Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΑΡΑΓΕΣ: Ορισμένες οφειλόμενες απαντήσεις σε επιθέσεις που δεχθήκαμε



Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής των οργάνων του ΤΕΕ και την από κοινού με τους συναγωνιστές/στριες του block_TEE εκλογή μιας θέσης στη νέα Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ καθώς και τη συνυπογραφή κοινού κειμένου, επανερχόμαστε με κάποιες συναγωνιστικές παρατηρήσεις που οφείλαμε και σκοπίμως καθυστερήσαμε όλο αυτό το διάστημα.
Αναφερόμαστε στην απαράδεκτη προεκλογική ανακοίνωση του block_tee, στην οποία και επιλέξαμε να μην απαντήσουμε εν θερμώ, αν και εκτόξευε ανοίκειες επιθέσεις και διαστρέβλωνε σε τρομακτικό βαθμό την αλήθεια, με τρόπο που δε συνηθίζεται ακόμα και σε περιόδους (όπως οι προεκλογικές) που έχουμε όξυνση της αντιπαράθεσης και τέτοιες μικροπολιτικές συμπεριφορές παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Κίνηση που ξέφυγε εντελώς εκτός των ορίων της ανοχής που μπορεί να δείξει κάποιος, και μάλιστα κάποιος που διαθέτει μπόλικη από δαύτη, ακόμα και τηρουμένων των αναλογιών της περιόδου. Αντίστοιχες πρακτικές (όχι όμως ίδιας έντασης) υπήρχαν στο παρελθόν και απέναντι στο χώρο της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών.
Το βασικό της πρόβλημα είναι η κεντρική πολιτική αντίληψη που τη διατρέχει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι συντάκτες της ανακοίνωσης ισχυρίζονται πως για όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται στον αντίποδα των συμφερόντων των πληττόμενων συναδέλφων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά κάποια μεμονωμένα πρόσωπα. Προφανώς και τα πρόσωπα δεν είναι άμοιρα ευθυνών, αφού αυτά είναι που υλοποιούν συγκεκριμένες πολιτικές. Αλλά είναι άλλο πράγμα να θέτεις ως κεντρικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας σου τη σύγκρουση ιδεών που εξειδικεύεται με τον ρόλο των συλλογικοτήτων που αναπτύσσονται και δρουν μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο, όπως οφείλει να κάνει η Αριστερά, και άλλο πράγμα να θέτεις στο κέντρο συγκεκριμένα πρόσωπα που ψήφισαν κάτι, αποσυνδέοντάς τα από το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο της συλλογικότητάς τους αλλά και από το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο δρουν. Το δεύτερο αποτελεί δομικό στοιχείο της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής και όχι της Αριστεράς, όπως και αν αυτή αυτοπροσδιορίζεται.
Για παράδειγμα, ο λόγος που καλούσαν τους μηχανικούς να καταψηφίσουν τον απερχόμενο (και νέο) πρόεδρο του ΤΕΕ είναι επειδή το 2012 ψήφισε υπέρ της εφαρμογής των αναδρομικών αυξήσεων εισφορών του 3986/11 ή επειδή το 2015 ψήφισε υπέρ της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής; Δηλαδή αν για κάποιο λόγο δεν τα ψήφιζε, θα άλλαζε κάτι; Θα μπορούσαμε δηλαδή και να τον ψηφίσουμε; Δεν είναι ο πολιτικός προσανατολισμός της παράταξής του το πρόβλημα, που επιδιώκει σταθερά να υπερασπίζεται και να υλοποιεί το σχέδιο του αστισμού σε κάθε κλάδο; Ποιο ακριβώς μήνυμα θέλουν να περάσουν στους αναγνώστες τους οι συντάκτες της ανακοίνωσης; Ότι υπάρχουν κάποιοι «κακοί» που θέλουν το «κακό» μας και πρέπει να τους καταψηφίσουμε; Συγκρούσεις πολιτικών λογικών, πολιτικών προτεραιοτήτων και ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδιασμών δεν υπάρχουν;
Είμαστε βέβαιοι ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης αντιλαμβάνονται τον παραπάνω προβληματισμό. Απλά φοβόμαστε ότι άλλες ήταν οι άμεσες προτεραιότητες και ανησυχίες τους ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ. Και στο βωμό αυτής της σκοπιμότητας δεν διστάζουν να σπιλώσουν αγωνιστές από άλλες συλλογικότητες της Αριστεράς. Για παράδειγμα, μνημονεύουν στην ανακοίνωσή τους μια απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ στις 8/2/16 η οποία αφενός ανακλήθηκε μετά από 2 εβδομάδες και αφετέρου δεν πήγε ποτέ ως εισήγηση στο ΔΣ του ΕΤΑΑ και άρα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Επειδή όμως έχει γίνει πολύ συζήτηση για τον καταλογισμό των αναδρομικών αυξήσεων εισφορών του Ν. 3986/2011, καλό είναι να δούμε όλο το ιστορικό και τη συνολική δράση των συντρόφων που συμμετέχουν στην ΑΡΑΓέΣ σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα:
  1. Από το φθινόπωρο του 2015, μετά και την αρνητική εξέλιξη με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε τελικά ότι ο Ν. 3986/11 είναι συνταγματικός (δεν πέφτουμε και από τα σύννεφα για τον ταξικό ρόλο του ΣτΕ αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση), το Υπουργείο ξεκινά να πιέζει με απειλητικά mails προς την Δ/νση Εισφορών ζητώντας την εφαρμογή του Νόμου, δηλαδή την άμεση έκδοση ειδοποιητηρίων προς τους ασφαλισμένους με τον καταλογισμό των αναδρομικών αυξήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη συνεδρίαση που ξανανοίγει το ζήτημα μετά και την αρνητική απόφαση του ΣτΕ, το ΔΣ του ΕΤΑΑ στις 23-12-2015 πετάει το μπαλάκι στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ σχετικά με τον καταλογισμό των αναδρομικών αυξήσεων. Η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ συνεδριάζει σχεδόν 40 ημέρες αργότερα, στις 8/2/2016 και αποφασίζει να εισηγηθεί στο ΔΣ του ΕΤΑΑ (που ακολουθούσε στις 10/2/2016) ο καταλογισμός των αναδρομικών αυξήσεων να γίνει σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις με στόχο να υπάρξει καθυστέρηση στις πιέσεις για άμεση επιβολή των αναδρομικών.  Ακριβώς επειδή εκείνη την περίοδο και σε εκείνη τη συγκυρία, το Υπουργείο δεν ήθελε τις 10 δόσεις, είχαμε σαν αποτέλεσμα να μην εισαχθεί η εν λόγω απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ στο ΔΣ του ΕΤΑΑ που ακολουθούσε στις 10/2/2016.
  2. Στις 22/02/2016 η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ αποφασίζει ομόφωνα την ανάκληση της απόφασης του σημείου (1). Πρόκειται για το Θέμα 4 – απόφαση αριθμού 903 που επισυνάπτεται
  3. Το ζήτημα παγώνει και επανέρχεται στο προσκήνιο προς τα τέλη Μαΐου που το Υπουργείο με αλληλογραφία ξαναθέτει το θέμα και πιέζει να ληφθεί σχετική απόφαση. Συγκεκριμένα στις 18/05/2016 ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ κάνει δική του εισήγηση απευθείας στο ΔΣ του ΕΤΑΑ (χωρίς να έχει προηγηθεί νέα απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ – αφού η παλαιότερη απόφαση στις 8/2/2016 είχε ανακληθεί). Όλο το πρακτικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης εδώ. Στη συνεδρίαση αυτή πάρθηκε η οριστική απόφαση για τα αναδρομικά με ψήφους 11 ΥΠΕΡ – 1 ΚΑΤΑ. Η μόνη αρνητική ψήφος ήταν του σ. Μούζιου από την ΑΡΑΓέΣ. Επισυνάπτεται η δήλωση καταψήφισης του Μούζιου έτσι όπως καταγράφηκε στα πρακτικά (στη σελίδα 19 του πρακτικού της συνεδρίασης) καθώς και η καταγραφή της τελικής ψηφοφορίας (στις σελίδες 21-22 του πρακτικού της συνεδρίασης) όπου φαίνονται καθαρά τα παραπάνω.
  4. Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ στις 18/5/2016 ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ ζήτησε να περιμένει το όργανο νέα απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό (8 κατά – 2 υπέρ – 2 λευκά). Παρόλα αυτά στις 30/05/2016 στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ, ο Μακέδος εισάγει ξανά το θέμα όχι με σκοπό να ανατρέψει την ήδη ειλημμένη απόφαση που κι αυτός ψήφισε (στις 18/05/2016) αλλά για να συζητηθούν νομοτεχνικές λεπτομέρειες στο πως θα εφαρμοστεί η απόφαση. Σε αυτή τη συνεδρίαση οι δύο σύντροφοι της ΑΡΑΓΕΣ (Μούζιος και Κολοβός) τοποθετήθηκαν αρνητικά στο να εκδοθούν ειδοποιητήρια με την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων εισφορών και έθεσαν και σε ψηφοφορία την πρόταση που επισυνάπτεται. Η ψηφοφορία κατέληξε 4-2 οπότε στη ΔΕ δεν πλειοψήφησε η πρότασή τους.
  5. Στο μεταξύ βγαίνει και η απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ σε σχέση με το ασφαλιστικό και τα αναδρομικά που, λόγω παρεμβάσεων του σ. Πάνου, είχε θετικό πρόσημο. Με αυτή την αφορμή οι ίδιοι δύο σύντροφοι επανέρχονται στις 6/6/2016 στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και ζητούν ξανά να εισηγηθεί η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ στο ΔΣ του ΕΤΑΑ την μη καταβολή των αναδρομικών από τους ασφαλισμένους με την πρόταση που επισυνάπτεται. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ξανά 4 – 2 οπότε δεν πλειοψήφησε και πάλι.
Από το όλο ιστορικό προκύπτει ότι οι δύο σύντροφοι της ΑΡΑΓέΣ που συμμετείχαν στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ (ο ένας εξ αυτών και στο ΔΣ του ΕΤΑΑ) έχουν εναντιωθεί και έχουν συνολικά σταθεί απέναντι στις πιέσεις του Υπουργείου και των υπολοίπων πρόθυμων για την εφαρμογή του Ν. 3986/2011. Το ίδιο είχαν πράξει και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η Τράπεζα Αττικής κλπ.
Επιπρόσθετα, όπως γίνεται αντιληπτό από το ιστορικό, η απόφαση με την οποία έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδονται τα ειδοποιητήρια με τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών του Ν. 3986/2011 σε 8 + 1 δόσεις είναι η απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ στις 18/05/2016, στην οποία υπήρξε μόνο μια αρνητική ψήφος, αυτή του Παναγιώτη Μούζιου που συμμετέχει στην ΑΡΑΓΕΣ.
Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα γεγονότα φωτίζουν όλες τις πλευρές και προκαλούν πρόσθετο προβληματισμό όχι μόνο γιατί απουσιάζει από την (ούτως ή άλλως προβληματική) ανακοίνωση των συναγωνιστών του block_tee η τελική απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ στις 18/05 για την οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω, αλλά και για το πώς συναγωνιστές του block_tee έσπευσαν να υιοθετήσουν την εκδοχή του Μακέδου της ΔΚΜ (σχετικά με τα τεκταινόμενα στην εν λόγω κρίσιμη συνεδρίαση) και όχι την πραγματικότητα, που τότε μάλιστα υποστήριζαν και οι αριστερές συλλογικότητες στο ΤΕΕ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η στάση αυτή ήταν απλά και μόνο απότοκο άστοχων συνδικαλιστικών επιλογών συγκεκριμένων μελών του block_tee και τίποτα παραπάνω.
Για τους δύο συντρόφους που στοχοποιούνται στην εν λόγω ανακοίνωση αλλά και αλλού, θα πρέπει να πούμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους έως τώρα, έχουν σταθεί στο πλευρό της πλειοψηφίας των πληττόμενων συναδέλφων που ζουν από τη δουλειά τους. Αυτό προκύπτει από μικρότερες ή και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα πήραν πρωτοβουλίες για παρατάσεις στην καταβολή των ειδοποιητηρίων, πρωτοβουλίες για διάφορες διευκολύνσεις του Ταμείου απέναντι στους ασφαλισμένους σε ότι αφορά τον κλάδο Υγείας, τις Συντάξεις, τις Ασφαλιστικές Ενημερότητες, τις επανεντάξεις σε διακανονισμούς κλπ. Πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση πάγιων αιτημάτων του κινήματος όπως διαγραφές οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση ή την ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις. Πολύ περισσότερο όμως στάθηκαν με ταξική μεροληψία σε μια σειρά από ζητήματα, εκτός από την μη εφαρμογή του Ν.3986/11 που αναφέραμε νωρίτερα, όπως το ότι καταψήφισαν την συμμετοχή του Ταμείου στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Επιπλέον ήταν οι μοναδικοί που μετέφεραν τη φωνή της πλειοψηφίας των ασφαλισμένων μέσα στα όργανα σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής, αποκαλύπτοντας και αποδομώντας θεσμικά τα δύο σχέδια (Κυβέρνησης και Στουρνάρα) που – αν και αντιπαραθετικά μεταξύ τους -, ερχόντουσαν την ίδια στιγμή και τα δύο τους σε αντίθεση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των συναδέλφων. Τέλος, και οι 2 παραιτήθηκαν, όπως και ο αναπληρωτής του σ. Κολοβούσ. Κιμπιζής, όταν τη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ πρακτικά καταργήθηκε με την ενσωμάτωση του ταμείου στον ΕΦΚΑ, και πλέον παίζει διακοσμητικό ρόλο στα ζητήματα που αφορούν την πλειονότητα των συναδέλφων, και ασχολείται κυρίως με σχέδια που απεργάζονται κύκλοι του ΤΕΕ για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου συνδεδεμένου με την εγγυοδοσία.
Η συναγωνιστική (και σκληρή) κριτική σε κάθε στάση και απόφαση στα όργανα είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητη, η διαστρέβλωση και το τσουβάλιασμα όχι. Συνειδητά επιλέξαμε ως ΑΡΑΓΕΣ, να μην απαντήσουμε εν θερμώ και να μην χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχες πρακτικές, ούτε στην προεκλογική περίοδο ούτε και μετά (παρότι υπήρχαν αφορμές).
Καλούμε τους/τις συναγωνιστές/στριες του block_TEE να σκεφτούν αν αυτή η συγκεκριμένη πρακτική συνεισέφερε καθόλου, να τη συγκρίνουν με τις προοπτικές που ανοίγονται από το κοινό ψηφοδέλτιο που κατατέθηκε για τη Διοικούσα, και να αναρωτηθούν για το ποια από τις δύο μπορεί να συνεισφέρει στην αναγέννηση ενός μαχόμενου κινήματος εργαζόμενων μηχανικών.

Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου