Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Κατέρρευσε στο μόλις 56% η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ




Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού χαρατσιού που έχει επιβληθεί σε 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους μπλοκάκια και αγρότες από τις αρχές του 2017.

Και αυτό γιατί για τρίτο συνεχόμενο μήνα από τότε που έγινε η αρχή της εφαρμογής του, σημειώνεται ολοένα και μεγαλύτερη αστοχία στα έσοδα από τις νέες εισφορές.

Πιο συγκεκριμένα, το Μάρτιο, τα έσοδα τα οποία εισπράχθηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από εισφορές κύριας σύνταξης –υγειονομικής περίθαλψης ανήλθαν μόλις σε 140 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου για 250 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η εισπραξιμότητα του χαρατσιού ανήλθε μόλις στο 56% τον περασμένο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως η εισπραξιμότητα του χαρατσιού ανήλθε στο 60% τον Φεβρουάριο και στο 69% τον Ιανουάριο.

Έτσι, καταγράφεται συνεχής πτώση στα έσοδα από τις εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών μεταξύ Ιανουαρίου –Μαρτίου 2017.

Κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας αποδίδουν την ολοένα και μεγαλύτερη υστέρηση των εσόδων από το χαράτσι στο γεγονός ότι μία μερίδα ασφαλισμένων δεν έχει λάβει ακόμα ειδοποιητήρια. 

Ωστόσο, ειδικοί της ασφάλισης εξηγούν την συνεχιζόμενη μείωση των εσόδων κυρίως από το γεγονός ότι μία μερίδα των ασφαλισμένων αντιλαμβάνεται (έστω και καθυστερημένα) πως δεν αρκεί η καταβολή των τρεχουσών εισφορών κάθε μήνα για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας –ενημερότητας, αν έχουν βεβαιωθεί από το 2016 και πίσω ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία δεν έχουν διακανονιστεί.

Επίσης, οι πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 0,5% στο α΄ τρίμηνο του 2017 "αποδεικνύουν" εν μέρει την αδυναμία ολοένα και περισσότερων επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές.

Εξάλλου, αποθαρρυντικό ρόλο στην καταβολή του χαρατσιού έπαιξε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, για υπολογισμό των εισφορών το 2018 με βάση το 85% ακαθάριστο εισόδημα του 2017 και για υπολογισμό των εισφορών το 2019 με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματος του 2018.

Η χαμηλή εισπραξιμότητα των εισφορών κύριας σύνταξης –ΕΟΠΥΥ είναι πολύ πιθανόν, μάλιστα, να πέσει ακόμα πιο κάτω με το που γίνουν απαιτητές οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ από 300.000 επαγγελματίες.

Όλοι οι παραπάνω αρνητικοί παράγοντες θα συνεχίσουν να είναι παρόντες και τους επόμενους μήνες σημειώνουν αναλυτές της ασφάλισης, αν και κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στα τέλη του μηνός, η εκταμίευση της δόσης από τον ΕSM και το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου –αρχές Ιουλίου σε συνδυασμό με την "ζεστή" από άποψη επιχειρηματικού τζίρου θερινή τουριστική περίοδο θα βελτιώσει την ικανότητα μίας μερίδας τουλάχιστον των επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές τους κατά τους επόμενους μήνες.

Προς την ίδια θετική κατεύθυνση ελπίζουν στο Υπουργείο Εργασίας θα λειτουργήσει η νέα δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών έως 20.000 ευρώ προς τα ταμεία για όσους έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές (πχ προς εφορία, τράπεζες, δήμους, ταμεία κλπ) άνω των 20.000 ευρώ, βάσει όσων προβλέπει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση βάσει των προβλέψεων που είναι αποτιμώμενες στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής το οποίο συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο που από χθες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής , τα έσοδα των ταμείων από τις ρυθμίσεις θα βαίνουν μειούμενα ήδη από φέτος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, αναμένονται φέτος έσοδα 878 εκατ. ευρώ από ρυθμισμένα χρέη (έναντι 1,040 δισ. ευρώ πέρσι), 838 εκατ. ευρώ το 2018 και 691 εκατ. ευρώ το 2019.

Χθες ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως οι εισφορές για το μήνα Απρίλιο θα πρέπει να καταβληθούν έως την Τετάρτη 31 Μαΐου, δηλαδή σε δέκα εργάσιμες μέρες από σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές αυτές έχουν επιβληθεί επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των παραπάνω κοινωνικών κατηγορίων για το έτος 2015, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2016.

Οι εισφορές θα καταβάλλονται κάθε μήνα με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015 ακόμα και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς η προετοιμασία του λογισμικού με το οποίο θα υπολογιστούν οι εισφορές με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 ενδέχεται να διαρκέσει ακόμα και μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Από εκεί και έπειτα, οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016, ενώ παράλληλα θα γίνει ο συμψηφισμός μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν το 2017 (σ.σ. για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου) με βάση το εισόδημα του 2015 και εκείνων που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016 κατά το ίδιο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου