Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ, 12/12/2016

Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν από τους συναδέλφους που συμμετέχουν στην ΑΡΑΓέΣ, Π. Μούζιο και Α. Κολοβό, δύο προτάσεις. Οι προτάσεις συντάχθηκαν με τρόπο που να μπορούν να ψηφιστούν και από τα υπόλοιπα μέλη της ΔΕ όπως και έγινε. Συνοπτικά (επισυνάπτονται στο τέλος):
1) Δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από την περίοδο που δημιουργήθηκε η οφειλή.
2) Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης (2009-2016) να δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα στον ασφαλισμένο (με αίτησή του) να διαγράφει την οφειλή του (με αντίστοιχη απώλεια ασφαλιστικού χρόνου).
3) Το όριο οφειλών για να βγει κάποιος/α σε σύνταξη να πάει στις 25.000,00€ από 15.000,00€ που είναι σήμερα.
4) Να δίνεται επίδομα μητρότητας στις ασφαλισμένες ακόμη κι αν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα με οφειλές (ενώ μέχρι σήμερα αποκλείονται)
Τα συγκεκριμένα ζητήματα και ακόμη περισσότερα είχαν τεθεί και στο παρελθόν αλλά δεν έγιναν αποδεκτά από τη ΔΕ. Είναι θετικό παρόλα αυτά ότι έγιναν έστω τώρα, προφανώς και υπό το βάρος των τελευταίων κινητοποιήσεων και μετά την επιμονή των συναδέλφων αλλά και υπό την πίεση του γεγονότος ότι από 1/1/17 δεν θα υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ και τέτοια θέματα θα τα πραγματεύεται το νέο ΔΣ του ΕΦΚΑ.
Οι προτάσεις αυτές είναι πλέον απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και στο αυριανό ΔΣ του ΕΤΑΑ θα επιχειρηθεί να γίνουν και απόφαση του οργάνου αυτού. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να νομοθετήσει το Υπουργείο υπάρχει σημαντική απόσταση και χρειάζεται να κινητοποιηθούν και οι φορείς των μηχανικών ώστε να πιεστεί και το ίδιο το Υπουργείο.
Αναδρομικά
Σε σχέση με τις αναδρομικές εισφορές του Ν. 3986/2011, η καθυστέρηση της ανάρτησης των χωριστών ειδοποιητηρίων δεν οφείλεται στους λόγος που θα έπρεπε (στην ακύρωση της απόφασης του ΕΤΑΑ για καταβολή των αναδρομικών σε 8 + 1 δόσεις) αλλά στην άρνηση των Υπηρεσιών να εφαρμόσουν (για τεχνικούς λόγους όπως λένε) ακριβώς αυτό που αποφάσισε το ΕΤΑΑ.
Η απόφαση του ΕΤΑΑ μιλάει για 8 ισόποσες δόσεις. Θα έπρεπε δηλαδή να υπολογιστεί το συνολικό ύψος της αναδρομικής οφειλής του κάθε ασφαλισμένου, το ποσό αυτό να διαιρεθεί με το 8 και να αρχίζουν να του ζητούνται αυτές οι 8 ισόποσες δόσεις ανά εξάμηνο αρχής γενομένης από το Β’ 2016. Παρόλα αυτά, οι Διευθύνσεις και οι Υπηρεσιακοί υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολη η υλοποίηση αυτής της μορφής της απόφασης, και αντιπρότειναν την αντιστοίχιση ανά εξάμηνο, δηλαδή οι αυξήσεις του Β’ 2011 να καταλογιστούν στο Β’ 2016, οι αντίστοιχες του Α’ 2012 στο Α’ 2017 και πάει λέγοντας.
Μέχρι και χθες λύση δεν είχε βρεθεί, παραμένει η «κόντρα» ΔΕ – Υπηρεσιακών (με τη σημείωση ότι 2 σύμβουλοι, οι συμμετέχοντες στην ΑΡΑΓέΣ, επιμένουν ακόμη και τώρα στο +5 να πάρει απόφαση η ΔΕ για μη έκδοσης ειδοποιητηρίων για τα αναδρομικά). Από ό,τι φαίνεται από την έκδοση των ειδοποιητηρίων των αναδρομικών για το Β2011, οι υπηρεσίες υλοποιούν το «κατ’ αντιστοίχιση» από το βράδυ της Δευτέρας.
Προθεσμία καταβολής του Β’ 2016
Με βάση απόφαση τις ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ (14/11/16) και μετέπειτα του ΕΤΑΑ, η προθεσμία καταβολής του Β’ 2016 είναι μέχρι 30/12/16.
Παρά το ότι δεν πλειοψήφησε τότε στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ η πρόταση για λήξη προθεσμίας καταβολής του Β’ 2016 στις 30/03/2017 (που είχε κατατεθεί από τους ίδιους 2 συμβούλους) κέρδισε έδαφος και έγινε αποδεκτή από τη χθεσινή ΔΕ.
Θα συζητηθεί επομένως και αυτή στο αυριανό ΔΣ του ΕΤΑΑ.
ΚΕΑΟ
Είχε υπάρξει ήδη ενημέρωση για το αίτημα του Υπουργείου σχετικά με το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να μπορούν να σταλούν στο ΚΕΑΟ (ήθελε να πέσει και κάτω από 5.000,00€). Ούτε η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ αλλά ούτε και το ΔΣ του ΕΤΑΑ συμφώνησαν σε αυτό (στο ΔΣ του ΕΤΑΑ έλαβε μόλις 3 θετικές ψήφους από τα 15 μέλη)  και πλέον η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στο Υπουργείο.

5 σχόλια:

  1. το χριστο σας και τη παναγια σας μουνοπανα του τσμεδε.θα βγαλω κεφαλικο φορο γαμω τη παναγια σας και θα σας ζηταω αναδρομικα απο το 1970.θα σας τα παρω ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς μεγάλη ξεφτίλα να στέλνουν αναδρομικά από το πάλαι ποτέ. Αυτά δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο. Άντε να καταργηθεί μία ώρα αρχίτερα το τσμεδε γιατί μας τα πρήξαν οι αιμορουφήχτρες που πλέον δεν προσφέρουν τίποτα ούτε σύνταξη αφού καταργήσαν την προσαύξηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αναδρομικα προ 5.5 ετων που θα εξοφληθουν ως τπ 2020.και να καταργηθει το ρημαδι θα μεινουν ως χρεωστουμενα στον εφκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρτε το πισω τωρα και δωστε μας την ειδικη προσαυξηση που πατε να μας φατε ρεμαλια.τη πληρωσαμε πολλαπλασια απο τα αναδρομιακα σας.Αντε στε διαολο πια.δεν αναγνωριζω χρεος.θα σας παω στα δικαστηρια

      Διαγραφή