκατ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Το οξύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στον ΟΓΑ, καθώς η εισπραξιμότητα των εισφορών των αγροτών ζήτημα είναι αν αγγίζει το 50%.

Απελπισμένοι οι συνταξιούχοι

Πάνω από 6,5 δισ. ευρώ θα κάνουν φτερά από τις τσέπες των συνταξιούχων σωρευτικά την επταετία 2015-2021. Το πιο βαρύ μέτρο είναι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων με κόστος άνω των 2 δισ. αλλά και των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων, η οποία θα αποφέρει εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θα αποδώσει 910 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 οδηγώντας στην απελπισία τους χαμηλοσυνταξιούχους. Στην πρώτη πεντάδα της λίστας των παρεμβάσεων (πίνακας υπουργείου Οικονομικών) βρίσκεται η περικοπή των συντάξεων χηρείας και των οικογενειακών επιδομάτων, η οποία θα περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,056 δισ. ευρώ.

Από τους 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους που θα υποστούν το 2019 τα βάρβαρα μέτρα, οι 650.000 θα έχουν διπλές απώλειες. Δηλαδή, θα χάσουν μέχρι και το 18% της κύριας σύνταξής τους καθώς και το οικογενειακό επίδομα. Η απώλεια γι' αυτή την κατηγορία θα αγγίξει το 25%. Στο Δημόσιο οι απώλειες αναμένεται να είναι από 35 έως και 155 ευρώ τον μήνα.

*Αναδημοσίευση από το «Business Stories», 21/05/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου